Αχαϊα Ηλεία

Οι απατεώνες με το λάδι πρώτα στην Ηλεία

Ακούστε το άρθρο

Αποτελεσματικές ήταν για ακόμα μια φορά όπως αποδείχθηκε οι μεθοδικές και εμπεριστατωμένες έρευνες των αστυνομικών αρχών, καθώς οι άνθρωποι του Τμήματος Ασφάλειας Αιγιαλείας συγκεκριμένα έφθασαν στην εξιχνίαση ακόμα μιας υπόθεσης απάτης σε βάρος ιδιοκτήτη ελαιοτριβείου στην Αχαΐα.

«Θύτες» μια εγκληματική ομάδα που από τους χειμερινούς μήνες του 2018 έως και αυτούς του 2019, είχε καταφέρει να σπείρει τον τρόμο στην Ηλεία και τη Μεσσηνία στους επαγγελματίες του κλάδου.

Ειδικότερα, για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη σε βάρος τεσσάρων ημεδαπών ανδρών και ενός αλλοδαπού, τα πλήρη στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί.

Η δράση της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης είχε διακριβωθεί από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου τον περασμένο Μάιο, εξιχνιάζοντας συνολικά 16 απάτες.

Όσον αφορά την τελευταία περίπτωση, ένας εκ των δραστών την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου του 2019 είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με έμπορο ελαιοτριβείου και προσποιούμενος ιδιοκτήτη εταιρείας στην Αττική, συμφώνησε με τον παθόντα στην αγοραπωλησία 1.840 κιλών ελαιολάδου συνολικής αξίας 6.238 ευρώ. Εν συνεχεία, ο παθόντας απέστειλε με μεταφορική εταιρεία τη συμφωνηθείσα ποσότητα, την οποία παρέλαβε απεσταλμένος του δράστη παραδίδοντας στον οδηγό της μεταφορικής πλαστή τραπεζική επιταγή με το συμφωνηθέν ποσό. Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των δραστών θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αιγιαλείας.

Η εγκληματική τους δράση

Οι αστυνομικοί εξιχνίασαν συνολικά 16 απάτες, τετελεσμένες και σε απόπειρα, καθώς και πλαστογραφίες που διαπράχθηκαν από Οκτώβριο 2018 έως Νοέμβριο 2019 στην Ηλεία από τα μέλη της οργάνωσης, που κατάφεραν να έχουν συνολικά 47.541 ευρώ παράνομο περιουσιακό όφελος, ενώ είχαν αποπειραθεί να αφαιρέσουν ακόμη 81.000 ευρώ.

Τρόπος δράσης

Οι πέντε δράστες είχαν συστήσει μία δομημένη εγκληματική δράση και προσέγγιζαν μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας υποψήφια θύματα, προσποιούμενοι τους αγοραστές ελαιολάδου ή άλλων προϊόντων. Στη συνέχεια παράγγειλαν ελαιόλαδο και προϊόντα, καταρτίζοντας πλαστές τραπεζικές επιταγές και αποδεικτικά κατάθεσης χρηματικών ποσών σε τραπεζικούς λογαριασμούς των παθόντων, προκειμένου να πείσουν τους τελευταίους για τη συναλλαγή.

Επέλεγαν ως ημέρες κατάρτισης των πλαστών επιταγών την Παρασκευή ή το Σάββατο, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα ελέγχου από τους παθόντες της γνησιότητας των επιταγών ή των αποδεικτικών μεταφοράς χρημάτων και πάντα ισχυρίζονταν ότι είχαν λογαριασμό σε διαφορετική τράπεζα από αυτή κάθε παθόντα. Έτσι παρέδιδαν πλαστές επιταγές ή πλαστά παραστατικά τραπεζικών συναλλαγών μεταφοράς των χρημάτων – πάντα από άλλη τράπεζα και παραλάμβαναν τις ποσότητες του ελαιολάδου. Ο Πακιστανός ήταν το πρόσωπο που πήγαινε να παραλάβει το ελαιόλαδο που έφτανε από την Ηλεία στην Αττική με μεταφορική εταιρία.

Ως προς τα χαρακτηριστικά και τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, προέκυψε ότι λειτουργούσε με ιεραρχική δομή και εσωτερική σύνθεση, ενώ τα μέλη της είχαν διακριτούς ρόλους και οργανωτικές διασυνδέσεις.

Όλη η επικαιρότητα