WEB tv Ηλεία

Ελιές και αμπελώνες στο μάτι του “κυκλώνα” σε Κορυφή, Βροχίτσα και Σόπι (VIDEO)

Παραγωγοί: “Άμεσα οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ για να καταγραφεί η πραγματική ζημιά”

Στο μάτι του “κυκλώνα” βρέθηκαν χωριά του Δήμου Πύργου όπου σημειώθηκε  ισχυρή χαλαζόπτωση και έντονη βροχόπτωση με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες ζημιές σε ελαιοκαλλιέργειες και αμπελώνες…

Σε Κορυφή, Βροχίτσα, Σώπι και άλλες περιοχές οι παραγωγοί είδαν τους κόπους μίας χρονιάς να γίνονται έρμαιο των ακραίων καιρικών φαινομένων που παρέσυραν στο διάβα τους ελιές και αμπέλια.

Στρώμα στα περισσότερα λιοστάσια έχουν δημιουργήσει οι ελιές που το χαλάζι έριξε στο έδαφος ενώ όσες έμειναν στα δέντρα έχουν δεχθεί ισχυρά χτυπήματα από το χαλάζι,  έχουν μαυρίσει και όπως λένε οι παραγωγοί τις επόμενες μέρες θα σαπίσουν.

Ίδια εικόνα και στα αμπέλια με τα κλήματα να είναι τσακισμένα από την χαλαζόπτωση ενώ  οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση αφού οι ελπίδες που είχαν εναποθέσει στις καλλιέργειες αυτές για να βγάλουν τα προς το ζην εξανεμίστηκαν μαζί με τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Απαίτηση του αγροτικού κόσμου η άμεση αποστολή γεωπόνων για εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και αποζημιώσεις στην πραγματική διάσταση της καταστροφής που έχει υποστεί ο κάθε παραγωγός

 

Κορυφή  

Το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε την μεγάλη καταστροφή που είχε συντελεστεί σε λιοστάσια και αμπελώνες με τους καλλιεργητές να μην μπορούν να πιστέψουν ότι για μία ακόμη χρονιά τα ακραία καιρικά φαινόμενα τους στέρησαν τους κόπους  και τον ιδρώτα τους….

Αν και είναι οι πρώτες μέρες του τρύγου για τα σταφύλια που προορίζονται για οινοποίηση η χαλαζόπτωση που για πάνω από μία ώρα έπληξε την περιοχή της Κορυφής προκάλεσε ζημιές στην παραγωγή που ξεπερνά το 50%

“Τα σταφύλια τα έχει χαλάσει αρκετά τα έχει ρίξει όλα κάτω, έχει υποβαθμίσει την ποιότητα. Η χρονιά ήταν πολύ δύσκολη φέτος λόγω και του κορονοϊου και λόγω των καιρικών συνθηκών ήρθε και η χαλαζόπτωση να αποτελειώσει την όλη κατάσταση. Τώρα θα δούμε τι θα γίνει. Οι τιμές είναι πολύ χαμηλές φέτος λόγω της κατάστασης που υπάρχει και τώρα μπορεί να πάνε και ακόμα χαμηλότερα. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη”, επεσήμανε ο κ Νίκος Καλομοίρης αγρότης που έχει μπει μέσα στο αμπέλι και τρυγάει.

“Κοιτάξτε η ρόγα έχει σπάσει και θα σαπίσει. Έτσι είναι όλο τα αμπέλι”, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ Ν Καλομοίρης

Κύριο αίτημα όλων των παραγωγών η άμεση εκτίμηση των ζημιών για να καταγραφεί η πραγματική εικόνα της καταστροφής.

“Οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ θα πρέπει να τρέξουν   άμεσα. Όταν λέμε άμεσα αν είναι δυνατόν και αύριο (σ.σ. σήμερα). Όχι σε 15-20 μέρες ένα μήνα για να δούνε την κατάσταση. Γιατί  οι ρόγες, οι τσαμπίδες που έχουν πέσει κάτω σε λίγο δεν θα φαίνονται. Θα πρέπει να έρθουν τώρα για να δουν  πως έχει εξελιχθεί η καταστροφή στα κλήματα” υποστηρίζει ο κ Καλομοίρης που είδε την σοδιά του να χάνεται από το χαλάζι και τους ισχυρούς ανέμους…

Όπως επισημαίνει ο παραγωγός που ασχολείται και με το λάδι ίδια κατάσταση επικρατεί και στους ελαιώνες.

