Ηλεία

ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ: Εξετάζει δημιουργία ΕΠΑΣ Κορινθιακής Σταφίδας στην Ηλεία

Επανήλθε το θέμα με επιστολή του Θ. Βασιλόπουλου

Το αίτημα για την δημιουργία Επαγγελματικής Σχολής ΕΠΑΣ με αντικείμενο – ειδικότητα στην καλλιέργεια και παραγωγή Κορινθιακής Σταφίδας σε περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας εξετάζει η διοίκηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Πρόκειται για ένα αίτημα που επανήλθε στην επικαιρότητα έπειτα από την επικοινωνία που είχε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος με την διοίκηση του Ελληνικού Οργανισμού ο οποίος είναι ο κύριος μηχανισμός αγροτικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με βασική αποστολή την οργάνωση και υποστήριξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης των απασχολούμενων στον αγροτικό τομέα. Ήδη στα χέρια της διοίκησης και συγκεκριμένα του προέδρου Σέρκου Χαρουτουνιάν και του Διευθύνοντα Συμβούλου Παναγιώτη Χατζηνικολάου σχετική επιστολή του αντιπεριφερειάρχη όπου μεταξύ άλλων αναλύει την ανάγκη δημιουργίας της σχολής με αντικείμενο την Κορινθιακή σταφίδα:

«Eυελπιστούμε σε ουσιαστικότερη συνεργασία προκειμένου να βάλουμε τις βάσεις για τον σχεδιασμό που θα αλλάξει άρδην την μορφή του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή μας. Σε ότι αφορά την κατάρτιση όλων των αγροτών στη Δυτική Ελλάδα όχι μόνο των νέων, έχουμε διαμορφώσει και σε αυτό ζητούμε την στήριξή σας για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί και στις τρείς Περιφερειακές Ενότητες. Κυρίαρχο για εμάς ζήτημα ωστόσο παραμένει η δημιουργία Επαγγελματικής Σχολής στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας με αντικείμενο την Κορινθιακή σταφίδα. Η κορινθιακή σταφίδα, με παραγωγή περίπου τους 18.000 τόνους, συνεχίζει να δραστηριοποιείται σε μια σκληρή ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά. Η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση παραγωγού κορινθιακής σταφίδας, παράγοντας το 80% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής, ενώ παράλληλα διαθέτει και την καλύτερη ποιότητα λόγω του κλίματος που επικρατεί στην περιοχή μας.

Στην Ηλεία η παραγωγή της σταφίδας ξεπερνά τους 7 χιλ τόνους ενώ καλλιεργούνται περίπου 3000 στρέμματα από περίπου 4000 σταφιδοπαραγωγούς. Το ενδιαφέρον για την δημιουργία Επαγγελματικής Σχολής είναι μεγάλο από τους σταφιδοπαραγωγούς μας κυρίως από τους νέους που θέλουν να διατηρήσουν την παράδοση των παππούδων τους στον τόπο που γεννήθηκαν.»

Όλη η επικαιρότητα