Ελλάδα

Διανομείς παίρνουν το μηχανάκι στα χέρια για να παραδώσουν την παραγγελία μέσα στο χιόνι (Εικόνες)

Μπορεί τις τελευταίες ώρες να βρίσκεται σε εξέλιξη η κακοκαιρία Μήδεια, η οποία πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της χώρα μας, ωστόσο φαίνεται πως παρά τον χιονιά και τις γενικότερες αντίξοες καιρικές συνθήκες οι διανομείς φαγητού και οι courier συνεχίζουν ακόμη να δουλεύουν.

Όπως αποδεικνύεται άλλωστε και από τις φωτογραφίες του πρακτορείου Eurokinissi στις οποίες φαίνεται ένας διανομέας φαγητού να έχει καλυφθεί με χιόνι στο δρόμο προς την παραγγελία στον Διόνυσο.

Φαίνεται λοιπόν πως αρκετοί εργοδότες δεν υπολογίζουν την επικινδυνότητα της κατάστασης, ούτε νοιάζονται για τους υπαλλήλους τους, οι οποίοι δουλεύουν υπό τόσο άσχημες καιρικές συνθήκες.

Δυστυχώς όμως οι φωτογραφίες αυτές δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτές που δημοσιεύτηκαν στο facebook και συγκεκριμένα στην σελίδα: Κούριερ Ντελίβερι Διανομείς με Δίκυκλο ή Van.

Οι φωτογραφίες προκαλούν οργή

Εικόνες με διανομείς που έχουν παρκάρει το μηχανάκι τους μέσα στο χιόνι, ακόμη και εργαζόμενοι που αναγκάστηκαν να πάρουν το όχημα στα χέρια τους για να φτάσουν στον προορισμό τους, προκαλούν οργή και αγανάκτηση.

Άραγε αν οι εργοδότες έμπαιναν στην θέση των εργαζόμενων θα δέχονταν τέτοια αντιμετώπιση ή πιο συγκεκριμένα θα δέχονταν να διακινδυνέψουν την ζωή τους για μία παραγγελία;

ΑΠΕΙΛΕΣ, ΕΙΡΩΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ
Σύμφωνα με τους διαχειριστές της σελίδα «Κούριερ Ντελίβερι Διανομείς με Δίκυκλο ή Van», ήδη υπάρχουν καταγγελίες για αφεντικά και προϊσταμένους στη βόρεια Ελλάδα που στο αίτημα των εργαζομένων διανομέων για αναστολή της διανομής, απαντούν με απειλές ή ειρωνείες.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Όταν η εργοδοσία έχει πιεστική απαίτηση τήρησης του νόμου και των δικαιωμάτων των εργαζομένων απέναντί της, αντιπροτείνει τη χρήση της ετήσιας άδειας, κάτι που είναι παράνομο.
Πελάτες-καταναλωτές, σταθείτε αλληλέγγυοι/ες και στις ώρες χιονόπτωσης ή παγετού, μη παραγγέλνετε! Οι οδοί είναι ολισθηροί και είναι πιθανόν η παραγγελία να μη σας παραδοθεί ποτέ καθώς θα έχουμε πάθει ατύχημα, μικρό ή σοβαρό.
Θα είστε συνένοχοι/ες…

Συνάδερφοι/ισσες, μη σκέφτεστε το σήμερα, αλλά το αύριο…μετά από ατύχημα το αύριο θα είναι ακόμη ποιο δύσκολο.

Ας χάσουμε ένα μεροκάματο, αλλά ας μη χάσουμε τη ζωή μας…
Είμαστε εργάτες/ριες, πατέρες και μάνες, αδέλφια και αδελφές, γιοί και κόρες σας, δεν είμαστε «το» ντελίβερι ή «το» κούριερ…

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ/ΙΣΣΕΣ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ, ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΑΣ Ή ΣΤΟ ΣΕΠΕ»

Οι χρήστες της ιστοσελίδας πάντως ζήτησαν από τους διανομείς να δηλώσουν την επικινδυνότητα της οδήγησης σε δύο τροχούς και να διακόψουν τη διανομή!

«Πελάτες/ισες, καταναλωτές/ριες, μη παραγγέλλετε!

Επίσης εάν περιμένετε ταχυμεταφορέα (courier), πάρτε τηλέφωνο και αρνηθείτε παραλαβή αυτές τις ημέρες ή δηλώστε ότι μόνο από van θα παραλάβετε», ανέφεραν απευθυνόμενοι στους καταναλωτές.

Διανομείς: «Καλύτερα να μην παραδοθεί το «πακέτο» παρά να το φάμε εμείς»
Την ίδια ώρα η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καλεί υπό αυτές τις συνθήκες τους διανομείς να μην θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Οι καιρικές συνθήκες λόγω της Μήδειας, καθιστούν όχι απλά δύσκολη, αλλά εξαιρετικά επικίνδυνη την αποστολή των διανομέων. Γι’ αυτό, η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καλεί υπό αυτές τις συνθήκες τους διανομείς να μην θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους για κανένα λόγο.

«Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, δεν τρέχουμε, δεν βιαζόμαστε, δεν διεκπεραιώνουμε παραγγελίες που μας εκθέτουν σε κίνδυνο ή είναι αδύνατον να παραδοθούν. Σε καμία περίπτωση δεν θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά μας για μια μερίδα φαγητού, ένα δέμα ή ένα φάκελο, που επί της ουσίας δεν πρόκειται να λείψει από κανέναν. Κι όπως θα έλεγαν οι συνάδελφοι από το Βορρά “καλύτερα να μην παραδοθεί το “πακέτο” παρά να το φάμε εμείς”.», γράφει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

via

Όλη η επικαιρότητα