Αρθρογραφία

Εθελοντισμός

Ο εθελοντισμός συνιστά μια μη αμειβόμενη, εθελούσια, ανιδιοτελή και με υψηλό αίσθημα  ευθύνης δραστηριότητα των πολιτών που αποβλέπει στην προσφορά στον συνάνθρωπο  και την κοινωνία και την επίτευξη της γενικής ευημερίας.

Αποτελεί κατεξοχήν στάση ζωής και δεν καθορίζεται από πολιτικά και ιδεολογικά κριτήρια ή ιδιοτελή κίνητρα αλλά στηρίζεται σε αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά, η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική συμμετοχή. Αξίζει μάλιστα να τονίσουμε ότι στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και μετά από εθνικές τραγωδίες, όπως η καταστροφή στο Μάτι Αττικής, η έννοια του εθελοντισμού άρχισε να γίνεται πιο θετική. Δυστυχώς μέχρι τότε οι εθελοντές δεν έχαιραν ιδιαίτερης εκτίμησης και θεωρούνταν από πολλούς κορόιδα, ψώνια, χαζοχαρούμενοι και αιθεροβάμονες.

Όμως αυτό άρχισε να αλλάζει και ο εθελοντισμός να παίρνει τη θέση που του αξίζει, να γίνεται ισχυρός και απόλυτα χρήσιμος. Η ευαισθητοποίηση  επομένως του ανθρώπου για τα προβλήματα και τις έγνοιες του συνανθρώπου αποτελεί δείγμα ανθρωπιάς και έμπρακτης απόδειξης εθελοντισμού αλλά και ανθρωπισμού. Όποιος σέβεται τη δική του αξιοπρέπεια πρέπει  να σέβεται και των άλλων, πρέπει να καταπολεμάει την υπεροψία, την απατεωνιά, τη διπροσωπία, την υποκρισία, τη δουλοπρέπεια, τη διαφθορά, την ανηθικότητα, το παραμύθι και την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Διευκρινίζουμε όμως ότι η φροντίδα για τον συνάνθρωπο δεν πρέπει να πάρει τη μορφή αγαθοεργίας και ελεημοσύνης.

Είναι όμως ενοχλητικό και συνάμα προκλητικό κάποιοι να διαγκωνίζονται και να σπρώχνονται μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, προσφέροντας τρόφιμα ή άλλη βοήθεια, η επισκεπτόμενοι περιοχές που έχουν υποστεί καταστροφές, όπως στη Μάνδρα Αττικής, συνοδευόμενοι από χειροκροτητές και παρατρεχάμενους, έχοντας , σαν από μηχανής θεοί, έτοιμες τις λύσεις στο πρόβλημα. Σε αυτόν τον εσμό  των παρηγορητών  επιβάλλεται να προσθέσουμε και τις εκατοντάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις Μ.Κ.Ο.  που πολλές λειτουργούν στο παρασκήνιο, παρέχοντας αμφίβολης ποιότητας υπηρεσίες.

Πόσο όμως είναι μη κυβερνητικές και πόσο  αμερόληπτές… Για παράδειγμα μια από τις μεγαλύτερες Μ.Κ.Ο. ,η ΟΞΦΑΜ χρηματοδοτείται κατά το ήμισυ από τη Βρετανική κυβέρνηση. Τα ηγετικά στελέχη των γιατρών χωρίς σύνορα έγιναν υπουργοί σε διάφορες κυβερνήσεις ( ο Κούσνερ έγινε υπουργός του Σαρκοζί κ.α.). Και στην πατρίδα μας βέβαια έχει γίνει αντικείμενο συζητήσεων ο ρόλος και η λειτουργία των οργανώσεων αυτών και κυρίως ο ρόλος του στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού. Μάλιστα, αν κάποιος συγκρίνει την προσφορά τους με τα δισεκατομμύρια ευρώ που τους παρέχονται με αυτή της Ε.Α.Π. που είχε αντίστοιχο ρόλο μετά την μικρασιατική καταστροφή, εύκολα μπορεί να καταλάβει πολλά πράγματα. Καταφαίνεται  λοιπόν ότι ο εθελοντισμός σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί ύποπτα και στοχεύει σε εξυπηρέτηση αλλότριων σκοπών. Πραγματικός ανθρωπισμός και εθελοντισμός και αγάπη για τον πλησίον δεν είναι η απόκρυψη των ελαττωμάτων και η καλλιέργεια της αυταπάτης σε αυτόν αλλά  η κριτική των ελλείψεων και η διαπαιδαγώγηση με αρχές.

Με έμφαση λοιπόν τονίζουμε στο σημείο αυτό ότι ο υγιής εθελοντισμός είναι αυτός που θα βοηθήσει, ο γνήσιος εθελοντής μακριά από σκοπιμότητες, μικροπολιτικές, κουτοπόνηρες επιδιώξεις και ανούσιες επιδείξεις, είναι αναγκαίος στην εποχή μας.

«Ο εθελοντισμός εξυπηρετεί και άγεται από την κοινωνική αλληλεγγύη και όχι από συναισθήματα αμφίβολου οίκτου, παραδεχόμενος την ίση θέση του εξυπηρετούμενου και όχι την υποδεέστερη, έχοντας διάρκεια στο χρόνο ως στάση ζωής. Γιατί είναι άλλο να προσφέρεις ο,τι έχεις και άλλο να προσφέρεις ο,τι είσαι».

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ

Όλη η επικαιρότητα