Olympia Forum

Δ. Μιχαηλίδου στο Olympia Forum Ι: «Προτεραιότητα η προστασία των ευάλωτων συμπολιτών μας»

Κατά την διάρκεια της ομιλίας της στο πλαίσιο της τρίτης ημέρας του Olympia Forum, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δ. Μιχαηλίδου, ανέπτυξε εκτενώς τους τρόπους με τους οποίους το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με τις Περιφέρειες αντιμετωπίζει τις συνέπειες της πανδημίας. Όπως τόνισε, προτεραιότητα του υπουργείου, είναι η προστασία των ευάλωτων πολιτών.

Αναλυτικά όσα είπε: 

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση στο σημαντικό αυτό forum διαλόγου που διοργανώνεται  μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας. Είναι αλήθεια ότι τόσο τα δεδομένα της πανδημίας όσο και η επικίνδυνη κακοκαιρία δεν μας επιτρέπουν τη διά ζώσης επαφή, αλλά η τεχνολογία μάς δείχνει και πάλι τις δυνατότητές της και μας επιτρέπει να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.

Μέσα στην παγκοσμιότητά της ως φαινόμενο, η κρίση της πανδημίας CoViD-19 ανέδειξε την αναγκαιότητα αλλά και τη σπουδαιότητα κινητοποίησης των βραχιόνων της περιφερειακής διοίκησης της ελληνικής Πολιτείας. Ανέδειξε ταυτόχρονα την ανάγκη αποτελεσματικότερης διασύνδεσης του κορμού του κεντρικού κράτους, με τους περιφερειακούς αυτούς βραχίονες, ώστε να μπορούν να δοθούν αποτελεσματικές απαντήσεις στις προκλήσεις της πανδημίας.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα που έχω να συνεισφέρω σε αυτή τη συζήτηση είναι ο τρόπος που διαχειριστήκαμε στην Ελλάδα την υπόθεση της προστασίας των ηλικιωμένων και των χρονίως πασχόντων συμπολιτών. Μιλάμε για ιδιαίτερα ευάλωτους ανθρώπους που φιλοξενούνται σε  πάνω από 300 δομές σε όλη την επικράτεια. Η αγωνία όλων μας να μη δούμε και στην Ελλάδα τα όσα συνέβαιναν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και η κοινή προτεραιότητα που δώσαμε στην προστασία των ευάλωτων συμπολιτών μας, υπήρξαν οι κινητήριοι μοχλοί και η συγκολλητική ουσία για την επιτυχημένη έως τώρα συνεργασία κεντρικού κράτους και περιφερειών.

Είναι γεγονός ότι η ευθύνη για την ίδρυση αλλά και τη λειτουργία των κλειστών δομών φιλοξενίας ανήκει από το νόμο στις κατά τόπους περιφερειακές αυτοδιοικήσεις. Από την άλλη, όμως, η αντιμετώπιση αυτής της πραγματικά κολοσσιαίων διαστάσεων υγειονομικής κρίσης απαιτούσε την κινητοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου και μηχανισμού σε εθνικό επίπεδο. Το μεγάλο στοίχημα, ήταν, επομένως ο συντονισμός, ο κοινός σχεδιασμός και η αλληλοϋποστήριξη στις δράσεις που έπρεπε να αναλάβουμε από κοινού, Περιφέρειες και κεντρικό κράτος.

Αυτό τον ρόλο αναλάβαμε εμείς στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έχοντας τη γενική εποπτεία για την προστασία των ευάλωτων συμπολιτών στον τομέα της Πρόνοιας. Με τη συνεργασία όλων καταφέραμε και δημιουργήσαμε έναν αποτελεσματικό μηχανισμό μεταξύ των Περιφερειών, της Πολιτικής Προστασίας, του ΕΟΔΥ και πληθώρας άλλων φορέων και ελεγκτικών μηχανισμών της κεντρικής διοίκησης.

