Ηλεία

Ειδική ομάδα κυνηγιού της αλεπούς – Πρωτοβουλία του Κυνηγετικού Συλλόγου Λεχαινών

Ακούστε το άρθρο

Τον τελευταίο καιρό ο Κυνηγετικός Σύλλογος Λεχαινών γίνεται αποδέκτης όλο και περισσότερων παραπόνων από μέλη του, κυρίως κατ’ επάγγελμα κτηνοτρόφους, οι οποίοι δέχονται επιθέσεις άγριων ζώων στα κοπάδια τους που σημαίνει με απώλειες στα ζώα τους, όπως όμως και από λαγοκυνηγούς, που διαπίστωναν κατά τις εκπαιδευτικές τους εξόδους αύξηση του αριθμού των αλεπούδων εις βάρος του πληθυσμού του λαγού.

Αν και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Λεχαινών έχει ήδη δώσει ως κίνητρο για να έχει θηρευτικό ενδιαφέρον η αλεπού, την επιβράβευση κάθε κυνηγού- μέλος του Συλλόγου, που θα προσκομίσει μια ουρά αλεπούς με ένα κουτί φυσίγγια, αποφασίσθηκε ως Κυνηγετικός Σύλλογος να βρεθεί μια πιο δυναμική λύση, με τη σύσταση ομάδων καταπολέμησης άρπαγων στις περιοχές δικαιοδοσίας του Συλλόγου, που πλήττονται, κατόπιν φυσικά συνεννόησης με ντόπιους κυνηγούς, οι οποίοι διαθέτουν γνώση της εκάστοτε περιοχής.

Πρωτοπορεί ο Σύλλογος

Μια πρωτοβουλία, που είναι απαιτητική, γιατί προϋποθέτει κατάλληλα εκπαιδευμένα σκυλιά, γνώση του τόπου και σωστή συνεργασία των συμμετεχόντων, αλλά είναι η μόνη λύση , που μπορεί να δοθεί μέσω του εκάστοτε Κυνηγετικού Συλλόγου. Επιπλέον, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Γιώργο Βέρροιο μέσω αυτής της πρωτοβουλίας ο Σύλλογος πρωτοπορεί και σε πανελλαδικό επίπεδο, γιατί δεν έχουν συσταθεί μέχρι στιγμής τέτοιες ομάδες συστηματικής διαχείρισης του πληθυσμού της αλεπούς. Κίνηση που μέλη του Συλλόγου ελπίζουν να λειτουργήσει ως παράδειγμα προς μίμηση και από άλλους Συλλόγους, που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Η πρώτη εξόρμηση

Η πρώτη εξόρμηση με σκοπό τη δίωξη των αλεπούδων πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Κυριακής μεταξύ των χωριών Αγ.Θεοδώρων και Μέλισσας, περιοχές κατά βάση αγροτοκτηνοτροφικές, που οι κάτοικοί τους δήλωναν τις περισσότερες επιθέσεις και απώλειες στα κοπάδια τους.

Παρών καθόλη τη διάρκεια διεξαγωγής του κυνηγίου ήταν ο Ομοσπονδιακός θηροφύλακας της Γ’ ΚΟΠ, κ. Γεώργιος Λάττας, ο οποίος φρόντισε με την παρουσία του για την απρόσκοπτη διεξαγωγή του.

Σκοπός της εξόρμησης

Σκοπός της εξόρμησής, δεν ήταν μόνο η θήρευση αλεπούς, αλλά μέσα από αυτή και η ανάδειξη των προβλημάτων των ντόπιων κτηνοτρόφων, που πλήττονται άμεσα από άρπαγες, που ζουν στην περιοχή μας όπως η αλεπού και το τσακάλι.

Όσον αφορά την αλεπού, στη χώρα μας έχει ευρεία εξάπλωση και οι πυκνότητες των πληθυσμών της είναι συχνά υψηλές καθώς έχει μεγάλη προσαρμοστική ικανότητα και οι φυσικοί εχθροί της είναι λίγοι (λύκος και τσακάλι) και έχουν μικρή επίδραση. Αν και έρευνες απέδειξαν, ότι η αλεπού προκαλεί σοβαρή θνησιμότητα σε είδη με θηραματική αξία, όπως ο λαγός και τα ορνιθόμορφα, η αρμόδια Δασική υπηρεσία έπαψε από τη δεκαετία του 1980 να ασχολείται με την μείωση των πληθυσμών της αλεπούς.

Η αλεπού προκαλεί και ένα άλλο πρόβλημα, που αφορά τη δημόσια υγεία, τη λύσσα. Το ζώο αυτό θεωρείται δεξαμενή του ιού της λύσσας στη φύση. Η λύσσα είναι μια σοβαρή νόσος, που προκαλεί μηνιγγοεγκεφαλίτιδα και συνδέεται με θνητότητα σχεδόν 100 % τόσο στον άνθρωπο, όσο και στα ζώα, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Σίγουρα το κυνήγι δεν είναι η αποτελεσματικότερη λύση για την μείωση των αλεπούδων, επειδή η υψηλή αναπαραγωγή και η διασπορά των νεαρών αλεπούδων καλύπτουν γρήγορα τα σχετικά λίγα θηρευθέντα άτομα, όμως από τη στιγμή, που δεν επιτρέπεται κάποιο άλλο μέσο διαχείρισης του πληθυσμού της, αποτελεί μονόδρομο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΡΡΟΙΟΣ

