Ηλεία

ΕΛΜΕ Ηλείας: Δυσφορία και απόσυρση ψηφοδελτίων

Παράσταση διαμαρτυρίας ενώπιον του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Γιώργου Φωτεινόπουλου πραγματοποίησε το πρωί της περασμένης Παρασκευής το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας, ενημερώνοντάς τον πως αποσύρονται όλα τα ψηφοδέλτια των παρατάξεων που είχαν δηλώσει συμμετοχή για τις εκλογές που θα διεξαχθούν το Σάββατο 7 Νοεμβρίου ηλεκτρονικά.

Καθένα από τα μέλη του ΔΣ κατέθεσε την άποψή του για τις συγκεκριμένες εκλογές, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Συγκεκριμένα, από κοινού δήλωσαν πως θα απέχουν καθολικά από τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, δε θα συμμετέχουν στην Εφορευτική Επιτροπή, δε θα επικυρώσουν τον εκλογικό κατάλογο, αν υπάρξουν συνάδελφοι που θα εκλεγούν από τη διαδικασία θα είναι δοτοί και όχι αιρετοί και τέλος σημείωσαν πως το σωματείο σε καμία περίπτωση δεν θα τους αναγνωρίσει ως εκπροσώπους του κλάδου.

Ακολούθως, υποστήριξαν πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το Υπουργείο Παιδείας νομοθέτησαν την απαράδεκτη θεσμοθέτηση διαδικασιών «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας» για την εκλογή αιρετών μελών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, ενέργεια που δεν είναι τυχαία και ούτε έχει να κάνει με τα προβλήματα που προκύπτουν από τον κορωνοϊό, αλλά στοχεύει στην απομόνωση των εργαζομένων, την υπονόμευση και ακύρωση κάθε ζωντανής λειτουργίας, συζήτησης και επαφής.

Τα καταστατικά των σωματείων είναι αυτά που καθορίζουν τον τρόπο οργάνωσης και λήψης των αποφάσεων και τις διαδικασίες εκλογής των εκπροσώπων σε όλα τα επίπεδα, με τα μέλη του ΔΣ να μη δέχονται να «μπει χέρι» στη λειτουργία των σωματείων. Σημείωσαν ακόμα πως με τη διαδικασία της «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας» που δε διαθέτει κάλπη, δεν ταυτοποιείται δια ζώσης ο ψηφοφόρος από εφορευτική επιτροπή, δεν ξέρει κανείς ποιος ψήφισε πίσω από τον υπολογιστή, δεν υπάρχει εγγύηση για τη μυστικότητα της ψήφου και ανοίγει ο δρόμος για γενικευμένη νοθεία στις εκλογές, για τεράστιας κλίμακας αλλοίωση και χειραγώγηση των αποτελεσμάτων. Στόχος τους, όπως τόνισαν, είναι να μην αφήσουν Υπουργείο, κυβέρνηση και κράτος να βάλουν χέρι στα σωματεία, να ελέγχουν, χειραγωγούν και καθορίζουν αποτελέσματα μέσα από την ηλεκτρονική κλειδαρότρυπα.

Οι απαιτήσεις του ΔΣ

Επιπλέον, στη συζήτηση με τον κ. Φωτεινόπουλο εξέφρασαν τα αιτήματά τους και την ανάγκη να ικανοποιηθούν. Συγκεκριμένα, ζητούν να αποσυρθεί τώρα το απαράδεκτο άρθρο 13 για την «ηλεκτρονική ψηφοφορία», να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες υγειονομικές προϋποθέσεις για την ασφαλή διενέργεια των εκλογών «δια ζώσης» ή να αναβληθούν οι εκλογές και να παραταθεί η θητεία των εν ενεργεία αιρετών έως ότου υπάρξουν οι υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν τη διενέργεια των εκλογών ασφαλή, να διεξαχθούν οι εκλογές σε εργάσιμη μέρα όπως ίσχυε άλλωστε έως τώρα και χωρίς άδεια από την υπηρεσία.

Όλη η επικαιρότητα