Σε αυτή τη λογική, και ιδιαίτερα μετά από τον εντοπισμό κρουσμάτων σε κάποιες δομές αλλά και τη συνολική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων, πήραμε δραστικά μέτρα. Εντείναμε και οργανώσαμε ακόμη καλύτερα τη συνεργασία κεντρικού κράτους και Περιφερειών. Πλέον, μέσα από όργανα και ομάδες έργου που έχουμε συστήσει, Υπουργείο, Πολιτική Προστασία, ΕΟΔΥ και Περιφέρειες συνομιλούμε σε καθημερινή βάση και συνδιαμορφώνουμε τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την προστασία των κλειστών μονάδων σε όλη την επικράτεια.

Στην προσπάθειά μας να κρατήσουμε ασφαλείς τις δομές αξιοποιούμε με μεθοδικότητα τρία πολύ σημαντικά όπλα:

Πρώτον, θεσπίσαμε νέα αυστηρότερα πρωτόκολλα, στα οποία προβλέπουμε με κάθε λεπτομέρεια τόσο τα προληπτικά μέτρα για τη λειτουργία των δομών όσο και ειδικά μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων. Μάλιστα σε περιπτώσεις συρροής κρουσμάτων έχουμε προβλέψει ακόμη και για την αντικατάσταση προσωπικού στις μονάδες που θα απαιτηθεί.

Δεύτερον, σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, τη Γενική Γραμματεία Προστασίας Καταναλωτή αλλά και τις αρμόδιες Περιφέρειες διενεργούμε συνεχείς ελέγχους για την τήρηση όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί. Ο σκοπός των ελέγχων αυτών είναι καταρχήν προληπτικός και ήδη διαπιστώνουμε υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης, καθώς οι παραβάσεις που εντοπίζονται αφορούν μικρό ποσοστό των ελεγμένων φορέων. Φυσικά όπου διαπιστώνονται παραβάσεις επιβάλλονται άμεσα τα νέα αυξημένα πρόστιμα.

Τελευταίο – και ιδιαίτερα σημαντικό – είναι ότι  σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ διεξάγουμε εκτεταμένους μοριακούς ελέγχους για κρούσματα κορωνοϊού στο προσωπικό των δομών όλης της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο έχει ήδη ελεγχθεί μεγάλο μέρος των δομών από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, καθώς δεν έχει καταγραφεί κρούσμα σε φιλοξενούμενο από τις 31 Αυγούστου έως σήμερα.

Για την ώρα, λοιπόν, τα αποτελέσματα  δείχνουν ότι συνεργασία μας αποδίδει. Η Ελλάδα έχει καταφέρει, συγκριτικά καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να προστατέψει τους ηλικιωμένους πολίτες της. Όπως τόνισα, τις τελευταίες μάλιστα εβδομάδες, μετά τα νέα και αυστηρότερα μέτρα που υλοποιούμε μαζί με τις Περιφέρειες, δεν έχουμε καταγράψει κανένα νέο κρούσμα σε δομή ηλικιωμένων ή χρονίως πασχόντων. Και σημειώνω εδώ ότι διενεργούνται καθημερινά μαζικά τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού σε όλες τις μονάδες στη χώρα.  Είναι μία απτή απόδειξη της αξίας της συνεργασίας Κράτους Περιφερειών που αξίζει να σημειωθεί.

Η συνεργασία, λοιπόν, του κεντρικού κράτους με τις Περιφέρειες λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας για τους πιο ευάλωτους από τους συμπολίτες μας. Μια ασπίδα ιδιαίτερα αποτελεσματική, χάρη στην οργάνωση και τον συντονισμό όλων των φορέων και την ταύτιση των προτεραιοτήτων για όλους μας. Πρόκειται για ένα από τα καλά παραδείγματα συνεργασίας Κράτους και Περιφερειών που αξίζει αναφοράς.

Η 3η Ημέρα: 

Olympia Forum I: Η 3η μέρα του συνεδρίου (LIVE)

Όλη η επικαιρότητα