Ηλεία

Εκλογές αιρετών: Η αποχή έφτασε στο 90%-95% – Στην Ηλεία 11.14% η συμμετοχή στην πρωτοβάθμια, κάτω από 6% στην δευτεροβάθμια

Η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν συμμετείχε στις εκλογές του Σαββάτου για τους αιρετούς του κλάδου, με την αποχή να φτάνει περίπου στο 90% – 95% όπως έγινε γνωστό από τις παρατάξεις, μιας και επίσημα συγκεντρωτικά δεν υπήρχαν έως χθες το βράδυ.
Σημειώνεται ότι το 2018 η συμμετοχή των εκπαιδευτικών ήταν 89%.

Μάλιστα, σε κάποιες διευθύνσεις η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις εκλογές αιρετών δεν ξεπέρασε το 2% (βλέπε Ροδόπη, Χανίων, Δυτ. Αττικής, Γρεβενών κ.α.) επί του συνόλου των μελών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι απέτυχε η διαδικασία των ηλεκτρονικών εκλογών που επέβαλε το Υπουργείο Παιδείας και προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, των παρατάξεων και των ομοσπονδιών.

Ο αριθμός των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι συνολικά 179.729. Σύμφωνα με στοιχεία ο αριθμός των εκπαιδευτικών που έκανε αποχή ήταν 166.561 ενώ αυτοί που ψήφισαν ήταν 13.168 (πάντα σύμφωνα με τις παρατάξεις).

Όσον αφορά τον νομό Ηλείας, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, ήταν ένας από τους νομούς με τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής αφού έφτασε το 11.14%, με την Αρκαδία να είναι ο νομός με την μεγαλύτερη συμμετοχή με 20,70%. Στην Ηλεία για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από τους 1181 καθηγητές ψήφισαν μόλις 71 για το ΠΥΣΠΕ, 61 για το ΑΠΥΣΠΕ και 64 για το ΚΥΣΔΕ.

Αντίστοιχα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από τους 1149 δάσκαλους και νηπιαγωγούς ψήφισαν 128 για το ΠΥΣΠΕ, 102 για το ΑΠΥΣΠΕ και 99 για το ΚΥΣΠΕ.

Η Ανακοίνωση του  Υπουργείου

“Σήμερα πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη τομή στο χώρο της εκπαίδευσης και της ψηφιακής διακυβέρνησης, με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας που παρείχε το εκλογικό ψηφιακό σύστημα «ΖΕΥΣ». Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι εκλογές εκπαιδευτικών διενεργήθηκαν με ηλεκτρονική διαδικασία. Δημιουργήθηκαν 380 ψηφιακές κάλπες για την ανάδειξη αιρετών των εκπαιδευτικών σε ΚΥΣΠΕ, ΚΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ, καθώς και για τους αντίστοιχους εκπροσώπους για τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, και καταχωρίσθηκαν 34.161 ψήφοι από 13.168 ψηφοφόρους.

Η απρόσκοπτη διενέργεια των εκλογών κατέστη εφικτή, με απόλυτη διασφάλιση του απόρρητου, της αδιαβλητότητας και της αξιοπιστίας της διαδικασίας, και τηρουμένων των μέτρων για την προστασία της ατομικής και της δημόσιας υγείας. Και αυτό, παρά τα συνεχή προσκόμματα, την εκστρατεία παραπληροφόρησης και παρακίνησης σε αποχή, τις απειλές για διαγραφή και τις εκφοβιστικές τακτικές όσων αντιτίθενται συστηματικά σε κάθε αλλαγή.

Έχει, δε, ιδιαίτερο συμβολισμό το γεγονός ότι η εκλογική αυτή διαδικασία συνέπεσε με την πρώτη ημέρα του περιορισμού κυκλοφορίας και εφαρμογής των νέων μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού. Με σύμμαχο την τεχνολογία, οι εκπαιδευτικές και υπηρεσιακές διαδικασίες μπορούν να συνεχίζονται, παρά την πανδημία. Θερμά συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση της ιστορικής σημερινής εκλογικής διαδικασίας, αλλά και όσους συμμετείχαν σε αυτήν, ως ψηφοφόροι ή υποψήφιοι. Το πρώτο βήμα έγινε. Έχουμε ακόμη πολλά μπροστά μας, που θα πετύχουμε όλοι μαζί!”.

Όλη η επικαιρότητα