Ηλεία

Διαμαρτυρία πολιτών Πύργου: «Δεν αντέχουμε άλλο μέσα…»

Δυναμική κινητοποίηση με αφορμή την απαγόρευση κυκλοφορίας στους περισσότερους δήμους της Ηλείας μετά τις 6 το απόγευμα, πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι πολίτες στην πόλη του Πύργου και συγκεκριμένα στην πλατεία Ιατρίδη, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αναδείξουν τη δυσαρέσκειά τους για τις πολιτικές της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα.

Από νωρίς ο κόσμος ξεκίνησε να συγκεντρώνεται στην πλατεία Ιατρίδη, όπου είχε προγραμματιστεί να γίνει η σιωπηρή διαμαρτυρία από την προηγούμενη μέρα και μέσω διαδικτύου, αποτελώντας αν μη τι άλλο έναν πρωτόγνωρο τρόπο επικοινωνίας για τη διοργάνωση μιας τέτοιας κινητοποίησης. Βέβαια, με τις απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί και ουσιαστικά “κλείνουν” τους πολίτες από νωρίς στα σπίτια τους, αποτέλεσε έναν λογικό τρόπο επικοινωνίας μεταξύ αγνώστων ανθρώπων που θεωρούν τις τελευταίες αποφάσεις ως λανθασμένες.

Σημαντική η παρουσία του κόσμου κατά την πρώτη κινητοποίηση που διοργανώθηκε μέσω διαδικτύου, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την επόμενη Κυριακή.

«Πρόσχημα για νέα απάνθρωπα μέτρα και πολιτικές»

Ένας από τους συντελεστές της συγκεκριμένης κινητοποίησης ήταν ο Γιώργος Δούνιας, που εξέφρασε την αντίδρασή του για όλα όσα συμβαίνουν. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Μετά από διαδικτυακό κάλεσμα εκδηλώνουμε διαμαρτυρία ενάντια στα σκληρά, απάνθρωπα και αντισυνταγματικά μέτρα της κυβέρνησης. Θεωρούμε αδιανόητο για τον Πύργο να επιβληθεί καραντίνα από τις 6μμ. Μετά απ’ αυτό αντέδρασε ο κόσμος και μπορέσαμε μέσω διαδικτύου να πραγματοποιήσουμε κάλεσμα για αυτή τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Θεωρούμε ότι τα μέτρα είναι αντισυνταγματικά, πλήττουν επιχειρήσεις και πολίτες. Δεν υπάρχει ελευθερία μετακίνησης και απορούμε τι άλλο θα σκεφτεί η κυβέρνηση. Ήδη ο εγκλεισμός είναι αυστηρό μέτρο, ειδικά με το μεγάλωμα της μέρας όπου ο κόσμος θέλει να βγαίνει για σωματική άσκηση. Δεν μπορούμε άλλο να μείνουμε σπίτια μας. Μιλάμε για καραντίνα που μετράει σχεδόν ένα χρόνο. Εξάλλου, μην ξεχνάμε όσα είχε πει η κυβέρνηση στο ξεκίνημα του κορωνοϊού, ότι όταν βγει το εμβόλιο θα υπάρχει απελευθέρωση της κοινωνίας από τα βάρβαρα μέτρα. Είδαμε όμως ότι ενώ έχει βγει εμβόλιο, τα μέτρα γίνονται αυστηρότερα. Δεν πρόκειται να το ανεχτούμε άλλο. Διατηρώντας τα μέτρα προστασίας, θα βγούμε και θα διαμαρτυρηθούμε ειρηνικά και έτσι όπως επιβάλλεται από το Σύνταγμα. Φυσικά και υπάρχει πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, αλλά θεωρούμε ότι πλέον χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να περαστούν απάνθρωπα μέτρα και πολιτικές που πρώτα δεν υπήρχε περίπτωση να υπάρχουν».

«Ψάχνουμε δρόμους να αντιδράσουμε»

Τη δική του άποψη κατέθεσε και ο εκπαιδευτικός Λάζαρος Ασμής που συμμετείχε στην κινητοποίηση, εκτιμώντας πως ορισμένες πολιτικές της κυβέρνησης φάσκουν και αντιφάσκουν, ενώ υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει αντίδραση. Ειδικότερα επεσήμανε: «Είναι ξεκάθαρο ότι ο κόσμος αμφιβάλλει πλέον για τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση. Σαφέστατα υπάρχει ιός, σαφέστατα υπάρχει κίνδυνος, αλλά υπάρχει μία συνέπεια στα μέτρα. Βλέπουμε τι μας έλεγαν για τις μάσκες πριν ένα χρόνο και τώρα μας λένε να φοράμε διπλή, μας λένε να διατηρούμε αποστάσεις και στα σχόλια έχουμε 25 παιδιά σε λίγα τετραγωνικά. Υπάρχει παραβίαση των μέτρων από κυβερνητικά στελέχη όπως έχουμε δει. Είναι σαφής η διάθεση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να περάσει μέτρα που το προηγούμενο διάστημα δεν τολμούσε καμία κυβέρνηση να πάρει. Όλο αυτό το κλίμα αμφιβολίας και ασυνέπειας, μας οδηγεί να ψάχνουμε δρόμους να αντιδράσουμε. Για αυτό και είμαστε σήμερα εδώ να δούμε τι μπορεί να γίνει. Πρέπει να υπάρξει πολιτική αντίδραση. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και θα πρέπει όλα αυτά που θέλει να θεσμοθετήσει σήμερα να μην υπάρχουν την επόμενη μέρα».

Νέο ραντεβού

Χθες ήταν η πρώτη κινητοποίηση του κόσμου, όπου συμφωνήθηκε να γίνουν ανάλογες δράσεις και το επόμενο διάστημα. Όπως τονίστηκε στον κόσμο που παρευρέθηκε, η επόμενη εκδήλωση-διαμαρτυρία θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή.

Όλη η επικαιρότητα