Ηλεία

ΕΛΜΕ Ηλείας: Παράσταση διαμαρτυρίας από τους καθηγητές

Αντώνης Φώτης και Νίκος Λώλος

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο και  στο γραφείο της  Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης   πραγματοποίησαν χθες το πρωί τα μέλη της ΕΛΜΕ Ηλείας, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να διατρανώσουν την αντίθεση τους για τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύει το Υπουργείο, όπως χαρακτηρίστηκα ανέφεραν, τη διαδικασία των υπηρεσιακών μεταβολών και  την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των εκπαιδευτικών για τη νέα σχολική χρονιά.

Όπως επισήμαναν χαρακτηριστικά  με μία εγκύκλιο που εκδόθηκε πριν λίγες μέρες, ουσιαστικά προσπαθεί το Υπουργείο χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι άλλες απαιτούμενες διαδικασίες να καθορίσει αυθαίρετα και πλασματικά  τον αριθμό των κενών και των πλεονασμάτων στα σχολεία, προκειμένου με τον τρόπο αυτό  να μην υπάρξει μεγάλος αριθμός τοποθετήσεων εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες.

«Αυτό που μας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά είναι η επιλογή της ολοκλήρωσης όλης αυτής της διαδικασίας των υπηρεσιακών μεταβολών, χωρίς να υπάρχει ακόμα στα σχολεία ο ακριβής αριθμός των μαθητών που θα φοιτήσουν και τα τμήματα που θα δημιουργηθούν για την νέα σχολική χρονιά. Θεωρούμε ότι η επίσπευση της διαδικασίας αυτής από πλευράς Υπουργείου κρύβει σκοπιμότητες και θα δημιουργήσει και μεγάλα προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων κατά το νέο εκπαιδευτικό έτος», ανέφεραν.

Επιπλέον, όπως τονίστηκε από τα μέλη της ΕΛΜΕ, η εγκύκλιος αυτή έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του Υπουργείου για την τοποθέτηση των νέων διευθυντών στα σχολεία, η οποία και αυτή έγινε με περίεργες διαδικασίες.

«Η εγκύκλιος παραβιάζει την νομοθεσία»

Για το ζήτημα μίλησε η αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Ευριδίκη Παυλοπούλου, που χρησιμοποίησε ιδιαίτερα καυστικούς χαρακτηρισμούς για την κατάσταση που επιχειρείται να δημιουργηθεί. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Ζητάμε να μην προχωρήσει η διαδικασία των υπηρεσιακών μεταβολών, αφού ακόμα κανείς δεν γνωρίζει τα κενά αλλά και τα πλεονάσματα που θα δημιουργηθούν στα σχολεία. Η εγκύκλιος που εκδόθηκε ουσιαστικά παραβιάζει τη νομοθεσία και κρύβει μεγάλες σκοπιμότητες από την πλευρά του Υπουργείου. Μιλάμε για μια αντιεκπαιδευτική πολιτική που δυστυχώς εφαρμόζει το υπουργείο τόσο στο θέμα των υπηρεσιακών μεταβολών όσο και στο ζήτημα της τοποθέτησης των νέων διευθυντών.

«Ελεγχόμενο περιβάλλον στα σχολεία»

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της ΕΛΜΕ Ηλείας Γιάννης Γιαννόπουλος, εστίασε στη βιασύνη της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τις διαδικασίες και στη σκοπιμότητα που έχει. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Για  λόγους σκοπιμότητας, το Υπουργείο αποφάσισε να τρέξουμε τις υπηρεσιακές μεταβολές μέσα στον Αύγουστο, χωρίς να γνωρίζει κανείς ακόμα  τον πραγματικό αριθμό των μαθητών που θα βρεθούν στα σχολεία τη νέα χρονιά. Για να γίνει σωστά αυτή η διαδικασία, προϋποθέτει την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τον πραγματικό αριθμό των μαθητών αλλά και των τμημάτων που πρέπει να δημιουργηθούν. Η βιασύνη αυτή της Κυβέρνησης έρχεται σε συνέχιση της απόφασης για ορισμούς διευθυντών στα σχολεία. Δυστυχώς θέλει να δημιουργήσει ένα ελεγχόμενο περιβάλλον σε αυτά».

Ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Βασίλης Δημητρέλλος τόνισε πως σε περίπτωση άρνησης του συμβουλίου να συνεδριάσει σήμερα, τότε αναμένονται να υπάρξουν πολλά θέματα όσον αφορά το ξεκίνημα της 1η Σεπτεμβρίου, του διορισμού αναπληρωτών και κατ’ επέκταση λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να γίνει η συνεδρίαση, έχοντας στην πορεία τη δυνατότητα πιθανώς διορθωτικών κινήσεων. Όσον αφορά τα ολιγομελή τμήματα, υποστήριξε με έμφαση πως δε γίνεται να υπάρξει τμήμα με ένα παιδί και χρησιμοποίησε τον όρο «δολοφονία» για τον ίδιο το μαθητή.

Όλη η επικαιρότητα