Ηλεία

Εθελοντική αιμοδοσία στο Χελιδόνι: Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για την ενεργοποίηση της Τράπεζας Αίματος Χελιδονίου, που δημιουργήθηκε το 2010, έκαναν χθες το πρωί οι κάτοικοι του χωριού, που συμμετείχαν στην εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Σταθμού Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου.

Η πρώτη προσπάθεια για τη δημιουργία Τράπεζας Αίματος έγινε το 2010, από μια ομάδα ευαισθητοποιημένων νέων του χωριού, χωρίς ωστόσο, την αναμενόμενη ανταπόκριση. Η ιδέα ωστόσο δεν έφυγε ποτέ από το μυαλό τους, κι έτσι, η ομάδα ενισχυμένη, έκανε και πάλι το πρώτο βήμα, που αυτή τη φορά στέφθηκε με επιτυχία.

Έγινε η καλή αρχή

Το «ραντεβού ζωής» δόθηκε στον χώρο του Αγροτικού Ιατρείου Χελιδονίου, όπου από νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκαν αρκετοί κάτοικοι του χωριού, η πλειοψηφία των οποίων νέα παιδιά που έχουν συνειδητοποιήσει την αξία και τα πολλαπλά οφέλη της εθελοντικής αιμοδοσίας, τόσο για τον πάσχοντα συνάνθρωπο τους όσο και για τους ίδιους. Εκεί ήταν και ο εφημέριος του χωριού πατ. Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, δίνοντας τις ευχές και ευλογίες του για καλή επιτυχία. Όλοι, υποβλήθηκαν σε ιατρικό έλεγχο από τη συντονίστρια Διευθύντρια του Σταθμού Αιμοδοσίας Κωνσταντίνα Πανέτα – Κωνσταντοπούλου και αιμοδότησαν με τη φροντίδα των νοσηλευτριών Λίνας Παπαδοπούλου και Ράνιας Μπαρλαμά. Μέχρι το μεσημέρι συγκεντρώθηκε ικανοποιητικός αριθμός μονάδων αίματος, ενώ κατά τη διάρκεια της αιμοληψίας έγιναν και εγγραφές εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Όσο για εκείνους που δεν κατάφεραν να αιμοδοτήσουν χθες – λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων ή για παροδικούς λόγους υγείας – θα το κάνουν μέσα στις επόμενες ημέρες, απευθυνόμενοι στον Σταθμό Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου. Εκεί που μπορεί να απευθύνεται κάθε ευαισθητοποιημένος πολίτης (σ.σ τηλ. επικοινωνίας 2621082339), ο οποίος θέλει να αφιερώσει 10 λεπτά από τον χρόνο του και  να σώσει τρεις ζωές.

Θα συνεχίσουν…

Η ανταπόκριση των κατοίκων – και δη των νέων παιδιών – στην χθεσινή εθελοντική αιμοδοσία, ανεξάρτητα από τον αριθμό μονάδων που συγκεντρώθηκαν τελικά – έχει τη  μεγαλύτερη αξία, αφού απέδειξε ότι έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία της εθελοντικής προσφοράς αίματος. Έτσι, επιβράβευσαν και την προσπάθεια εκείνων που ανέλαβαν την πρωτοβουλία, δίνοντας τους δύναμη να συνεχίσουν, κάνοντας και άλλα πράγματα για το χωριό και τους κατοίκους.

Όλη η επικαιρότητα