Ηλεία

Εκδήλωση για τα δέκα χρόνια λειτουργίας του Διυλιστηρίου Ερυμάνθου: Σε αναπτυξιακή τροχιά

Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώνοντας δέκα χρόνια λειτουργίας και υδρεύοντας με νερό πολύς καλής ποιότητας πάνω από 70.000 κάτοικους και 60.000 επισκέπτες στην Ηλεία, ο Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος (ύδρευσης) Δήμων Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με θέληση να ξεπεράσει τα εμπόδια του παρελθόντος, περνά σε μια νέα εποχή, αναπτυξιακής διάστασης. Αυτό τονίστηκε στην χθεσινή επετειακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Διυλιστηρίου, στο Βασιλάκι Αρχαίας Ολυμπίας.

Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Νίκο Κοτσώνη, στόχος της διοίκησης, πλέον, είναι ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός του Διυλιστηρίου, η αύξηση της παραγωγικότητάς του, και η βελτίωση του αγωγού μεταφοράς ύδατος προκειμένου να ενταχθούν και νέες κοινότητες στο δίκτυο.

Ειδικότερα στην ομιλία του ο κ. Κοτσώνης, χαρακτήρισε το έργο ως  ένα από τα πιο σημαντικά που έχουν γίνει στην Ηλεία καθώς στοίχισε συνολικά 34.900.000 € ενώ έδωσε τη δυνατότητα σε πάνω από 70.000 κατοίκους, κι άλλους τόσους επισκέπτες, των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας να πιούν καθαρό νερό. Πρόσθεσε επίσης πως εκτός από το Διυλιστήριο και τις εγκαταστάσεις, ο Σύνδεσμος διαθέτει ένα υπερσύγχρονο δίκτυο αγωγών μεταφοράς νερού μήκους περίπου 40 χλμ που περνάει από την Αρχαία Ολυμπία και τον Πύργο και καταλήγει στο Κατάκολο και τον Ιάρδανο.

«Προάσπιση και διεκδίκηση των συμφερόντων του Συνδέσμου»

Συνεχίζοντας οκ. Κοτσώνης είπε ότι «Για χρόνια ο Σύνδεσμος είχε περιέλθει σε κατάσταση ανέχειας και παρακμής συσσωρεύοντας οφειλές, ιδιαίτερα προς τη ΔΕΗ, όπου το χρέος όταν ανέλαβα, ξεπερνούσε το 1,1 εκατ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις των δύο εξυπηρετούμενων Δήμων ανέρχονταν σε περίπου 450.000 ευρώ.

Επιδιώξαμε την είσπραξη των οφειλών από τους δύο Δήμους και  μόνο η πλευρά του δήμου Πύργου ανταποκρίνεται τακτικά έχοντας ανεξόφλητο ένα ποσό από τα προηγούμενα έτη. Καταφύγαμε στη δικαστική οδό διεκδικώντας από την Αρχαία Ολυμπία ποσό άνω των 540.000 ευρώ για οφειλές μέχρι το 2019, κίνηση που δεν στρέφεται κατά του τωρινού δημάρχου ή της τωρινής διοίκησης της ΔΕΥΑ, με τους οποίους έχουμε αγαστή συνεργασία. Σκοπός του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου είναι η προάσπιση και διεκδίκηση των συμφερόντων του Συνδέσμου, ότι κι αν αυτό συνεπάγεται.

Με χρηστή διαχείριση καταφέραμε να μειώσουμε τις βλάβες του αγωγού από τις 160.000 ευρώ, στις 10.000 ευρώ, ενώ έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για διαχειριστικό έλεγχο του Συνδέσμου από την έναρξη λειτουργίας του έως και το 2016, μετά έχουν υπάρξει έλεγχοι από ορκωτούς λογιστές, ώστε να υπάρξει διαφάνεια για όλα τα χρόνια λειτουργίας του Συνδέσμου.

Διεκδικήσαμε 497.000 ευρώ από επιστροφή ΦΠΑ, εισπράξαμε τις 70.000 ευρώ, και αναμένουμε εντός Σεπτεμβρίου το υπόλοιπο ποσό. Εξοφλήσαμε οφειλές προς τρίτους που κληρονομήσαμε, ενώ πλέον πληρώνονται οι τρέχοντες λογαριασμοί στην ώρα τους».

