Ηλεία

Εκτός λειτουργίας το αντλιοστάσιο στα Μακρίσια – Εφιαλτικό σενάριο προ των πυλών

Τεράστιο πρόβλημα προέκυψε τις τελευταίες ημέρες στο αντλιοστάσιο Μακρισίων, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος να ξεχειλίσει το νερό και να πλημμυρίσει τις παρακείμενες αγροτικές εκτάσεις, προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές.

Όπως τόνισαν στην εφημερίδα «Πατρίς» χθες οι αντιδήμαρχοι του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων κος Γιάννης Δάγκαρης, και κος Παναγιώτης Γριβάκης, υπέστη σοβαρή βλάβη και η τρίτη τουρμπίνα η οποία υπήρχε στο αντλιοστάσιο (συνολικά έχει τρεις τουρμπίνες, δύο μεγάλες και μία μικρή, με τη μικρή να είναι off εδώ και αρκετό καιρό. Πριν από ένα έτος περίπου είχε πάθει βλάβη και η μία από τις δύο μεγάλες, με αποτέλεσμα το αντλιοστάσιο να λειτουργεί μόνο με μία τουρμπίνα, η οποία βγήκε και αυτή off την περασμένη Παρασκευή). Αν δεν επιδιορθωθεί άμεσα το πρόβλημα, το νερό θα βγει στα χωράφια και θα έχουμε τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες στον Κάμπο των Μακρισίων.

Ζημιά 4.000 ευρω, δεν υπάρχουν χρήματα για να επιδιορθωθεί

Μάλιστα όπως μας δήλωσε ο κος Γριβάκης είχε χθες επικοινωνία με το πρόεδρο του ΓΟΕΒ κο Γιαχαλή, όπου του έθεσε το πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο αντλιοστάσιο των Μακρισιών, παίρνοντας την απάντηση ότι η ζημιά είναι 4.000 ευρώ και ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να αποκατασταθεί. Μάλιστα ο κος Γιαχαλής τόνισε ότι δεν πληρώνονται ούτε οι εργαζόμενοι του ΓΟΕΒ αυτή τη στιγμή.

«Αν είναι δυνατόν να πλημμυρίζουν τα χωράφια για 4.000 ευρώ» τόνισε χαρακτηριστικά ο κος Γριβάκης. Να σημειωθεί ότι το αντλιοστάσιο Μακρισίων έχει αποστραγγιστικό ρόλο και αν δεν λειτουργεί όπως πρέπει δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις καλλιέργειες.

«…Νεκρό από το απόγευμα της Παρασκευής»

«Το αντλιοστάσιο είναι …νεκρό από το απόγευμα της Παρασκευής» τόνισε χαρακτηριστικά ο κος Γριβάκης, που επισήμανε πως αν δεν υπάρξει λύση εντός των επόμενων πέντε ημερών οι συνέπειες θα είναι πάρα πολύ άσχημες για τις καλλιέργειες στον κάμπο των Μακρισίων.

«Είμαστε σε οριακό σημείο αυτή τη στιγμή. Μάλιστα σε κάποια χωράφια έχει μπει ήδη το νερό μέσα. Αν πλημμυρίσουν τα καλαμπόκια και τα τριφύλλια που έχουμε σπείρει οι παραγωγοί θα καταστραφούν. Αυτή η ζημιά συμβαίνει για πρώτη φορά.

Εμείς το φωνάζαμε αυτό το θέμα εδώ και πάρα πολύ καιρό, ότι δηλαδή μπορεί να υπάρξει πρόβλημα και θέλαμε να υπάρχει και η δεύτερη τουρμπίνα, έτσι ώστε σε περίπτωση βλάβης να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Οι τουρμπίνες δυστυχώς παθαίνουν υπερθέρμανση, γιατί δουλεύουν συνέχεια. Δεν ξεκουράζεται η μία για να μπορεί να δουλεύει μόνο η άλλη και έτσι να περιοριστεί το πρόβλημα».

«Θα ζήσουμε κόλαση»

Για το ίδιο θέμα ο κος Δαγκαρης τόνισε στην εφημερίδα «Πατρίς»: «Το πρόβλημα το οποίο υπάρχει με το αντλιοστάσιο είναι πάρα πολύ σοβαρό, αφού πλέον η μη λειτουργία του δεν επιτρέπει τη μεταφορά των νερών από τα Μακρίσια προς τον Αλφειό.

Έτσι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σε όλες τις καλλιέργειες που είναι έξω από το ανάχωμα και μιλάμε για σταφίδες, για αμπέλια και πολλά άλλα. Φοβάμαι ότι θα ζήσουμε κόλαση σε λίγο και δυστυχώς ο ΓΟΕΒ δεν έχει αυτή τη στιγμή την οικονομική δυνατότητα να επιδιορθώσει αυτή τη βλάβη».

Όλη η επικαιρότητα