Αγροτικά Ηλεία

Ενίσχυση Ελαιοπαραγωγών: Υποβλήθηκαν 135.000 αιτήσεις και έπεται συνέχεια…

Αγρότες: «Πέφτει το σύστημα και οι λογιστές ζητούν 20-40 ευρώ»

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτημάτων πληρωμής για ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών με 126 εκατομμύρια ευρώ έπειτα από απόφαση του ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη

Αυτό αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αφουτ αποδείχθηκε ότι η αρχική προθεσμία των 10 ημερών που έληγε την Παρασκευή δεν επαρκούσε για τον όγκο αιτήσεων που έπρεπε να αναρτηθούν.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον των ελαιοπαραγωγών για συμμετοχή στο Μέτρο 21 «Έκτακτη, προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020που συνεχίζει να καταγράφεται, αποφάσισε τη χορήγηση ολιγοήμερης παράτασης υποβολής αιτήσεων με στόχο την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Σύμφωνα με την τροποποίηση της σχετικής Πρόσκλησης που υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Κ. Mπαγινέτας, χορηγείται παράταση έως και την Τετάρτη, 02/12/2020 και ώρα 11:59 μ.μ.

Από τους 145.000 δικαιούχους στους οποίους θα κατανεμηθούν 126 εκατ. ευρώ, μέχρι πριν από μερικά 24ωρα είχαν ολοκληρώσει την διαδικασία 106.000, με σχεδόν 40.000 δικαιούχους να μην έχουν προλάβει ακόμα.

Επισημαίνεται ότι έως το πρωί της Παρασκευής 27/11/2020, καταληκτικής ημερομηνίας της Πρόσκλησης, είχαν υποβληθεί πάνω από 135 χιλιάδες αιτήσεις ενίσχυσης.

Πέφτει το σύστημα

Πολλοί αγρότες διαμαρτύρονται ότι η πλατφόρμα υπολειτουργεί, το σύστημα πέφτει πολλές φορές και ο ρυθμός της διαδικασίας κολλάει απαιτώντας πολλές φορές επανέναρξη αφού τα στοιχεία χάνονται. Πέραν αυτού, ο μέσος παραγωγός δυσκολεύεται να διαχειριστεί την υπόθεση, με αποτέλεσμα να καλείται εν μέσω πανδημίας, απαγόρευσης κυκλοφορίας και υπολειτουργίας των υπηρεσιών να βγάλει άκρη με λογιστές και συμβούλους, με το κόστος να ξεκινά από τα 20 ευρώ και να φτάνει τα 40.

“Κύλησε ποιο ομαλά η διαδικασία την τελευταία εβδομάδα αλλά ο φόρτος ήταν μεγάλος οπότε υπήρχαν κατά καιρούς κάποια προβλήματα σε σχέση με την λειτουργία της πλατφόρμας για την υποβολή των δηλώσεων από τους ελαιοπαραγωγούς για το κορονοεπίδομα.

Ευτυχώς ήταν πρόσκαιρα και όσοι παραγωγοί προσήλθαν στα γραφεία μας εξυπηρετήθηκαν. Η αλήθεια είναι η πίεση αυτή τη φορά ήταν πρωτόγνωρη. Το λέω μετά λόγου γνώσεως έχοντας αντιμετωπίσει περιόδους επιδοτήσεων  για την υποβολή δηλώσεων 25 000 και παραπάνω παραγωγών, αφού βρίσκομαι στο χώρο των επιδοτήσεων από το 96. Το χρονικό περιθώριο που το υπουργείο είχε δώσει για την διεκπεραίωση όλης αυτής της διαδικασίας ήταν ασφυκτικό και το κυριότερο ήταν ότι υπήρχαν και πάρα πολλοί που έτρεξαν για να ενημερωθούν αν είναι δικαιούχοι, μολονότι από την αρχή ήταν ξεκάθαρο πως το επίδομα θα το έπαιρναν μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες”, τόνισε ο υπεύθυνος του Κέντρου Εξυπηρέτησης Αγροτών στον Πύργο Άλκης Κωνσταντόπουλος

Και επαγγελματίες εκτός…

Επιπλέον πολλοί παραγωγοί βγαίνουν εκτός αν και είναι επαγγελματίες αγρότες. Συγκεκριμένα, όσοι δεν έχουν δηλώσει τα στοιχεία του 2019 στο Μητρώο Αγροτών, αφού υποχρεώσεις αλλά και η υποστελέχωση των κατά τόπους υπηρεσιών ήδη από την πρώτη πανδημία δεν άφησε τα περιθώρια να ολοκληρώσουν την διαδικασία μέχρι τον Αύγουστο, το σύστημα τους πετάει εκτός.

“Υπήρξε μία σύγχυση με το ειδικού και κανονικού καθεστώτος  αγρότης   που είναι φορολογικό θέμα και δεν έχει σχέση με το κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.

Το χειρότερο ήταν ότι υπήρχαν πολλές περιπτώσεις παραγωγών οι οποίοι είναι στην πραγματικότητα κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά λόγω μη τηρουμένου μητρώου αγροτών ήταν εκτός αυτής της ενίσχυσης. Πολλοί από αυτούς έσπευσαν να κάνουν ενημέρωση στο μητρώο αγροτών και προσέρχονται με το χαρτί το οποίο τους χαρακτήριζε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά το σύστημα εξακολουθούσε να μην τους δέχεται”, επισημαίνει ο κ Κωνσταντόπουλος

Όλη η επικαιρότητα