Ηλεία

Σε αργία για ένα μήνα από τα καθήκοντα του ο δήμαρχος Ήλιδας, Γ. Λυμπέρης – Ο Β. Παπαδόπουλος δήμαρχος μέχρι 29/08

ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕ ΠΡΩΗΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Σε αργία για έναν μήνα, τέθηκε ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης με απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτ. Ελλάδας – Πελοποννήσου & Ιονίου.

Η απόφαση αυτή «έσκασε» σαν βόμβα και έχει ισχύ από τις 29 Ιουλίου έως τις 29 Αυγούστου. Πρόκειται για πειθαρχική ποινή, που αφορά σε απόφαση που είχε λάβει κατά τη διάρκεια προηγούμενης θητείας του στην δημοτική αρχή σχετικά με θέμα τιμωρίας υπαλλήλου του δήμου, ο οποίος είχε κατηγορηθεί και καταδικαστεί πρωτόδικα για οικονομικό παράπτωμα, ενώ πριν από 2 περίπου χρόνια το Εφετείο έβγαλε αθωωτική απόφαση για τον συγκεκριμένο υπάλληλο, με το τελευταίο να μην σχετίζεται με την αργία του κ. Λυμπέρη.

Η υπόθεση είχε παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Αιρετών ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού, που είχε λάβει τη σχετική απόφαση, όμως σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ο δήμαρχος Ήλιδας είχε καταθέσει αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία και απορρίφθηκε.

Τι δηλώνει ο Γ. Λυμπέρης

Ότι απορεί με την απόφαση να τεθεί σε αργία, με το αιτιολογικό ότι τελικά δεν τιμώρησε τον συγκεκριμένο υπάλληλο, δήλωσε χθες ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γ. Λυμπέρης.

Ο κ. Λυμπέρης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Να μπορέσει κάποιος να καταλάβει γιατί μπαίνω σε αργία τελικά. Γιατί τον τιμώρησα, ή γιατί δεν τον τιμώρησα; Η επίσημη εκδοχή του Πειθαρχικού Συμβουλίου που ασχολήθηκε με το θέμα το 2015 -2016 ήταν ότι δεν τον τιμώρησα. Ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης σήμερα έρχεται να εκτελέσει αυτή την απόφαση.

Εγώ είχα προκαλέσει τον έλεγχο στη Διοίκηση από Οικονομικό Επιθεωρητή. Αφότου ανέλαβα εγώ την δημαρχία στην πρώτη τετραετία, μετά από 10 χρόνια το Δικαστήριο του επέβαλλε ποινή 7 ετών, όπως και του πρώην δημάρχου Αμαλιάδας κ. Κράλλη.

Εγώ τον τότε συγκεκριμένο ταμία τον έθεσα σε αργία, αφού πιο πριν, πρώτα και άμεσα του είχα αλλάξει θέση, με το που ανέλαβα δηλαδή στην πρώτη μου θητεία. Όταν τελείωσαν οι διαδικασίες και καταδικάστηκε σε φυλάκιση, μετά από περίπου μια δεκαετία, τον έθεσα και σε αργία.

Είχα στείλει έγγραφο στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο σχετικά με την τιμωρία του, αφότου βέβαια καταδικάστηκε από το Δικαστήριο.

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο έκρινε ότι δεν τον τιμώρησα και τότε – νομίζω το 2015 – μου επέβαλλε ποινή αργίας για 1 μήνα. Το 2016, προσέφυγα στο ΣτΕ για την ποινή αυτή και το ΣτΕ πριν από 1 μήνα έβγαλε αυτή την απόφασή του, δηλαδή να εκτελεστεί η ποινή του ενός μηνός αργία.

Δυστυχώς, οι αγώνες μας μέσω της ΚΕΔΕ για την καταστατική θέση των αιρετών και ειδικότερα των δημάρχων πρέπει να συνεχιστούν και να σταματήσουν τέτοιου είδους φαινόμενα με αυτές τις αποφάσεις…».

Δήμαρχος για το διάστημα που ο κ. Λυμπέρης είναι σε αργία, αναλαμβάνει ο αντιδήμαρχος ΔΕ Πηνείας κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, που έχει τις περισσότερες ψήφους.

Όλη η επικαιρότητα