Ελλάδα

Εθνική Πινακοθήκη: Βρέθηκαν οι πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν που είχαν κλαπεί το 2012

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΙΚΑΣΟ

Δύο πίνακες του Πάμπλο Πικάσο και του  Πιετ Μοντριάν και ένα σχέδιο των αρχών του 17ου αιώνα που αποδίδεται στον Ιταλό Γκουλιέλμο Κάτσια που είχαν κλαπεί τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου του 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη, εντόπισαν τη Δευτέρα αστυνομικοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθη ένα άτομο, το οποίο φέρεται να είναι και ο δράστης της κλοπής που είχε γίνει πριν από εννιά χρόνια στην Εθνική Πινακοθήκη.

Ο δράστης έκρυβε τους πίνακες σε μια «καβάτζα» στην περιοχή της Κερατέας. Φέρεται δε ότι πέταξε τους πίνακες σε μια ρεματιά, προφανώς για να μην τους βρουν επάνω του.

Ο μεγάλη κλοπή είχε γίνει τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου του 2012.

Ειδικότερα, οι δράστες είχαν αφαιρέσει από την Πινακοθήκη το «Γυναικείο κεφάλι» της Ντόρα Μάαρ του Πάμπλο Πικάσο, τον «Ανεμόμυλο Στάμμερ» του Πιετ Μοντριάν και ένα σχέδιο των αρχών του 17ου αιώνα που αποδίδεται στον Ιταλό Γκουλιέλμο Κάτσια.

Ο Πικάσο είχε φιλοτεχνήσει τον πίνακα «Γυναικείο Κεφάλι», το 1939. Δέκα χρόνια μετά, το 1949, πρόσφερε το συγκεκριμένο έργο στον ελληνικό λαό για τη συμβολή του στην αντίσταση κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής.

Στο πίσω μέρος του πίνακα υπάρχει και χειρόγραφη αφιέρωση του Ισπανού ζωγράφου, που αναφέρει: «Pour le Peuple Grec, Hommage de Picasso» (μετ. Για τον ελληνικό λαό, Φόρος τιμής από τον Πικάσο).

Πηγή: cnn.gr

Όλη η επικαιρότητα