Ηλεία

Ζαχάρω-Φιγαλεία: Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία- Τι δήλωσαν οι Αντιπεριφερειάρχες και οι κάτοικοι(Εικόνες)

Το μεγάλο μέγεθος καταστροφής που υπέστησαν διάφορες περιοχές του δήμου Ζαχάρως-Φιγαλείας από την έντονη βροχόπτωση του Σαββάτου, αποκαλύφθηκε την Κυριακή με το πρώτο φως της ημέρας. Ολονύχτια η μάχη των ανθρώπων της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και του Δήμου, προκειμένου να μπορέσουν να σώσουν τις περιουσίες των πολιτών που είχαν βυθιστεί στα νερά και στη λάσπη.

Στιγμές πραγματικής αγωνίας έζησαν οι κάτοικοι του δήμου, καθώς η βροχόπτωση που είχε ξεκινήσει το απόγευμα του Σαββάτου και έγινε εντονότερη τα μεσάνυχτα τους κράτησε ξάγρυπνους. Η πολύωρη καταιγίδα προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε υπόγεια σπιτιών, αποθήκες, γεωργικές περιουσίες, δρόμους και ηλεκτροδότηση σε διάφορες κοινότητες του δήμου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ο Κακόβατος

Τις δυσκολότερες καταστάσεις βίωσαν οι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας Κακοβάτου, μιας και η πολύωρη βροχόπτωση προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε πολλά υπόγεια σπιτιών, αποθήκες και γεωργικές περιουσίες. Σύμφωνα με τους κατοίκους το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεφυράκι του ΟΣΕ, το οποίο έχει στενέψει και στάθηκε η αιτία τα νερά να «φρακάρουν» και σπίτια να πλημμυρίσουν. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έδωσε άμεσα το παρόν όπου χρειάστηκε με δυνάμεις από Πύργο, Κρέστενα και Αρχ. Ολυμπία για να αντλήσουν νερά, έχοντας στο πλάι τους και συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και του δήμου Ζαχάρως.

«Σε εξέλιξη ανοιχτές εργολαβίες»

Από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκαν τα πλημμυρικά φαινόμενα κυρίως στους Δήμους Ζαχάρως-Φιγαλείας και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, βρέθηκε στις περιοχές αυτές ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος προκειμένου να έχει ιδιοίς όμασι την εικόνα των ζημιών. Κυρίως βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Ζαχάρως, όπου και συντόνισε τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες με την αντιμετώπιση των πλημμυρών, Πολιτική Προστασία και Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, προκειμένου να γίνουν οι παρεμβάσεις στα σημεία που απαιτούνται έτσι ώστε να περιοριστούν οι καταστροφικές επιπτώσεις από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Στα πλαίσια αυτά, ο κ. Γιαννόπουλος έχει δώσει εντολές έτσι ώστε η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Ηλείας να προχωρήσει στην υλοποίηση των εργασιών που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινόμενων και την αύξηση της προστασίας των περιουσιών των κατοίκων της περιοχής.

Στο πλάι του κατά τον έλεγχο των ζημιών είχε το Δήμαρχο Ζαχάρως Κώστα Αλεξανδρόπουλο και προέδρους διαφόρων τοπικών κοινοτήτων. «Υπάρχουν σημαντικά προβλήματα πού εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή του Κακοβάτου, καθώς επίσης και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Θολό-Φιγαλεία», τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος που παράλληλα επεσήμανε πως στο συγκεκριμένο οδικό δίκτυο υπάρχει επικίνδυνο σημείο από το νεροφάγωμα και στο οποίο ήδη έχει τοποθετηθεί ειδική σήμανση για την προστασία των διερχομένων οχημάτων, ενώ σήμερα θα μεταβούν στο σημείο κλιμάκια της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων για να διαπιστώσουν το μέγεθος και την έκταση της ζημιάς.

