WEB tv Ηλεία

Σταφιδοπαραγωγοί Ηλείας: Ζητούν τη διασφάλιση του μέλλοντος της σταφίδας (vid)

Οι σταφιδοπαραγωγοί ακόμα μια φορά στους δρόμους.
διαμαρτυρία αγροτών

H εγγύηση κατώτατης τιμής, η αναδιάρθρωση των αμπελώνων και η διασφάλιση του μέλλοντος της καλλιέργειας της σταφίδας είναι οι λόγοι που για ακόμα μια φορά οδήγησε στους σταφιδοπαραγωγούς στους δρόμους.

Χθες το πρωί το ραντεβού είχε δοθεί για τον κόμβο της Αγίου Γεωργίου όπου συγκεντρώθηκαν με τρακτέρ και αυτοκίνητα προκειμένου να  εκφράσουν την έντονη αγωνία για τα όσα συμβαίνουν στο χώρο της σταφίδας.

Τα αποθέματα που υπάρχουν στις αποθήκες της Παναιγειαλίου Ένωσης Συνεταιρισμών και ο καθοριστικός ρόλος που μπορεί να  παίξουν στην κατολίσθηση της τιμής είναι ένας ακόμα προβληματισμός που εξέφρασαν οι αγρότες στην κινητοποίηση που έγινε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας.

“Ζητάμε από την πολιτεία να απορροφήσει τις ποσότητες που έχουν μείνει στις αποθήκες της Παναιγειαλίου,  και να τις διαθέσει σε δημόσιους φορείς. Να αναλάβει πρωτοβουλίες για την θεσμοθέτηση της εγγυημένης κατώτατης τιμής διασφαλίζοντας έτσι το μέλλον της καλλιέργειας. Επίσης θα πρέπει να προχωρήσει και στην υλοποίηση του προγράμματος αναμπέλωσης προκειμένου να βελτιωθεί η παραγωγικότητα  των καλλιεργειών. Για την σταφίδα έχουν γίνει αγώνες και είναι χρέος μας απέναντι σε αυτούς που αγωνίστηκαν να διατηρήσουμε της καλλιέργεια. Αυτό θα κάνουμε. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και θα προχωρήσουμε και σε νέες κινητοποιήσεις προκειμένου να διασφαλίσουμε το μέλλον της σταφίδας”, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης.

Παράλληλα εκτός από τον “πόλεμο της σταφίδας” οι αγρότες  έκαναν λόγω και για τις αποζημιώσεις για τις ζημιές που έχει υποστεί η παραγωγή από τον πάγο.

“Ήρθαμε εδώ σήμερα να διαμαρτυρηθούμε για το θέμα της σταφίδας, γιατί μας έχουν βάλει στη μέση η Παναιγειάλιος με τους εμπόρους και το Υπουργείο πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει με εμάς τους αγρότες. Κοιτάξτε τη ζημιά που έχει κάνει ο πάγος στα σταφύλια που είναι μικρά  ενώ των κανονικών οι ρόγες είναι πιο μεγάλες. Τα περισσότερα χτήματα στο Σόπι, το Χειμαδιό και αλλού έχουν όλα μικρά σταφύλια λόγω του ότι τα έχει χτυπήσει ο πάγος. Έχουν πάθει ζημιά και περιμένουμε τις αποζημιώσεις για να τα βγάλουμε πέρα. Πρέπει το Υπουργείο να δει τι θα κάνει γιατί η σταφίδα είναι “μαύρος χρυσός” για την περιοχή. Δυστυχώς όμως δεν βλέπων να παίρνει θέση το υπουργείο”, τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Χρήστος Σταυρόπουλος από το Σόπι.

Πορεία και ψήφισμα                                                                                               

Τα σοβαρά προβλήματα  που αντιμετωπίζουν οι   παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας τέθηκαν στον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρο Βασιλόπουλο από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ) Θανάση Βομπίρη και σταφιδοπαραγωγούς.  Στην συνάντηση στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη στο διοικητήριο της Π.Ε Ηλείας  όπου του επεδόθη και σχετικό ψήφισμα( με όλα τα  αγροτικά αιτήματα) από την αγωνιστική συγκέντρωση  που προηγήθηκε  στον κόμβο της Αγ. Γεωργίου στον Πύργο.

Οι παραγωγοί ζήτησαν να υπάρξει ουσιαστική στήριξη από το υπουργείο χαρακτηρίζοντας «παιχνίδια» σε βάρος τους  τα όσα έχουν γίνει με τα αδιάθετα αποθέματα  σταφίδας και την κατάρρευση των τιμών.

Από την πλευρά του ο κ Βασιλόπουλος  μετά την διεξοδική συζήτηση που έγινε  για τις διαχρονικές ευθύνες που υπάρχουν  με την καλλιέργεια Κορινθιακής σταφίδας  ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  πριν διογκωθεί το πρόβλημα είχε ενημερώσει και εγγράφως το υπουργείο για την λήψη μέτρων ενώ το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει για την στήριξη των σταφιδοπαραγωγών:  «Σύμφωνα με  στοιχεία που υπάρχουν  προκύπτει σαφώς ότι καθίσταται σήμερα άκρως επιβεβλημένη η  στήριξη των παραγωγών μας.  Αναμένουμε  τα  μέτρα  από το υπουργείο  για την στήριξη της κορινθιακής σταφίδας και  είναι απολύτως βέβαιο ότι θα λειτουργήσουν  άμεσα ευεργετικά με μείωση των αδιάθετων ποσοτήτων, ως βαλβίδα αποσυμπίεσης, καθώς η αγορά δεν θα  λειτουργεί ανασταλτικά προεξοφλώντας  την περαιτέρω πτώση των τιμών του Αυγούστου, εξαιτίας της νέας  εσοδείας.   Θα επιμείνουμε σε ουσιαστικά μέτρα ώστε να μην εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια αυτού του μοναδικού και αμιγώς εξαγωγικού προϊόντος για την Περιφέρειά μας και την χώρα μας γενικότερα».

Οι αγρότες λίγο νωρίτερα είχαν κάνει πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Πύργου με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, η οποία κατέληξε στο Διοικητήριο όπου στεγάζεται η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας για να παραδώσουν το ψήφισμα.

Όλη η επικαιρότητα