Εκκλησία Ηλεία

Εγκύκλιος Μητροπολίτη για πρόληψη από φωτιές

Εγκύκλιος Μητροπολίτη για πρόληψη από φωτιές

Αγαπητοί μου Πατέρες καί Αδελφοί,

  1. Ήδη εφθάσαμε στο μέσο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και ετοιμαζώμεθα να εορτάσουμε τω Πάσχα, για να πάρουμε το άγιο Φως, που μας αγιάζει, μας φωτίζει στη ζωή μας, μας ζεσταίνει τον χειμώνα και μας δροσίζει το καλοκαίρι.

(Όμως αν δεν προσέξουμε και δεν κάνουμε καλή χρήσι της φωτιάς μπορεί και να προκαλέσουμε καταστροφικές πυρκαγιές στα δάση μας, στις ελιές μας, στα αμπέλια μας, ακόμη και στα σπίτια και στους συνανθρώπους μας, αλλά και να καούμε και εμείς οι ίδιοι. Τέτοια γεγονότα εζήσαμε και εμείς παλαιότερα στην Ηλεία το 2007 με 60 περίπου ανθρώπινα θύματα, με εκατομμύρια ελαιόδενδρα, με καμένα αμπέλια και πολλά σπίτια μας.

  1. Δια τούτο τώρα πριν να αρχίση τό Καλοκαίρι, ή Πυροσβεστική (Υπηρεσία της Περιφερειάς μας, απέστειλε Διαταγή απαγορεύσεως κάθε φωτιάς από 1-5-2021 έως 31-10-2021).

Σας αποστέλλω φωτοαντίγραφο αυτής της Αποφάσεως και σας παρακαλώ δια τα εξής:

α. Να αναγνώσετε την Απόφασι της Πυροσβεστικής (Υπηρεσίας της

Περιφερείας μας στο τέλος της θείας Λειτουργίας την Κυριακή των Βαΐων 25 Απριλίου 2021 καί να συστήσετε στους Ενορίτες σας να μη ανάψουν καμμιά φωτιά και πουθενά κατά τους Μήνες: Μάιον, Ιούνιον, Ιούλιον, Αύγουστον, Σεπτέμβριον και Οκτώβριον και να προσέχουν πολύ. Τώρα ούτε και τα σκουπίδια μας δεν καίμε.

β. Όταν κάπου Ιδούν φωτιά να τρέξουν να την σβήσουν, και να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική (Υπηρεσία (τηλέφωνο 199) ή την Αστυνομία (τηλέφωνο 100), αλλά και εσάς για να κτυπήσετε τις καμπάνες, ώστε να τρέξουν όλοι για να την σβήσετε.

γ. Πολύ ωφέλιμο μάλιστα θεωρώ να τους συστήσετε να προσέχουν στο άναμμα και στο σβύσιμο των τσιγάρων τους και ακόμη καλύτερο και ωφελιμότερο για την πρόληψι πυρκαγιάς και για την υγείαν τους θα ήτο να τους συστήσετε να κόψουν όλως διόλου το κάπνισμα.

δ. Να καθαρίσετε καλά εσωτερικά τα Κοιμητήρια και να συστήσετε στους Χριστιανούς σας να μη αφήνουν αναμμένα κανδήλια ή κεριά στους Ναούς ή στα μνήματα.

ε. Να καθαρίσετε εξωτερικά από τα ξερά χόρτα ή τους θάμνους 20 μέτρα γύρω από τα Κοιμητήρια και από πάντα τα Εξωκκλήσια της Ενορίας σας. Προς τούτο έχω δι’ όλους σας και την προφορική άδειαν της κυρίας Προϊσταμένης της Διευθύνσεως Δασών Ηλείας.

  1. Ελπίζοντας ότι θα δείξετε το μέγιστο ενδιαφέρον σας και σε τούτο το σωτήριο έργο της προλήψεως καταστροφικής φωτιάς, για να περάσουμε όλοι μας ένα δροσερό και ωφέλιμο Καλοκαίρι, διατελώ.

Με πατρικές ευχές

Ο Μητροπολίτης

Ηλείας Γερμανός

Όλη η επικαιρότητα