WEB tv Ηλεία Οικονομία

Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2021: Τι να προσέξετε – Τα βήματα έκδοσης

Τι λένε οι φοροτεχνικοί της Ηλείας για ΕΝΦΙΑ και άλλες φορολογικές ρθυμίσεις-υποχρεώσεις.
Σπίτια
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε χθες το απόγευμα η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ 2021 στην προσωποποιημένη πληροφόρηση των φορολογουμένων στην νέα ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ myAADE.

Ο νέος λογαριασμός μπορεί να εξοφληθεί σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών, για να διευκολύνει τους φορολογούμενους, θα δώσει, όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τη δυνατότητα καταβολής την πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ μαζί με τη δεύτερη δόση έως τις 29 Οκτωβρίου χωρίς πρόστιμο.

Όπως έχει ανακοινωθεί είναι η τελευταία φορά που οι φορολογούμενοι λαμβάνουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ το Φθινόπωρο καθώς από το 2022 το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αναρτώνται από το Μάρτιο και να εξοφλείται σε τουλάχιστον 10 δόσεις.

Να σημειωθεί επίσης ότι για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, θα ληφθούν υπόψη οι αντικειμενικές αξίες που ισχύουν μέχρι το τέλος του έτους.

Χωρίς σημαντικές διαφορές…

Σημαντικές διαφορές για αυτούς που δεν μεταβλήθηκε η περιουσιακή τους κατάσταση στον φετινό ΕΝΦΙΑ δεν θα υπάρχουν σε σύγκριση με τον περυσινό και οι περίπου 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων φυσικά και νομικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν συνολικό φόρο λίγο πάνω από τα 2,5 δισ. ευρώ.

Διαφορές στο εκκαθαριστικό τους θα δουν μόνο εκείνοι που αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητο, όπως επίσης και οι ιδιοκτήτες που προχώρησαν στην τακτοποίηση αυθαίρετων επιφανειών.

Έτσι, ανάλογα με το αν οι ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει μικρότερες ή μεγαλύτερες επιφάνειες, θα δουν το εκκαθαριστικό τους αυξημένο ή μειωμένο.

Υπάρχει βέβαια και μία μεγάλη κατηγορία φορολογουμένων που θα πληρώσουν μειωμένο φόρο ή ακόμη και μηδενικό και έχει να κάνει με τα εισοδήματα του 2020.

Ο αριθμός των εν λόγω φορολογουμένων υπολογίζεται σε πάνω από 1,3 εκατ. και γι’ αυτούς ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 50% ή ακόμη και θα μηδενίζεται.

Ο αριθμός αυτός θα είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι, εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων που προκάλεσε η πανδημία.

Οι φορολογούμενοι που έχουν πληγεί από την πανδημία και εμφάνισαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις μειωμένα εισοδήματα εξαιτίας του μέτρου της αναστολής εργασίας ή των «κουρεμένων» ενοικίων με αποτέλεσμα να πληρούν για πρώτη φορά τα εισοδηματικά κριτήρια για την μερική (κατά 50%) ή την ολική (κατά 100%) απαλλαγή τους από τον ΕΝΦΙΑ.

Διονύσιος Χαμεζόπουλος (Πρόεδρος Συλλόγου Λογιστών – Φοροτεχνικών Ηλείας): «Φορολογικά δύσκολος μήνας ο Σεπτέμβριος»

«Ο Σεπτέμβριος είναι ένας από τους πιο δύσκολους μήνες για τους φορολογούμενους γιατί οι φορολογούμενοι έχουν να κάνουν αρκετές πληρωμές.

Πρόκειται για την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος, την πρώτη δόση για τον ΕΝΦΙΑ, άλλες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε 6 δόσεις με την πρώτη να είναι έως 30 Σεπτεμβρίου ή εναλλακτικά δύο δόσεις μέσα στον Οκτώβριο χωρίς πρόστιμο, και η εξόφληση ολοκληρώνεται το Φεβρουάριο του 2022. Επίσης μέσα στον Σεπτέμβριο θα ενεργοποιηθεί ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τις οφειλές που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με ρυθμίσεις χρεών προς το δημόσιο, ασφαλιστικούς οργανισμούς και τράπεζες.

Η εξόφληση μπορεί να γίνει από 260 έως 400 δόσεις.

Ανακούφιση στους φορολογούμενους και ιδιαίτερα των οφειλετών είναι η αναβίωση των χαμένων 100 ή 120 δόσεων που γίνεται μέσα από την εφαρμογή της ΑΑΔΕ My Business support όπου μπορούν να μπουν και να κάνουν τη σχετική ρύθμιση».

Αλέξης Νταουλάρης (Μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Λογιστών – Φοροτεχνικών Ηλείας): «Βαρύ το 2ο φορολογικό εξάμηνο»

«Μπαίνουμε στο δεύτερο φορολογικό εξάμηνο του έτους που είναι πιο επιβαρυμένο για τους φορολογούμενους που Θα κληθούν να εξοφλήσουν πολλές υποχρεώσεις τους.

Η πρώτη πληρωμή για την για τον ΕΝΦΙΑ φέτος θα είναι στις 30 Σεπτεμβρίου αλλά θα υπάρχει δυνατότητα να πληρωθούν και δύο δόσεις μαζί μέσα στον Οκτώβριο.

Οι δόσεις θα είναι έξι ξεκινώντας είτε από το Σεπτέμβριο από τον Οκτώβριο όπως προαναφέραμε και θα ολοκληρωθούν στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022.

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ και τους πυρόπληκτους μέχρι χθες υπήρχε η δυνατότητα υποβολής αίτησης για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ το 2021 το 2022 και το 2023, ενώ αναμένεται να ξανανοίξει η πλατφόρμα και μέσα στον Οκτώβριο. Στη ρύθμιση των 120 δόσεων δίνεται η δυνατότητα στους πληγέντες από την πανδημία που είχαν τη ρύθμιση και την έχασαν να ξαναυπαχθούν μέσω του My Business support. Αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις και το ελληνικό Δημόσιο μπαίνουν σε μία μεταβατική περίοδο καθώς ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου έχει ξεκινήσει η λειτουργία του my data για τις επιχειρήσεις που δεν είχαν πληγεί από τον κορωνοϊό και είχαν τζίρο άνω των 100.000 ευρώ το 2019 ενώ οι επιχειρήσεις που είχαν τζίρο άνω των 50 χιλιάδων ευρώ μέσα στο 2020 θα μπουν από 1η Νοεμβρίου.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι πολλές επιχειρήσεις δεν είναι έτοιμες να ακολουθήσουν τη διαδικασία. Στην πλατφόρμα υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που δυσκολεύουν τους επιχειρηματίες ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν έχουν προβλεφθεί».

Όλη η επικαιρότητα