Αγροτικά Ηλεία

Δουνέΐκα – Καρδαμάς – Χανάκια: Το χαλάζι… «θέρισε» ελιές και καρπούζι!

Σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, προκάλεσε το ξαφνικό μπουρίνι και χαλαζόπτωση κυρίως στις περιοχές των Δουνεΐκων και του Καρδαμά.

Η χαλαζόπτωση, κατέστρεψε καλλιέργειες καρπουζιού και κηπευτικών, ενώ έπληξε και ελαιόδεντρα, όπως ανέφεραν παραγωγοί στην εφ. «Πατρίς» χθες αργά το απόγευμα.

Το ξαφνικό, δυνατό μπουρίνι, πέρασε πάνω από την νέα εθνική οδό προς Φραγκαπήδημα και συνέχισε από Καρδαμά, Κερτιζέϊκα μέχρι και Χανάκια, προκαλώντας ζημιές στην αγροτική παραγωγή.

Στην περιοχή των Δουνεΐκων και Καρδαμά υπάρχουν κυρίως ελαιόδεντρα, τα οποία υπέστησαν μεγάλη ζημιά. Ωστόσο, αρκετοί είναι κι αυτοί που καλλιεργούν καρπούζι, πεπόνι και διάφορα κηπευτικά.

«Να έρθει ο ΕΛΓΑ»

Μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» ο καρπουζοπαραγωγός και πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηλείας κ. Κώστας Θεοδωρόπουλος, επεσήμανε: «Μετά από έναν δύσκολο χειμώνα, που ο πάγος χτύπησε και την πατάτα, πάγο στα καρπούζια στο ξεσκέπασμα, τώρα έχουμε ένα ακόμα χτύπημα με το σημερινό μπουρίνι και χαλαζόπτωση. Όσα καρπούζια ήταν άκοπα, τα χτύπησε όλα και άρα είναι μη εμπορεύσιμα. Όπου πέρασε το χαλάζι έχουμε ζημιά 100%. Πιστεύω και οι ελιές έχουν πάθει μεγάλη ζημιά, που μπορεί να φτάνει σε ποσοστό 50% – 60%. Οι ελιές είναι κάτω. Καλούμε να έρθει κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, να καταγράψουν τις ζημιές και να προχωρήσουν οι αποζημιώσεις.

Για τις ζημιές ενημερώθηκε και ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος, ο οποίος δήλωσε στην εφ. «Πατρίς»: «Παραγωγοί, με ενημέρωσαν ότι υπάρχουν ζημιές. Θα πρέπει να εκτιμηθεί η κατάσταση και να έρθει ο ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί».

*κεντρική φωτογραφία: αρχείου

Όλη η επικαιρότητα