Ηλεία

Διατηρεί τη δύναμή της σε εναέρια μέσα η Ηλεία- Έτοιμοι για τη φετινή αντιπυρική περίοδο

Έτοιμοι δηλώνουν για τη φετινή αντιπυρική περίοδο ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηλείας και ο Δασάρχης Πύργου-  Ζητούν οι πολίτες να είναι σύμμαχοι στην πρόληψη των πυρκαγιών

Παρά το γεγονός πως η Ηλεία πλήρωσε βαρύ φόρο ανθρώπινου αίματος τον Αύγουστο του 2007 όταν χάθηκαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές από την φονική πυρκαγιά που κατέκαιε επί ημέρες το νομό η αμέλεια εξακολουθεί να παραμένει ο βασικός παράγοντας εκδήλωσης τους…

Θα περίμενε κανείς πως οι πολίτες -σεβόμενοι και τη μνήμη των νεκρών– θα ήταν πιο προσεκτικοί όταν αποφασίζουν να ανάψουν μια φωτιά, που στη συνέχεια μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη καταστρέφοντας φυσικό περιβάλλον και περιουσίες, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο και ανθρώπινες ζωές…

Σε λίγες ημέρες (την 1η Μαΐου 2021), ξεκινά και επίσημα η αντιπυρική περίοδος (για την επέκταση της οποίας ίσως και καθ` όλη τη διάρκεια του χρόνου λόγω της κλιματικής αλλαγής γίνεται αρκετός λόγος) που θα διαρκέσει έως τα τέλη του ερχόμενου Οκτώβρη, με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηλείας, Βασίλη Σολδάτο και τον Δασάρχη Πύργου, Παναγιώτη Λάττα, να δηλώνουν έτοιμοι υπηρεσιακά ζητώντας παράλληλα και τη συνεργασία των πολιτών για την αποτροπή εκδήλωσης μεγάλων πυρκαγιών ή για την άμεση αντιμετώπισή τους…

«Διατηρεί την δύναμή της σε εναέρια μέσα η Ηλεία!»

«Η  Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε συμβάν, έχοντας κάνει τις κατάλληλες συντηρήσεις στον μηχανοκίνητο στόλο της», τονίζει ο κ. Σολδάτος συμπληρώνοντας πως «Πρέπει να βοηθήσουν και οι πολίτες, οι οποίοι πρέπει να δείξουν την απαιτούμενη προσοχή και να μην καίνε υπολείμματα κοντά σε δασικές εκτάσεις, με αποτέλεσμα να έχει αέρα και να προκληθεί κάποια φωτιά, καθώς, η αμέλεια είναι η κυριότερη αιτία πυρκαγιών και ήδη στο Νομό έχουν εκδηλωθεί αρκετές».

Ο κ. Σολδάτος παράλληλα, έκανε γνωστό πως η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηλείας, θα έχει φέτος στην διάθεση τα ίδια εναέρια μέσα με πέρσι, δηλαδή δύο PZL, τα δύο Canadair και το ελικόπτερο Έρικσον που αναμένονται εντός Μαΐου, ενώ θα ανοίξουν νωρίτερα τα εποχικά κλιμάκια σε Ανδρίτσαινα και Δίβρη.

«Θα έχουμε τα ίδια εναέρια μέσα που είχαμε και πέρυσι, δηλαδή τα δύο PZL, που είχαν έρθει από την Τρίπολη και μας βοήθησαν πάρα πολύ και έλειπαν από την Ηλεία αρκετά χρόνια, τα δύο Canadair και το ελικόπτερο Έρικσον που συνήθως έρχονται μέσα στον Μάιο.

Δεδομένου ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινά 1η Μαΐου και διαρκεί ως το τέλος Οκτωβρίου, θέλω να πω στους πολίτες της Ηλείας να είναι πολύ προσεκτικοί, να μην καίνε υπολείμματα κοντά σε δασικές εκτάσεις, με αποτέλεσμα να έχει αέρα και να προκληθεί πυρκαγιά κοντά σε δασική έκταση.  Από 1η Μαΐου δεν επιτρέπεται κανένα άναμμα».

«Προσπαθούμε να θωρακίσουμε το νομό»…

«Σε γενικές γραμμές είμαστε έτοιμοι όσον αφορά τον μηχανοκίνητο στόλο μας. «Έχουμε κάνει τις συντηρήσεις των οχημάτων, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για το 2021 έχει κατατεθεί και έχει εγκριθεί και θα ξεκινήσει από την 1η Μαΐου. Έχει ξεκινήσει επίσης η διαδικασία για τους εποχικούς που θα πάρουμε. Ευελπιστώ ότι στις αρχές Μαΐου θα τους έχουμε στη δύναμη και θα είμαστε σε επιφυλακή», αναφέρει ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηλείας.

Παράλληλα επισημαίνει πως «Τα δύο εποχικά κλιμάκια σε Ανδρίτσαινα και Λαμπεία θα ξεκινήσουν από την 1η Μάη φέτος. Πέρυσι ξεκίνησαν Ιούλιο μέχρι να βγουν τα ΦΕΚ, φέτος θα ξεκινήσουν πιο νωρίς.