Συγκεκριμένες και στοχευμένες επενδύσεις

Αναφερόμενος στους στόχους του Συνδέσμου ο κ. Κοτσώνης δήλωσε πως «Στόχος μας είναι να συνεχίσει η αδιάκοπη λειτουργία του δικτύου και στο μέλλον μέσα από συγκεκριμένες και στοχευμένες επενδύσεις. Έχουμε εκπονήσει μελέτες και θα υποβάλλουμε άμεσα αιτήματα σε επενδυτικά προγράμματα και πιο συγκεκριμένα:

Προχωράμε τις διαδικασίες επέκτασης δικτύου ώστε να δώσουμε νερό στο Υψηλό Αρχαίας Ολυμπίας τις επόμενες ημέρες.

Μελετάμε τρόπους για να αυξήσουμε την δυναμικότητα του εργοστασίου από 1.400κμ /ώρα στα 2.100κμ/ώρα, που θα μας επιτρέψει να υδροδοτήσουμε και άλλες περιοχές των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.

Το πιο σημαντικό έργο αφορά στην ενέργεια αφού  το ποσό που πληρώνουμε κάθε χρόνο στη ΔΕΗ, περί τις 700.000 ευρώ, είναι υπέρογκο. Άμεση προτεραιότητα μας η εξοικονόμηση ενέργειας με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών, φωτοβολταϊκά δηλαδή, που θα ανακουφίσει το ταμείο του Συνδέσμου. Με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα μπορέσουμε να κάνουμε παρεμβάσεις με στόχο άμεσα να ενταχθούν και να υδροδοτηθούν κοινότητες και από τον πρώην δήμο Ωλένης.

Με την ένταξη νέων και πρωτοποριακών συστημάτων παρακολούθησης του δικτύου θα είμαστε σε θέση να προλάβουμε ή να επέμβουμε άμεσα και στοχευμένα σε τυχόν βλάβες που θα προκύψουν. Έτσι θα μειωθεί όχι μόνο ο χρόνος αντίδρασης αλλά κυρίως το κόστος από την αποκατάσταση των βλαβών».

Χαιρετισμό απεύθυνε και ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος που –αφού ανέφερε στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης που στο παρελθόν εργάστηκαν για την ολοκλήρωση του έργου- δήλωσε πως «Χρειαζόμαστε περισσότερες ποσότητες, καλύτερη ποιότητα και βεβαίως φθηνότερο νερό. Είναι το τρίπτυχο πάνω στο οποίο πρέπει να κινηθούμε. Ο τωρινός πρόεδρος του Συνδέσμου κινείται με δυναμικό τρόπο προασπίζοντας τα συμφέροντα του, διαθέτοντας παράλληλα αναπτυξιακή προοπτική που θα διασφαλίσει και τη βιωσιμότητα του. Μια προοπτική που μπορεί να γίνει ατμομηχανή υγείας μιας και το νερό είναι ο πρώτος παράγοντας υγείας και πολιτισμού. Ο Ερύμανθος παραμένει ένας ρωμαλέος ποταμός που τροφοδοτεί με ζωή όλη την Περιφέρεια. Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε και τους κατοίκους της περιοχής που έχουν ένα λόγο παραπάνω και επίσης ουδέποτε δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα, όπως είχε συμβεί σε άλλες περιοχές. Εύχομαι στον κο Κοτσώνη να συνδέσει την θητεία του με υψηλή άνοδο επιπέδου του έργου».

Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου (αντιδήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αρχ. Ολυμπίας), Νίκος Μαρούντας.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο υπεύθυνος συντήρησης του έργου, μηχανικός-μηχανολόγος, Αχμάτ Καντουρί, ξενάγησε τους παριστάμενους στους χώρους του Διυλιστηρίου, μιλώντας τους για το εξελιγμένο σύστημα επεξεργασίας που διαθέτει προσφέροντας στους πολίτες και καταναλωτές νερό σε άριστη ποιότητα.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης οι παριστάμενοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του Διυλιστηρίου διαπιστώνοντας τον τρόπο λειτουργίας του και την διαδικασία δυίλσης του νερού από τον ποταμό Ερύμανθο.

Όλη η επικαιρότητα