Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Υγεία

Δυτ. Ελλάδα: Ο κορωνοϊός «θερίζει» και το ΕΚΑΒ ασθενεί

Ακούστε το άρθρο

Απίστευτες καταστάσεις καταγράφονται καθημερινά, εν μέσω κορωνοϊού, στο ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας, μέσα από τις οποίες προκύπτει ότι ο πρώτος και σημαντικότερος κρίκος για την διαχείριση της πανδημίας, το τρίτο κύμα της οποίας σαρώνει αυτή τη στιγμή την Ελλάδα, έχει αφεθεί στην τύχη του, αφού δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, από τα αυτονόητα που έπρεπε να έχουν γίνει, για να είναι αξιόμαχο.

Για το καυτό αυτό θέμα μίλησε και πάλι στο κεντρικό δελτίο της ΟΡΤ ο κος Γιάννης Θεοδωρόπουλος πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδος, που ήταν ιδιαίτερα «καυστικός».

«Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή είμαστε κυριολεκτικά στο μηδέν. Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας την άνοιξη του 2020 και όλο αυτόν τον πόλεμο και τις δύσκολες καταστάσεις που έχουμε περάσει, θεωρούσαμε ότι μέχρι να μας βρει το δεύτερο κύμα, θα είχανε γίνει τα απαραίτητα, για να είμαστε έτοιμοι και αξιόμαχοι για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις. Δυστυχώς για την περιοχή μας, αποδείχτηκε ότι είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση, αφού αυτή τη στιγμή η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας είναι στο επίκεντρο του τρίτου κύματος της πανδημίας, με συνεχή και επαναλαμβανόμενα κρούσματα covid και εμείς ξεκινάμε από κει που είχαμε μείνει τότε. Δηλαδή χωρίς ασθενοφόρα, που είναι το βασικό μας όπλο για να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις καταστάσεις που προκύπτουν και χωρίς φυσικά ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό. Βέβαια πώς μπορούμε να μιλάμε για νέο έμψυχο δυναμικό, από τη στιγμή που δεν έχουμε οχήματα. Γιατί και προσωπικό να προσλάβουν, αν δεν έχεις οχήματα να δουλέψει θα είναι δώρο – άδωρο».

«Τα μισά ασθενοφόρα είναι στα συνεργεία»

Ο κος Θεοδωρόπουλος ακολούθως τόνισε ότι από τα 56 ασθενοφόρα που έχει το ΕΚΑΒ δυτικής Ελλάδας, τα 24 είναι σε βλάβη, δηλαδή σχεδόν το 50%. Και κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδος προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο δυνατόν, υπερβάλλοντας πολλές φορές εαυτόν.

«Αυτή τη στιγμή ο στόλος των ασθενοφόρων στη Δυτική Ελλάδα έχει 56 οχήματα. Από αυτά τα 24 είναι σε βλάβη. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι σχεδόν το 50% των ασθενοφόρων της περιφέρειας είναι σε βλάβη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σε καθημερινή βάση να μην υπάρχει ούτε ένα εφεδρικό ασθενοφόρο, που θα χρειαστεί σε περίπτωση που χαλάσει κάποιο άλλο. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε.

Και για αυτό και κάναμε κάποιες κινήσεις τώρα τελευταία, αλλά και παλιότερα, όπου στείλαμε ένα ενημερωτικό σημείωμα στην διοίκηση του ΕΚΑΒ, με το οποίο ζητήσαμε συγκεκριμένα πράγματα, όπως να ενισχύσουν το παράρτημα μας με ασθενοφόρα από άλλες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλο πρόβλημα. Επίσης ζητήσαμε τα χαλασμένα ασθενοφόρα να επισκευάζονται κατά προτεραιότητα στα συνεργεία. Υπάρχει πολύ μεγάλο χρόνος καθυστέρησης όταν παθαίνει βλάβη ένα ασθενοφόρο, μέχρι να επισκευαστεί. Και ζητήσαμε και αυτά τα υπάρχοντα ασθενοφόρα που κινούνται με τον τρόπο που κινούνται, να συντηρούνται, να τους αλλάζουν πιο τακτικά τα ελαστικά, για να είμαστε και εμείς πιο ασφαλείς».

«Μας υποσχέθηκαν κάποια πράγματα, αλλά …»

Στη συνέχεια ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας τόνισε ότι το προηγούμενο Σάββατο κατέβηκε στην Πάτρα ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ ο οποίος έδωσε κάποιες υποσχέσεις, που θα πρέπει όμως να γίνουν και πραγματικότητα.

«Το Σάββατο κατέβηκε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ στην Πάτρα, είχαμε μία συνάντηση μαζί του, έστειλαν κάποια λάστιχα από την κεντρική διοίκηση, μας διαβεβαίωσε ότι θα φροντίσει έτσι ώστε να επισκευάζονται άμεσα τα ασθενοφόρα, αλλά επειδή από υποσχέσεις έχουμε χορτάσει όλα αυτά τα χρόνια, θα περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα. Το μεγάλο μας πρόβλημα αυτή τη στιγμή, είναι ότι δεν λειτουργούμε εν ηρεμία. Δεν μας βοηθάνε οι καταστάσεις, δεν μας βοηθάει ο καιρός και σίγουρα δεν μας βοηθάει η αλματώδης αύξηση των περιστατικών κορωνοϊού στην περιοχή μας. Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, υπερβάλλουμε αυτόν πολλές φορές και με κίνδυνο μάλιστα της ακεραιότητάς μας για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Αλλά δεν ξέρω για πόσο θα αντέξουμε…».

Όλη η επικαιρότητα