Ηλεία

Εκπαιδευτικοί Πύργου-Ολυμπίας: «Με μια φωνή να αντιδράσουμε στις επιδιώξεις της κυβέρνησης»

Τόνισαν οι ομιλητές της χθεσινής Ενημερωτικής Τηλεδιάσκεψης για την απεργία – αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης

Ο Σύλλογος Π.Ε. Δήμων Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας στο πλαίσιο των δράσεων για την υλοποίηση της απόφασης της απεργίας – αποχής από τις διαδικασίες της Υ.Α. «Συλλογικός προγραμματισμός, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο», διοργάνωσε χθες ενημερωτική τηλεδιάσκεψη μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας zoom, στην οποία και αναφέρθηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παιδεία στην Ελλάδα, ενώ ασκήθηκε έντονη κριτική στις αποφάσεις του Υπουργείου παιδείας για σειρά θεμάτων.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν εκ μέρους του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. οι:

–        Γιώργος Τρούλης – Αντιπρόεδρος

–        Μάνος Ανδρουλάκης – Ταμίας / Υπεύθυνος Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων

–        Σπύρος Μαρίνης – Μέλος

οι οποίοι και έδωσαν περαιτέρω διευκρινίσεις, ώστε να υπάρχει έγκυρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση για το περιεχόμενο των νομοθετημάτων και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης, σχετικά με την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων.

Την έναρξη της τηλεδιάσκεψης και τον συντονισμό της έκανε η πρόεδρος του συλλόγου κα Αντωνία Μπρή, ενώ την παρακολούθησαν και εξέφρασαν τις απόψεις τους αρκετοί εκπαιδευτικοί της Ηλείας, που αναφέρθηκαν και αυτοί στην πολιτική του Υπουργείου παιδείας, που χαρακτηρίστηκε άδικη και προβληματική για την ανάπτυξη της εκπαίδευσης.

Αντωνία Μπρή : «Η πολιτεία επιμένει στην απουσία ουσιαστικού διαλόγου με την εκπαίδευση»

Η κυρία Αντωνία Μπρή ξεκινώντας την τοποθέτηση της τόνισε σχετικά :

«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εν μέσω της Υγειονομικής κρίσης, τη στιγμή μάλιστα που κάθε εβδομάδα έχουμε επιθετικό αριθμό κλεισίματος σχολείων και τμημάτων από κρούσματα, εμείς οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε ζωντανή τη φλόγα της μάθησης, σε σχολεία ανοιχτά. Η πολιτεία επιμένει στην απουσία ουσιαστικού διαλόγου με την εκπαίδευση και προχωρά στην έκδοση της απόφασης για την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο. Πρόκειται ουσιαστικά για μία εχθρική ενέργεια, ενάντια σε όλους τους εκπαιδευτικούς, πού ένα χρόνο τώρα παλεύουμε μόνοι μας σε πείσμα των καιρών και με όπλο μόνο το φιλότιμο μας, να κρατήσουμε όρθιο το δημόσιο σχολείο και να στηρίξουμε τους μαθητές μας. Πρόκειται για μία απαράδεκτη πολιτική απαξίωσης του Κράτους προς τη δημόσια εκπαίδευση».

Γιώργος Τρούλης : «Πρέπει να προχωρήσουμε σε μια συναπόφαση, για απεργία – αποχή»

Ο Γιώργος Τρούλης – Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. που πήρε ακολούθως το λόγο, τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του :

«Είναι ενθαρρυντικό ότι υπάρχει αυτή η μαζικότητα που βλέπουμε από τους συναδέλφους και που δείχνει από τη μία πλευρά προφανώς να βρεθούμε να συζητήσουμε και από την άλλη να ξεδιαλύνουμε το ζήτημα της αξιολόγησης. Και φυσικά να μεταφέρουμε και το μήνυμα το ένα σχολείο, μετά το άλλο, με ομόφωνες αποφάσεις πρέπει να προχωρήσουν σε μια συναπόφαση, για απεργία – αποχή και αυτό πραγματικά δείχνει την δύναμη του κλάδου, απέναντι σε αυτά τα οποία έχουμε μπροστά μας. Το μεγάλο ερώτημα που κάποιος μπορεί να κάνει είναι ένα μεγάλο γιατί; Γιατί να κάνουμε μία απεργία;. »

Στη συνέχεια ο κος Τρούλης απάντησε σε αυτό το μεγάλο ζήτημα τονίζοντας ότι η διαδικασία της αξιολόγησης δεν είναι μια ουδέτερη και αποστειρωμένη επιλογή αυτής της κυβέρνησης, αλλά εντάσσεται όπως και πολλές άλλες διαδικασίες σε ένα συνολικό πλέγμα εκπαιδευτικής πολιτικής και έχει σαφές ιδεολογικό πρόσημο.

Μάνος Ανδρουλάκης : «Μπορεί να έχουμε διαφορετικές οπτικές, όμως έχουμε μια βασική απόφαση»

Κατόπιν πήρε το λόγο ο Μάνος Ανδρουλάκης – Ταμίας / Υπεύθυνος Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων της ΔΟΕ πού δήλωσε σχετικά :

«Μπορεί στην διδασκαλική ομοσπονδία να υπάρχουν διαφορετικές θεάσεις και αφετηρίες και διαφορετικές οπτικές για το κομμάτι της αξιολόγησης και της αποτίμησης του συλλογικού προγραμματισμού, εντούτοις όμως υπάρχει μία βασική απόφαση, η οποία θεωρεί ότι με τον όρο αξιολόγηση, για εμάς, δεν μπορεί να υπάρχει καμία σύνδεση με την ατομική αξιολόγηση. Δεν μπορεί να υπάρχει σύνδεση με την μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη. Δεν υπάρχει κανένα θέμα ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και καμία αξιολόγηση με ποσοτικά κριτήρια. Είναι μία διαδικασία που έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά παιδαγωγικά χαρακτηριστικά», ενώ συνέχισε τονίζοντας ότι πρέπει να δουν όλοι οι εκπαιδευτικοί κατά πόσο αυτή η απόφαση καλύπτει το κομμάτι που αφορά την εκπαιδευτική κοινότητα.

Σπύρος Μαρίνης : «Δεν σιωπήσαμε, είχαμε φωνή και αυτή η φωνή ακούστηκε δυνατά»

Μετά μίλησε ο Σπύρος Μαρίνης – Μέλος της ΔΟΕ που τόνισε από την πλευρά του:

«Μπορεί όλο αυτό το διάστημα να φορέσαμε μάσκα λόγω της πανδημίας, αλλά δεν σιωπήσαμε, είχαμε φωνή και αυτή η φωνή ακούστηκε δυνατά και θα ακουστεί ακόμη πιο δυνατά το επόμενο διάστημα. Η ομόφωνη απόφαση που έχει το διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας για αποχή και απεργία από το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο στα χέρια του κλάδου και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις γύρω από την αξιολόγηση, αλλά και γύρω από την απόφαση της συνέλευσης, όμως δεν συζητάμε αυτή τη στιγμή τη θέση του κλάδου, αλλά το πώς θα αντισταθούμε, απέναντι σε μία σύγχρονη εκπαιδευτική βαρβαρότητα που μας ετοιμάζουν».

Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη είχαν πολλές ερωτήσεις προς τους ομιλητές, οι οποίοι τις απάντησαν όσο γίνεται πιο αναλυτικά.

Όλη η επικαιρότητα