Ηλεία Πολιτική

Διονύσης Καλαματιανός: Σημαντικά προβλήματα για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών μας

Ακόμα μια αρνητική έκπληξη επιφύλαξε η κυβέρνηση για τον πολύπαθο αγροτικό κόσμο. Αυτή τη φορά, ένα μεγάλο ποσοστό ελαιοπαραγωγών μένει εκτός της οικονομικής ενίσχυσης για τον κορωνοϊό, λόγω των αυστηρών κριτηρίων που έθεσε.

Πολλοί παραγωγοί που το κύριο εισόδημά τους είναι από την καλλιέργεια της ελιάς, επειδή έχουν και κάποιο άλλο, ακόμα και ελάχιστο εισόδημα από άλλη πηγή, δεν θα λάβουν κανένα χρηματικό ποσό, παρά το γεγονός ότι έχουν μεγάλη οικονομική απώλεια και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Επιπρόσθετα, έχουν διατυπωθεί σοβαρά παράπονα και καταγγελίες από παραγωγούς για τη λειτουργία της πλατφόρμας στην οποία καλούνται να συνδεθούν, για να μπορέσουν να καταθέσουν την αίτησή τους. Το σύστημα αποδεικνύεται ανεπαρκές και ανήμπορο να διαχειριστεί το μεγάλο όγκο επισκεψιμότητας και διεργασιών. Επιπλέον, πρόκειται για μια δύσκολη, πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία, η οποία απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ευέλικτη και να αναδείξει τον άμεσο και αναγκαίο χαρακτήρα, που υποτίθεται ότι πρέπει να έχει.

Επίσης, το χρονικό διάστημα που επέλεξε το Υπουργείο να ανακοινώσει την παραπάνω διαδικασία, με τις ιδιαιτερότητες που αυτή έχει, δεν είναι το κατάλληλο. Η υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε στις 17 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 27 του ίδιου μήνα, την περίοδο, δηλαδή, που οι περισσότεροι αγρότες βρίσκονται στους ελαιώνες για τη συγκομιδή της νέας χρονιάς. Επομένως, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό οι παραγωγοί δε διαθέτουν τον απαραίτητο χρόνο, ειδικά μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, να οργανωθούν και να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που τους ζητούνται.

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, που οι παραγωγικοί κλάδοι αντιμετωπίζουν μείζονα προβλήματα, η κυβέρνηση αντί να τους ενισχύσει, όπως οφείλει, με άμεσο και απλό τρόπο, εξακολουθεί να τους εμπαίζει δείχνοντας εμμονή σε δύσκολες, προβληματικές και χρονοβόρες διαδικασίες. Προκαλεί, δε, ερωτήματα το ότι επιλέγει να μη διευκολύνει την κατάσταση και να μην ενισχύει απευθείας τους δικαιούχους μέσω του ΟΣΔΕ.

Είναι εμφανές ότι η προθεσμία που έχει δώσει το Υπουργείο είναι πολύ μικρή για να μπορέσουν οι ελαιοπαραγωγοί να υποβάλλουν σωστά και έγκαιρα τις αιτήσεις τους. Χρειάζεται, ασφαλώς, να δοθεί περισσότερος χρόνος, καθώς, η περίπλοκη και προβληματική ηλεκτρονική διαδικασία σε συνδυασμό με τους περιορισμούς, λόγω των υγειονομικών μέτρων και τη συγκομιδή της φετινής σοδειάς της ελιάς καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την προσπάθεια των παραγωγών να αιτηθούν ενίσχυσης. Επίσης, θα πρέπει να δοθεί επιπλέον χρηματοδότηση, καθώς λόγω των αυστηρών κριτηρίων πολλοί από αυτούς μένουν άδικα εκτός, ιδίως τώρα που βιώνουμε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Η κυβέρνηση έπρεπε ήδη να έχει ενισχύσει τους παραγωγούς μας, με δίκαιο, άμεσο και επαρκή τρόπο. Τώρα, με τεράστια καθυστέρηση και με μια προβληματική διαδικασία αφήνει μεγάλο αριθμό ελαιοπαραγωγών εκτός ενίσχυσης. Δυστυχώς, αποδεικνύει διαρκώς ότι δεν ενδιαφέρεται για την άμεση και ουσιαστική στήριξη του αγροτικού κόσμου.

Όλη η επικαιρότητα