Ηλεία Πολιτική

Διονύσης Καλαματιανός: Λάθος σας τα είπανε κ. Πέτσα

Ενημερωθήκαμε μέσω δημοσιευμάτων σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο πολύπαθο «Πάτρα-Πύργος». Ένα έργο που περιμένει απεγνωσμένα να ξαναξεκινήσει ο Ηλειακός λαός, και που έχει σταματήσει με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.

Τι δήλωσε ο κ. Πέτσας; Ότι ο δρόμος Πατρών-Πύργου, θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι δήθεν «κόλλησε» λόγω της απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει κατάτμηση του έργου. Θα συστήναμε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ενημερώνεται καλύτερα, αν θέλει να υπηρετεί την αλήθεια. Βέβαια, δεν μας εκπλήσσει η παραποίηση της πραγματικότητας από αυτόν, καθώς, συχνά καταφεύγει σε ανακρίβειες για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Πράγματι, κ. Πέτσα, ο δρόμος θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια. Έπεσε, όμως, «θύμα» της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ το 2013, που αποφάσισε την απένταξή του συγκεκριμένου τμήματος από την παραχώρηση «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ». Τώρα, μάλιστα, ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Καραμανλής επιδιώκει την απ’ ευθείας ανάθεση του έργου στην ίδια παραχώρηση! Υπό την έννοια αυτή, πράγματι το έργο μπορούσε και έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια.

Οφείλουμε, επίσης, να σας ενημερώσουμε κ. Πέτσα ότι το έργο δεν κόλλησε λόγω της κατάτμησης, αλλά σταμάτησε τον Μάρτιο του 2020 εξαιτίας της ακύρωσης των εκτελούμενων εργολαβιών από τον κ. Καραμανλή. Έως τότε, κ. Πέτσα, το έργο με τις 8 εργολαβίες είχε εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε. με 292 εκ. ευρώ και είχε ξεκινήσει η κατασκευή του.

Θα ήταν ενδιαφέρον να δοθεί, επιτέλους, η κυβερνητική απάντηση για το πως συνέβησαν όλα αυτά, αν το έργο είχε «κολλήσει» με τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, εδώ και μήνες θα έπρεπε ο Υπουργός Υποδομών να προσκομίσει στη Βουλή τα έγγραφα που του έχουμε ζητήσει για να αποκαλυφθεί η αλήθεια για την εξέλιξη του πολύπαθου αυτού έργου. Προφανώς, δεν τα φέρνουν για να μπορούν να κάνουν τέτοιου είδους δηλώσεις και να συσκοτίζουν την πραγματικότητα.

Η αλήθεια είναι ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί υποθήκευσαν την πορεία του έργου. Οι μονομερείς ενέργειες του σημερινού Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών το έβαλαν σε μεγάλες περιπέτειες, με αποτέλεσμα να έχουν περάσει 17 μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. και να βασιζόμαστε μόνο σε ευχολόγια ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πειστεί από τα σχέδια της κυβέρνησης. Αντί, λοιπόν, το έργο να συνεχίζει να υλοποιείται και να οδεύει σταθερά προς την ολοκλήρωσή του, αυτή τη στιγμή αρκούμαστε σε ελπιδοφόρες «διαρροές» στον τύπο και «πανηγυρισμούς» στελεχών του κυβερνώντος κόμματος ότι όλα βαίνουν καλώς. Αυτά, όμως, δεν πείθουν τους πολίτες της Ηλείας.

Όλη η επικαιρότητα