Αρθρογραφία

Εξάπλωση του ακροδεξιού ιού στη Κυβέρνηση

του Πάνου Τριγάζη*

«Τρύπα στο νερό» αποδείχθηκε ο πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με κύριο στοιχείο την μετατόπισή της δεξιότερα. Πρώτος τη τάξει υπουργός, ο ακροδεξιών καταβολών Μάκης Βορίδης, στην θέση του εξ αριστερών προερχόμενου Τάκη Θεοδωρικάκου. Ακλόνητος ο Άδωνις Γεωργιάδης, επίσης προερχόμενος από την ακροδεξιά. Με άλλα λόγια, ο ακροδεξιός ιός εξαπλώνεται στην κυβέρνηση, υποθέτω και στο κόμμα της ΝΔ, το οποίο τώρα προσεγγίζουν και τα «ορφανά» της Χρυσής Αυγής.  Συνεπώς, το 2021, όσες ελπίδες και αν το συνοδεύουν δεν προοιωνίζεται πολύ καλύτερο από το 2020.

Πρώτα πρώτα, διότι δεν θα απομακρυνθεί εύκολα η  καταστροφική  πανδημία, παρά την παραγωγή διαφόρων εμβολίων και την έναρξη των εμβολιασμών που στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετέτρεψε σε κακόγουστο σόου. Ελπίζω να μη συμβεί το ίδιο με τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821, δηλαδή, να μη δώσουν και αυτές τροφή για τις θερινές θεατρικές επιθεωρήσεις, που και αυτές έχουν ανασταλεί.

Κύριο ζητούμενο η κατασκευή, με πρωταγωνιστή τον λαό, του πολιτικού και προγραμματικού εμβολίου κατά  του νεοφιλελευθερισμού, τον οποίο πιστεύει και προσκυνά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η προσδοκόμενη διακαώς από τους λαούς εξάλειψη της πανδημίας γεννά στην Ελλάδα  την ελπίδα ενός λιγότερο θολού πολιτικού τοπίου που θα επιτρέψει την ανάπτυξη των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων, με την Αριστερά στην πρώτη γραμμή.

Δυστυχώς,  εμβόλιο κατά του νεοοθωμανισμού του Ερντογάν δεν είναι στον ορίζοντα, δεδομένου ότι και οι πολυαναμενόμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις έχουν παραπεμφθεί για τον Μάρτιο. Σε ότι μας αφορά, εννοώ την Αριστερά, θα συνεχίσουμε να ρίχνουμε γέφυρες ειρήνης με τις δημοκρατικές και φιλειρηνικές δυνάμεις της Τουρκίας.

Ντροπιαστική έξοδος Τραμπ

Το  2021 είναι χρονιά πολλών επετείων, όπως δέκα χρόνια από τα κινήματα των Αγανακτησμένων,  όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στον αραβικό κόσμο (Πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου κλπ). Βάσιμη ελπίδα ότι ο  νέος αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν που διαδέχεται τον πραξικοπηματία και καταφρονεμένο πλέον Τραμπ, δεν θα συρθεί σε πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς  από το  απεριόριστης απληστίας στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα. Άλλωστε, η «μόνη υπερδύναμη» δεν διάγει και τις καλύτερες μέρες της.

Σημειώνω ότι  ο δήθεν αντισυστημικός Τραμπ είχε πολλούς οπαδούς και στην Ελλάδα, προερχόμενους κυρίως από την ακροδεξιά και το αντιευρωπαϊκό τόξο, είχε δε προϊδεάσει την διεθνή κοινή γνώμη για τις πραξικοπηματικές τάσεις του, υποστηρίζοντας στην Βενεζουέλα τον πραξικοπηματία Γουαϊδό, τον οποίο και είχε αναγνωρίσει ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας του Ούγκο Τσάβες, όπως είχε κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναλαμβάνοντας τα ηνία της δικής μας χώρας, 8 Ιουλίου 2019.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής  του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Όλη η επικαιρότητα