Στη σύσκεψη επικεντρωθήκαμε στον επιχειρησιακό σχεδιασμού του νομού και της Δυτικής Ελλάδας. Είμαστε ένας νομός με πολλές ενάρξεις πυρκαγιών, ο υπουργός και ο αρχηγός του Σώματος γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση.

Προσπαθούμε να θωρακίσουμε το νομό όσο το δυνατόν καλύτερα. Εμείς είμαστε σε επαγρύπνηση όλο το έτος και η Πυροσβεστική είναι πανταχού παρούσα», δήλωσε ο κ. Σολδάτος.

 

«Να προσέχουν οι πολίτες»…

Από την πλευρά το ο κ. Λάττας τόνισε πως «Η βελτίωση των κλιματικών συνθηκών το τελευταίο διάστημα και η αύξηση της αμέλειας μικρής μερίδας συμπολιτών μας αποτελούν τις αιτίες εκδήλωσης αρκετών δασικών πυρκαγιών που ευτυχώς λόγω της έγκαιρης επέμβασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας των δήμων είχαν τις μικρότερες συνέπειες.

Δεν παύει όμως αυτή η αμέλεια να είναι μια απειλή – μαζί με τις κλιματικές συνθήκες- για ατομικές ιδιοκτησίες και το φυσικό περιβάλλον».

Ο κ. Λάττας πρόσθεσε πως «Η Υπηρεσία μας με το πρόγραμμα δασοπροστασίας 2021 που έχει ξεκινήσει ήδη να εφαρμόζεται και με συνεχή επικοινωνία τόσο με κινητά τηλέφωνα όσο και στα σταθερά που είναι το 26210 22966 και το 1591 (χωρίς χρέωση), αλλά και επί 24ώρου βάσεως περιπολίες, είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει καταστάσεις που σχετίζονται με την πρόληψη των πυρκαγιών όσο και με άλλες ενέργειες που είναι οι παράνομες εκχερσώσεις, παράνομη υλοτομία και παράνομη θήρα.

Επιστώ την προσοχή στους πολίτες για την αμέλεια που σχετίζεται με τις δασικές πυρκαγιές που είχαμε το τελευταίο διάστημα… είναι κρίμα πραγματικά σε μια περιοχή που έχει δώσει αίμα, αφού έχουν χαθεί άνθρωποι και πολλές περιουσίες, να συνεχίζονται αυτά τα μεμονωμένα περιστατικά».

«Οι καθαρισμοί σε λιοστάσια – αμπελώνες ζώνη άμυνας απέναντι στις πυρκαγιές»

Ο κ. Λάττας επισήμανε επίσης ότι «Οι αγρότες που διαθέτουν εκτάσεις με ελαιώνες και αμπελώνες θα πρέπει να φροντίσουν να είναι σε καλή κατάσταση καθότι οι δασικές και οι αγροτικές εκτάσεις αποτελούν ένα μωσαϊκό και ο καθαρισμός ελαιώνων και αμπελώνων μπορεί να εμποδίσει την επέκταση-ανάπτυξη μιας πυρκαγιάς. Άρα όλοι οφείλουμε να συμβάλλουμε, εμείς με την βελτίωση των αντιπυρικών δρόμων και την συντήρηση των υδατοδεξαμενών μας και την γενικότερη βελτίωση των τρόπων παροχής βοήθειας και υποστήριξης στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και οι συμπολίτες μας με τον καθαρισμό των χωραφιών τους για να δημιουργηθεί έτσι μια ζώνη άμυνας απέναντι στις πυρκαγιές.

Υπενθυμίζω επίσης πως με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς σε αγροτικές περιοχές αφού επισείει τον κίνδυνο για έναρξη δασικής/μεικτής πυρκαγιάς. Άρα μέχρι το τέλος του Απριλίου θα πρέπει να έχουν καθαριστεί λιοστάσια, αμπελώνες καθώς και οικόπεδα που βρίσκονται πολύ κοντά ή μέσα σε οικισμούς και η κατάσταση τους δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης πυρκαγιάς».

«Ευθύνη συλλογική και ατομική»…

Τέλος ο Δασάρχης Πύργου είπε πως «Πρέπει όλοι μας αντιληφθούμε πως η ευθύνη δεν είναι μόνο συλλογική αλλά και ατομική. Υπάρχουν οι κρατικές υπηρεσίες αλλά αποτελεί ανάγκη οι πολίτες να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αποτροπής εκδήλωσης – ανάπτυξης μιας πυρκαγιάς. Οι περισσότερες πυρκαγιές που καταγράφονται στην περιοχή μας είναι από αμέλειες, λάθη και κακή εκτίμηση των καιρικών συνθηκών. Πρέπει να έχουμε κατά νου όταν ανάβουμε μια φωτιά ότι ό άνεμος μπορεί ν` αλλάξει κατεύθυνση, να γίνει πιο έντονος και τα αποτελέσματα να είναι καταστροφικά».

Όλη η επικαιρότητα