«Είμαστε στο πλευρό των κτηνοτρόφων»

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Λεχαινών Γιώργος Βέρροιος δήλωσε:

«Ως πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Λεχαινών ενημερωμένος άμεσα από τους κτηνοτρόφους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην απώλεια του ζωικού τους κεφαλαίου, αλλά και ακούγοντας τους λαγοκυνηγούς να μιλούν για όλο και συχνότερες συναντήσεις στις εξόδους τους με “αγρίμια ” και σπανιότερα με το αγαπημένο τους θήραμα, έπρεπε όχι μόνο να τους ακούσω, αλλά να βρω μια πρακτική και άμεση  λύση. Το ζήτημα είναι βέβαια να δοθεί μια λύση, που ναι μεν θα προστατεύει τα αγροτικά ζώα και τα θηράματα ,αλλά δεν θα είναι εις βάρος της φυσικής ισορροπίας. Πρότεινα λοιπόν αφενός στους άμεσα ενδιαφερόμενους ,που έχουν άδεια θήρας, τη σύσταση ομάδας, ώστε και με τη βοήθεια  εκπαιδευμένων σκύλων να μειωθεί ο αριθμός των αλεπούδων που ζημιώνουν τα κοπάδια τους ή έστω να απομακρυνθούν τα τσακάλια -καθότι μη θηρεύσιμα- από τα βοσκοτόπια τους. Αφετέρου, μπορούν οι πληττόμενοι κτηνοτρόφοι, κυνηγοί και μη, να προσκομίζουν στο γραφείο του Συλλόγου μας στα Λεχαινά, υπεύθυνη δήλωση με τις εκάστοτε ζημιές που έχουν υποστεί. Το θέμα των ζημιών από άρπαγες στους κτηνοτρόφους και ο τρόπος αντιμετώπισης του, έχει τεθεί ως ήδη θέμα συζήτησης σε Συμβούλιο της Γ ΚΟΠ. Χρειάζονται όμως αποδείξεις, ώστε να αναδειχθεί η βαρύτητα του θέματος και να προωθηθεί ανάλογα προς εύρεση ουσιαστικής λύσης.  Χάρηκα πραγματικά για την ανταπόκριση των κυνηγών και κτηνοτρόφων της περιοχής Μέλισσας σε αυτή τη δράση, καθότι εκεί ήταν οι περισσότεροι πληττόμενοι και ελπίζω να συνεχιστεί με την ίδια συμμετοχή, όπου ακόμα χρειαστεί . Είμαστε στο πλευρό των κυνηγών και των κτηνοτρόφων, ως ανθρώπων που ζουν άμεσα από τη φύση, αλλά επιδιώκουμε πάντα λύσεις, που δεν ανατρέπουν τη φυσική ισορροπία. Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε την εταιρία παραγωγής ζωοτροφών «DOG PAL», με έδρα τον Πύργο, που ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας και καλύπτει με τα προϊόντα της, τις ανάγκες  διατροφής των κυνηγόσκυλων.

 Βασίλης Κουτσούκος, κάτοικος  Αγ. Χαραλάμπους

«Πριν 15 μέρες περίπου στο σπίτι μας, στα Κουτσουκαίικα στον Αγ.Χαράλαμπο μόλις 40 με 50 μέτρα από το σπίτι μας έφαγαν τα τσακάλια μια αρνάδα 30 κιλά περίπου και ενός γείτονα την επόμενη του έφαγαν 2 προβατίνες στην ίδια περιοχή. Υποφέρουμε από τα τσακάλια, είναι γεμάτος ο τόπος, όταν περνάει αεροπλάνο σκούζουν σε μπουλούκια και όχι μεμονωμένα ζώα. Τις βραδινές ώρες και όταν σουρουπώνει μπορεί να τα ακούσει κάποιος σε 5-6 διαφορετικά σημεία να ουρλιάζουν. Ζημιές γίνονται συνέχεια και στην ευρύτερη περιοχή. Θα πρέπει να γίνουν ενέργειες και να γνωστοποιηθεί το πρόβλημα μας.’’

Κωνσταντόπουλος Αλέξανδρος, κάτοικος Μέλισσας

‘’Είμαι επαγγελματίας κτηνοτρόφος και έχουμε σημαντικό πρόβλημα με τα τσακάλια. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τα ζώα μας χωρίς επίβλεψη στα βοσκοτόπια, πρέπει να είμαστε όλη την ημέρα μαζί τους. Ακόμα και μεσημέρι ή απόγευμα κυκλοφορούν τσακάλια και επιτίθενται στα κοπάδια. Έχουμε συνέχεια απώλειες. Συγκεκριμένα σε έναν ξάδελφο μου του έφαγαν μια προβατίνα στις 4 το απόγευμα μόλις 300 μέτρα από το σπίτι του. Ζητάμε ως κτηνοτρόφοι να ληφθούν κάποια μέτρα για να μπορέσουμε κάπως να τα περιορίσουμε. Δεν λέμε να τα εξολοθρεύσουμε, αλλά όσο πληθαίνουν θα έχουμε όλο και σημαντικότερες ζημιές. Δεν παίρνουμε κάποια αποζημίωση, γιατί πρέπει να γίνει μεγάλη ζημιά, πάνω από 10 ζώα, αλλά χάνονται συνεχώς 1 με 3 ζώα από κάθε κοπάδι σε όλη την ευρύτερη περιοχή.’’

Όλη η επικαιρότητα