Προσωπική υπόθεση η επίλυση του προβλήματος

Στην πατρίδα του βρέθηκε άμεσα μόλις έμαθε για τις καταστροφές ο Αντιπεριφερειάρχης τουρισμού και πολιτισμού Νίκος Κοροβέσης, που επεσήμανε πως θα φροντίσει προσωπικά την επίλυση του θέματος προκειμένου να μην υπάρξουν ξανά ανάλογα φαινόμενα.

Ειδικότερα είπε: «Η μάχη ήταν ολονυχτία. Πραγματικά τα μηχανήματα και η πολιτική προστασία της περιφέρειας και του δήμου βρίσκονταν όπου χρειαζόταν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους αρμόδιους φορείς για την προσπάθεια αντιμετώπισης ενός μεγάλου προβλήματος. Όλα ξεκίνησαν από μία κακοτεχνία που υπάρχει στη γέφυρα του ΟΣΕ εδώ στον Κακόβατο, με αποτέλεσμα να στενέψει η όχθη του ποταμού, αυτό «έσπασε» και μπήκε εντός του χωριού κάνοντας αυτές τις μεγάλες ζημιές. Από το πρωί όλα τα συνεργεία της περιφέρειας και του δήμου καταγράφουν τις ζημιές. Προσπαθούμε να δώσουμε λύση στα πρώτα προβλήματα και θα φροντίσω προσωπικά να υπάρξει συνεργασία με τον ΟΣΕ για να γίνει ένα καινούργιο γεφύρι με τέτοιες προδιαγραφές ώστε να μην πάθουμε ότι και χθες».

Ενίσχυση του αντιπλημμυρικού δικτύου

Η καταρρακτώδης νεροποντή τρίωρης διάρκειας που άρχισε στις 8 το απόγευμα του Σαββάτου, έπληξε τις περιοχές του Κακόβατου μέχρι τα όρια του Νεοχωρίου, Κάτω Ξηροχώρι, Αρήνη, Λέπρεο και Θολό. Σε διάρκεια μιας ώρας έβρεξε 140 χιλιοστά. Προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε δημόσιες υποδομές και σε επτά κατοικίες που πλημμύρισαν με ζημιές κυρίως στην οικοσκευή τους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος και ο Δήμαρχος Κώστας Αλεξανδρόπουλος έκαναν αυτοψία στα πιο κρίσιμα σημεία όπου χρειαζόταν άμεση επέμβαση για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας και την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας. Με εντολή του Αντιπεριφερειάρχη, κλιμάκιο της Τεχνικής Υπηρεσίας της Αντιπεριφέρειας θα επισκεφτεί σήμερα τις πληγείσες περιοχές για την καταγραφή ζημιών στις δημόσιες υποδομές, αγροτικούς δρόμους και ποτάμια.
Εξάλλου, το πρωί της Κυριακής ο Δήμαρχος Ζαχάρως συγκάλεσε το Συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου με τη συμμετοχή της Πολιτικής Προστασίας της Αντιπεριφέρειας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Α.Τ. Ζαχάρως.
Για το θέμα των καταστροφών μίλησε ο κ. Αλεξανδρόπουλος, που είπε συγκεκριμένα: «Έγινε απολογισμός της κατάστασης και ελήφθησαν αποφάσεις για την αντιμετώπιση πιθανών ακραίων καιρικών φαινομένων κατά το προσεχές 48άωρο,σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ. Τις προσεχείς ημέρες, επιτροπή από δημοτικούς υπαλλήλους θα επισκεφτεί κατόπιν αιτήματός τους τα νοικοκυριά που επλήγησαν για την καταγραφή των ζημιών προκειμένου να αποζημιωθούν».

