Αγροτικά

Ενίσχυση λόγω κορονοϊού – Τριάντα ευρώ το στρέμμα σε κάθε ελαιοπαραγωγό

Ενίσχυση 30 ευρώ το στρέμμα θα λάβουν οι ελαιοπαραγωγοί που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αν γίνει δεκτή από την Ευρωπαϊκή Ενωση η σχετική πρόταση του υπουργού Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η πρόταση υποβλήθηκε χθες και αν εγκριθεί η ενίσχυση θα καταβληθεί πριν το τέλος του έτους. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση η συνολική δαπάνη θα αγγίξει τα 126 εκατ. ευρώ, ενώ δικαιούχοι είναι 145.000 κατά κύριο επάγγελμα γεωργοί, οι οποίοι ήταν εγγεγραμμένοι ως τέτοιοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ).

“Μέσα από πολλές προσπάθειες από συλλογικές προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων με την παραγωγή του λαδιού και όλων των χωρών της Ε.Ε. που είχαν πρόβλημα με την κατάρρευση των τιμών στο ελαιόλαδο και στην ελιά την βρώσιμη θα δοθούν 30 ευρώ ανά στρέμμα στους κατ’ επάγγελμα αγρότες που καλλιεργούν ελιές με βάση την πρόταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκη Ένωση.

Σαφώς ο αγρότης χρειάζεται περισσότερα αλλά αυτά είναι τα χρήματα που δικαιολόγησε η Ευρώπη για να καλύψει  την πτώση της τιμής του λαδιού και της ελιάς, όπου ένα μέρος οφείλεται στην πανδημία”, Τόνισε μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΟΡΤ και στην Πέλυ Μπεβούδα αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα

Η ανακοίνωση

Στη ανακοίνωσή του το Υπουργείο αναφέρει μεταξύ άλλων:                   

«Απεστάλη την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020 στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διαβούλευση, το νέο μέτρο (Μ21) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, που αφορά στην έκτακτη και προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.

Ο υπουργός Μάκης Βορίδης, αναγνωρίζοντας την εξέχουσα σημασία του ελαιολάδου ως εθνικού – στρατηγικού προϊόντος για τον πρωτογενή τομέα και τη συνοχή του κοινωνικού ιστού των αγροτικών περιοχών της πατρίδας μας, σε όρους απασχόλησης (αριθμού γεωργών/γεωργικών εκμεταλλεύσεων), όγκου/αξίας παραγωγής και εξαγωγών, καθώς και το γεγονός ότι έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία ποικιλοτρόπως (διαταραχές στον εφοδιασμό, διασυνοριακούς και εγχώριους περιορισμούς διακίνησης προϊόντων, κλείσιμο εστίασης, πτώση τουρισμού, κ.λπ.) με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της τιμής διάθεσής του, αποφάσισε τη στήριξη των παραγωγών -κατά κύριο επάγγελμα γεωργών- από το νέο μέτρο του ΠΑΑ. Οι Ελληνες παραγωγοί, για τους ανωτέρω λόγους και για την αποφυγή υψηλής αποθεματοποίησης ενόψει της νέας συγκομιδής, διέθεσαν το προϊόν τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις, να υπάρξει ουσιαστικός κίνδυνος στη συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Ειδικότερα, το νέο μέτρο (Μ21) θα αφορά σε περίπου 145.000 κατά κύριο επάγγελμα γεωργούς, οι οποίοι ήταν εγγεγραμμένοι ως τέτοιοι στο Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) έως και τη λήξη υποβολής φορολογικής δήλωσης έτους 2020 (οικονομικό έτος 2019) και είχαν δηλώσει στο ΟΣΔΕ (έτους 2019) καλλιέργεια ελιάς (ελαιοποιήσιμης ή/και διπλής κατεύθυνσης).

Η συνολική συγχρηματοδοτούμενη ενίσχυση, που προβλέπεται να χορηγηθεί στους δικαιούχους, ανέρχεται σε 126,3 εκατομμύρια ευρώ και αφορά κατ’ αποκοπή εφάπαξ ποσό σύμφωνα με τις ακόλουθες κλάσεις (πίνακας με βάση την έκταση που αυτοί εμπίπτουν, αθροιστικά για ελιά ελαιοποιήσιμη ή/και διπλής κατεύθυνσης):

Εκταση σε στρέμματα Ευρώ/Δικαιούχο
1 έως 10 300
10 έως 15 600
15 έως 30 1.100
30 έως 50 1.600
50 έως 70 2.000
70 έως 100 2.500
100 έως 150 3.000
150 έως 200 3.500
περισσότερα από 200 4.000

Εφόσον το νέο μέτρο λάβει τη σχετική έγκριση της Ε.Ε., η ένταξη των δικαιούχων προβλέπεται να πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020».

Όλη η επικαιρότητα