“Οι ελιές είναι και αυτή μία καλλιέργεια που χτυπήθηκε άσχημα. Έχει πέσει  το μεγαλύτερο μέρος του καρπού κάτω. Αυτές που έχουν μείνει επάνω έχουν χτυπηθεί από το χαλάζι,  έχουν κάνει πληγές που  με την πάροδο των ημερών θα αχρηστευθούν θα σαπίσουν. Θα έχουμε θέμα και στην ποιότητα και στην απόδοση. Ας ευχηθούμε ο ΕΛΓΑ να στείλει άμεσα εκτιμητές και να βάλουν ζημιά πραγματική όπου υπάρχει”, τόνισε ο κ Καλομοίρης.

Άμεσα ο ΕΛΓΑ

“Περιμένουμε άμεσα τον ΕΛΓΑ να δει την ζημιά γιατί αργότερα δεν πρόκειται να δει τίποτα. Με καμιά νεροποντή θα φύγουν και οι ελιές από κάτω. Και οι ελιές που έχουν μείνει στα δέντρα είναι χτυπημένες και θα σαπίσουν”, είναι τα λόγια με τα οποία ο παραγωγός από την Κορυφή Διονύσιος Λαλιώτης περιγράφει την κατάσταση που αντίκρισε στα λιοστάσια του όταν το φως της ημέρας διαδέχθηκε το σκοτάδι της νύχτας.

“Να αποζημιωθούμε για τη ζημιά  που έχουμε υποστεί”, τονίζει μεταξύ  άλλων ο κ Δ. Λαλιώτης από την Κορυφή

“Ζητάμε άμεσα από τον ΕΛΓΑ να στείλει τους γεωπόνους, να δει τη ζημιά, να εκτιμήσει και όχι να την στείλει το Μάη ή τον Ιούνιο να μετρήσει κουκούτσια. Εμείς θέλουμε να έρθει άμεσα γιατί οι ζημιές είναι μεγάλες. Δεν είναι κάτι άντε να το αφήσουμε και βλέπουμε. Περιμένουμε να έλθει ο ΕΛΓΑ να εκτιμήσει τη ζημιά για να μπορέσουμε να πάρουμε αποζημίωση. Τα χάσαμε όλα. Το λάδι θα πάει όλο για βιομηχανικό”, επισημαίνει ο προέδρος της Τοπικής Κοινότητας Κορυφής Μαρίνος Μαρινόπουλος.

“Η ζημιά στις καλλιέργειες ήταν μεγάλη. Καταστραφήκαμε. Άμεσα θα πρέπει να έλθει ο ΕΛΓΑ για εκτιμήσεις”, τονίζει ο πρόεδρος της Τ.Κ. Κορυφής κ Μ. Μαρινόπουλος

Ζημία από 50% έως 70%

Για ζημία που ξεπερνά το 50% κάνουν λόγο οι παραγωγοί ζητώντας την στήριξη της πολιτείας για να μπορέσουν να επιβιώσουν ως αγρότες και ζήσουν τις οικογένειές τους

“Είναι ζημιά μεγάλη γιατί έγιναν δύο φαινόμενα καιρικά με θυελλώδης ανέμους και με χαλάζι. Η χαλαζόπτωση ειδικά της 24ης Σεπτεμβρίου προκάλεσε ζημιά που φθάνει το 50% με 70% σε λιοστάσια, εμπορεύσιμες και ελαιοποίησημες ελιές και σε αμπέλια της περιοχής όπου μόλις έχει ξεκινήσει το τρύγος. Βρέχει καθημερινά δεν μπορούμε να μπούμε μέσα να τριγύσουμε με συνέπεια να σαπίζουν πάνω στα κλήματα. Ζητάμε από τον ΕΛΓΑ να στείλει άμεσα γεωπόνους να κάνουν την εξατομίκευση της ζημιάς και όσο πιο γρήγορα να αποζημιωθούν οι  αγρότες μας για να μπορέσουν να ζήσουν οι ίδιοι και οικογένειές τους. Από εκεί περιμένουν να εισπράξουν για να καλύψουν τα έξοδά τους”, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βροχίτσας κ Αντώνης Κατελούζος.