Τρομαγμένοι οι κάτοικοι

Ανάλογες καταστάσεις με αυτές του 2013 έζησαν για ακόμα μία φορά οι κάτοικοι του Κακόβατου, που αντίκρισαν το άγριο πρόσωπο της φύσης. Η ακατάπαυστη νεροποντή προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στις περιουσίες τους, με αποτέλεσμα να προσπαθούσαν να σώσουν όλο το βράδυ ότι μπορούσαν. Ο φακός της «Π» βρέθηκε στην περιοχή και κατέγραψε τις καταστροφές αλλά και την απόγνωση των κατοίκων, οι οποίοι θέλησαν να εκφράσουν την αγανάκτηση τους και να ζητήσουν από τους αρμόδιους φορείς στήριξη:

Κωνσταντίνα Δαμικούκα: «Μας ειδοποίησαν από τη γειτονιά για το τι γίνεται και όταν βγήκαμε έξω είχε πλημμυρίσει η διασταύρωση εντός του χωριού, με τα νερά να έρχονται σε όλο αυτό το δρόμο και έβγαιναν από τα χωράφια. Για να μπορέσουμε να αντικρύσουμε την κατάσταση στο σημείο χρειάστηκε να βρεθούμε σε φορτηγό. Η πυροσβεστική ήρθε άμεσα και προσπάθησε να σώσει ότι μπορούσε. Το βράδυ είχαμε διακοπή ρεύματος και μετά από λίγο ενημερωθήκαμε ότι είχε ξεχειλίσει το ποτάμι και το χωριό είχε πλημμυρίσει. Στο σπίτι πίσω μου, οι ιδιοκτήτες βρίσκονται στην Αθήνα και έχουν ενημερωθεί για όσα έχουν γίνει. Το νερό ήταν μέσα τουλάχιστον σε ύψος ενός μέτρου και κατέστρεψε ότι υπήρχε».

Γιάννης Διαμαντάκος: «Με ειδοποίησαν και ήρθα από την Αθήνα. Δυστυχώς το φαινόμενο αυτό έχει επαναληφθεί και το 2013 και δεν έχει γίνει τίποτα από τότε. Τις ζημιές που γίνονται δεν τις πληρώνει κανείς, παρά μόνο εμείς. Ας κοιτάξουν το θέμα οι αρμόδιοι φορείς. Ένα γεφύρι του ΟΣΕ έχει στενέψει για λόγους που δεν ξέρουμε και προκάλεσε όλο αυτό. Γιατί έγινε και πάλι αυτό; ακόμα και η άσφαλτος στο δρόμο ξηλώθηκε. Είναι η δεύτερη φορά που το παθαίνω και ζητώ να ενδιαφερθεί κάποιος και να φτιάξει ότι χρειάζεται. Δεν θέλουμε κάτι καλό. Βρήκα τα πάντα μέσα στη λάσπη, καταστράφηκαν αρκετά εργαλεία μου και το σπίτι γέμισε νερά και λάσπες, φτάνοντας σε ύψος το 1,5 μέτρο».

Γιώργος Κωνσταντινόπουλος: «Η έντονη κακοκαιρία ξεκίνησε αργά το βράδυ και μέχρι τη 1 τα ξημερώματα είχαμε πλημμυρίσει. Η αποθήκη, τα εργαλεία, ακόμα και το αμάξι γέμισαν λάσπη και έχουν αχρηστευτεί. Το νερό έφτασε περίπου το ένα μέτρο. Αυτό είχε συμβεί και παλαιότερα. Παλεύουμε για να καθαρίσουμε και να σώσουμε ότι μπορούμε. Δεν είδαμε βοήθεια από κανέναν και ήμασταν χωρίς ρεύμα όλο το βράδυ».
Χρήστος Μάτης: «Είναι κάτι που έχει ξανασυμβεί παλαιότερα. Το νερό έχει φτάσει τους 60 πόντους και είδα που δεν μπήκε στο δικό μας σπίτι. Το ίδιο πρόβλημα εδώ και χρόνια δεν λέει να λυθεί. Δεν γνωρίζω ποιανού είναι αρμοδιότητα. Σε τέτοια φαινόμενα το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να κοιτάς και να προσπαθείς να σώσεις ότι μπορείς από την περιουσία σου. Ακόμα και το ρεύμα είχε κοπεί. οι υλικές ζημιές όμως είναι μεγάλες».

