Ηλεία

Διαμαρτυρία Δικηγορικού Αμαλιάδας για «Νόμο Κατσέλη»

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Θανάσης Θεοδόσης εξέφρασε τη δυσφορία του σχετικά με την επικρατούσα έντονη φημολογία, που έχει να κάνει με απόψεις που διατυπώθηκαν πρόσφατα στη Σχολή Δικαστών στη Θεσσαλονίκη αναφορικά με την απόρριψη αιτήσεων δανειοληπτών, που επέλεξαν τον Ν. 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη), με το πρόσχημα της θεωρίας του λεγόμενου «ηθικού κινδύνου» ότι δηλαδή οι δανειολήπτες έλαβαν τα δάνεια με «δόλο», γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορούσαν να αποπληρώσουν τα χρηματικά ποσά που λάμβαναν και ως εκ τούτου δεν θα έπρεπε να τύχουν δικαστικής προστασίας!

Αυτό κυκλοφόρησε στην ιστοσελίδα “dikastiko.gr”, ότι δηλαδή οι επιμορφώμενοι δικαστές «κατευθύνθηκαν» σε γραμμή απόρριψης των ήδη κατατεθειμένων αιτήσεων, επικαλούμενοι τον παραπάνω έωλο ισχυρισμό. Το σκεπτικό αυτό στηρίζεται στην προϋπόθεση που θέτει ο νόμος του 2010 περί μη δόλιας περιέλευσης του οφειλέτη σε αδυναμία πληρωμής, αποκλείοντας από τη ρύθμιση τους οφειλέτες εκείνους οι οποίοι από το Νομοθέτη κρίνονται ανάξιοι της προστασίας του.

Αγνοεί όμως, αναφέρει ο κ. Θεοδόσης, η γραμμή αυτή που δόθηκε την αλόγιστη πολιτική κατά το παρελθόν των Πιστωτικών Ιδρυμάτων στη χορήγηση δανείων και πιστώσεων. Επιχειρείται έτσι με το σκεπτικό αυτό η μη ορθή οριοθέτηση του δόλου και η λογική της εύνοιας προς τις Τράπεζες με την αντίστοιχη τιμωρία των δανειοληπτών. Ως Δικηγορικός Σύλλογος, θεωρώντας τους δικηγόρους ως συλλειτουργούς στην απονομή της Δικαιοσύνης και τονίζοντας το θεσμικό ρόλο των δικηγόρων, ζητούμε πραγματικά την αποσαφήνιση των λεπτών σημείων, νομικών και οικονομικών, αλλά και των ορολογιών και υπενθυμίζουμε ταυτόχρονα πως από την μία μεριά υπάρχουν εξαθλιωμένοι πολίτες και από την άλλη ισχυρότατοι τραπεζικοί οργανισμοί, οι οποίοι δανειοδοτούσαν συνεχώς με κριτήρια αστεία και ασφαλώς θεωρούνται τουλάχιστον συνυπεύθυνοι στην αλόγιστη χρήση των δανείων. «Θεωρούμε ως Δικηγορικός Σύλλογος ότι πρέπει άμεσα να συγκληθεί το Δ.Σ. της Σχολής Δικαστών, στην οποία συμμετέχουν μάλιστα και οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης και Πειραιά, με σκοπό την αποκατάσταση της όποιας παρέκκλισης.

Ως πραγματικοί συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης οι Δικηγόροι θα είναι απέναντι σε τέτοιες περίεργες και παράλογες τακτικές, οι οποίες μπορούν να αποβούν μοιραίες για την κοινωνία των πολιτών. Επικροτούμε παράλληλα τις «ενστάσεις» που διετύπωσαν οι Πρόεδροι Θεσσαλονίκης και Πειραιά και θεωρούμε αναγκαία την αντίδραση όλων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας», επισημαίνεται στη χθεσινή ανακοίνωση.

Όλη η επικαιρότητα