“Ζητάμε άμεσα να έλθει ο ΕΛΓΑ και να κάνει εκτιμήσεις”, τόνισε ο πρόεδρος της Τ.Κ. Βροχίτσας Α. Κατελούζος

Να μας στήριξει το κράτος ζητάμε επισημαίνει ο κ  Παντελής Βασιλόπουλος αγρότης από την Βροχίτσα περιγράφοντας την ζημιά που έχει υποστεί η παραγωγή του σε σταφύλια και ελιές.

“Από την κακοκαιρία από τις ελιές δεν έμεινε τίποτα πάνω στα δέντρα. Κάτω έχουν κάνει στρώμα και τις μαζεύεις με το φτυάρι. Τα αμπέλια είναι σε άσχημη κατάσταση. Έχουν σπάσει οι ρόγες και είναι έτοιμα να σαπίσουν. Το νερό ήταν απότομο και πολύ.  Ζητάμε αποζημιώσεις και να μας στηρίξει το κράτος για να ζήσουμε”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Βασιλόπουλος.

“Οι καταστροφές ήταν μεγάλες και στα λιοστάσια και στα αμπέλια”, επισημαίνει ο παραγωγός από την Βροχίτσα Π. Βασιλόπουλος

Ίδια εικόνα και στο Σώπι όπως υποστηρίζει  ο κ Θανάσης Βομπίρης παραγωγός και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας.

“Βρισκόμαστε πάλι εδώ να πούμε για ζημιές δυστυχώς. Δεν είναι καθόλου ευχάριστο. Αυτή η θεομηνία που ήρθε και ξαναήρθε και μάλλον θα ξανάρθει άφησε τα σημάδια της. Έριξε τις ελιές κάτω τη στιγμή που είχαμε δύο χρονιές άσχημές με το λάδι και πηγαίναμε κάτι να κάνουμε φέτος. Όμως και πάλι βλέπουμε να πηγαίνουμε στα ίδια επίπεδα και να μην βγάζουμε ούτε τα έξοδα. Εκείνο δηλαδή που ήταν το κέρδος μας το έριξε κάτω. Ακόμα και αυτές που είναι πάνω οι ελιές είναι χτυπημένες και σιγά-σιγά μπορεί να πέσουν και αυτές σταδιακά. Εμείς ζητάμε από τον ΕΛΓΑ να αποζημιώνει στο 100% για όλα τα παθογόνα αίτια. Το Μάη είχαμε πρόβλημα με τον καύσωνα, ο ΕΛΓΑ  δεν αναγνώρισε τη ζημιά που υπέστησαν οι καλλιέργειες τότε και δεν αποζημιωθήκαμε. Χάσαμε τότε χάνουμε τώρα, τελικά από τι θα αποζημιωθούμε και πως θα βγάλουμε την παραγωγή μας πέρα. Ο ΕΛΓΑ είναι δικός μας φορέας. Εμείς τον πληρώνουμε. Διακόσια εκατομμύρια παίρνει από τους αγρότες το χρόνο και συντηρείτε ενώ επίσης παίρνει και χρήματα από τις αιτήσεις που κάνουμε από  όπου πληρώνονται οι  γεωπόνοι  που έρχονται και κάνουν τις εκτιμήσεις. Εμείς απαιτούμε ο ΕΛΓΑ άμεσα, αύριο,  να στείλει γεωπόνους , να γίνει σωστή εκτίμηση και να αποζημιωθούμε σύμφωνα με την ζημιά που έχει υποστεί ο κάθε παραγωγός”, τόνισε ο κ Βομπίρης.

“Απαιτούμε να αποζημιωθούμε για την ζημιά που έχουμε υποστεί”, τονίζει ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θ. Βομπίρης

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που με βάση τις εκτιμήσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας θα συνεχιστούν θα δημιουργήσουν και νέα προβλήματα στις καλλιέργειες πλήττοντας το αγροτικό εισόδημα,   γεγονός που θα καταστήσει ένα ισχυρό παράγοντα της οικονομικής δραστηριότητας του νομού ανίσχυρο. Κύριο αίτημα των παραγωγών η άμεση εκτίμηση των ζημιών και η καταβολή της αποζημίωσης που δικαιούνται για να μπορούν ως αγρότες να σχεδιάσουν το μέλλον.

Όλη η επικαιρότητα