Κυριάκος Αθανασούλιας: «Τα ξημερώματα αντίκρισα για δεύτερη φορά το υπόγειό μου πλημμυρισμένο. Η ζημιά είναι τεράστια. Γεννήτριες και εργαλεία που είχα καταστράφηκαν. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεφύρι του ΟΣΕ που έχει στενέψει. Η ποσότητα του νερού ήταν τεράστια, φτάνοντας σε ύψος το 1,80 στο υπόγειό μου. Δυστυχώς όλο αυτό εκτιμάμε ότι θα ξανασυμβεί και θα μας αναγκάσουν να δημιουργήσουμε φρούρια. Δεν ενδιαφέρεται κανείς. Έρχονται να καταγράψουν και μόνο στο γράψιμο μένουν».

Ζημιές και σε άλλες κοινότητες του δήμου

Δρόμοι εξαφανισμένοι, πυλώνες της ΔΕΗ να κρέμονται στον αέρα. Αυτή είναι η εικόνα με το πρώτο φως της ημέρας, όπου καταγράφονται τα σοβαρά προβλήματα που προξένησε η καταιγίδα το βράδυ του Σαββάτου. Οι μεγαλύτερες κατά μήκος του Ρέματος Θολού, όπου το ύψους του νερού άγγιξε τα 8 μέτρα! Στο σημείο βρέθηκε χθες η Αστυνομία, η Πολιτική Προστασίας μαζί με Εθελοντές, οι Αντιπεριφερειάρχες Νίκος Κοροβέσης και Βασίλης Γιαννόπουλος, καθώς και ο Δήμαρχος Κώστας Αλεξανδρόπουλος μαζί με αντιδημάρχους.

Στη Νέα Φιγαλεία είχαμε υπερχείλιση των ρεμάτων Βαγένας – Μπούρας – Μπρίνου – Αγιώρη, δημιουργώντας πλημμυρικά φαινόμενα κατά μήκος της ροής τους. Στη Φασκομηλιά είχαμε υπερχείληση ρέματος εντός οικισμού, με αποτέλεσμα την εισροή φερτών υλικών και πετρωμάτων εντός δημοτικής οδού, καθώς και διακοπή υδροδότησης λόγο πλημμυρικών φαινομένων. Στο Λέπρεο και τη Σκούπα υπήρξαν μικρής έκτασης κατολισθητικά φαινόμενα, καθώς και υπερχείληση ρεμάτων και εισροή φερτών υλικών και πετρωμάτων σε δημοτικές οδούς. Στις Παναγιές και τη Δάλαινα, σε σημεία όπου υπερχείλησε το Ρέμα Θολού, διαλύθηκαν οι δημοτικοί δρόμοι και οι προσβάσεις σε οικίες και κτήματα, πυλώνες της ΔΕΗ παρασύρθηκαν από τα νερά στον οικισμό Παναγιές, υπήρξε απαγόρευση κυκλοφορίας σε δρόμους που περνά το ρέμα μιας και έχουν υποστεί καθίζηση και υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης. Στο σημείο που εφάπτεται το Ρέμα με την ΕΠ.ΟΔ. διαλύθηκαν τα ογκώδες αναχώματα με αποτέλεσμα να αλλάξει η πορεία του νερού και να εισχωρήσει κάτω από την ΕΠ.ΟΔ διαλύοντας το υπόστρωμα και τέλος το ρέμα σε πολλά σημεία άλλαξε τη ροή του, σε άλλα έφτασε ακόμα και τα 8 και πλέον μέτρα ύψος με τους κατοίκους να εκφράζουν την άποψη ότι:

«Ευτυχώς που το καθάρισε η Περιφέρεια και άντεξε έστω και οριακά».

Όλη η επικαιρότητα