Οικονομία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Εξορύξεις υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα: Παγώνουν οι έρευνες

Με δύο αποφάσεις της ΕΔΕΥ (Ελληνική Εταιρία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων), που εκδόθηκαν την περασμένη Παρασκευή, δίνεται και τυπικά η συναίνεση της εταιρείας, σε χρονική παράταση των ερευνών για υδρογονάνθρακες, σε δύο ακόμα περιοχές παραχωρήσεων της Δυτικής Ελλάδας.

Οι συγκεκριμένες παρατάσεις έρχονται να προστεθούν σε σειρά αντίστοιχων διαδοχικών αποφάσεων της ΕΔΕΥ και για άλλες παραχωρήσεις, όπως αυτή του Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου και των Ιωαννίνων, ενώ από την παραχώρηση της Αιτωλοακαρνανίας αποχώρησαν η ισπανική REPSOL και η ελληνική Energean.

Οι νέες παρατάσεις αφορούν την χερσαία περιοχή της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου (Αχαΐα – Ηλεία) και το θαλασσοτεμάχιο «2» στο Ιόνιο Πέλαγος (ανάμεσα σε Κέρκυρα και Λευκάδα), παραχωρήσεις που βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο.

Στη χερσαία περιοχή της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, παραχωρησιούχος κατά 100% είναι ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων. Η σύμβαση παραχώρησης είχε κυρωθεί στις 16 Μαρτίου του 2018 από τη Βουλή και το βασικό στάδιο των ερευνών, προβλεπόταν να ολοκληρωθεί σε επτά χρόνια, με την «Πρώτη Φάση» να είναι διάρκειας τριών χρόνων, για να ακολουθήσουν η δεύτερη και η τρίτη με δύο χρόνια αντίστοιχα η κάθε μία.

Τον περασμένο Αύγουστο η θυγατρική της «ΕΛΠΕ ΒΔ Πελοπόννησος», στην οποία έχουν μεταβιβαστεί τα δικαιώματα, υπέβαλε στην ΕΔΕΥ αίτημα παράτασης για 20 μήνες (μέχρι τις 15 Μαρτίου 2022), των εργασιών της «Πρώτης Φάσης» του βασικού σταδίου ερευνών διάρκειας τριών ετών που έληγε χθες.

Η ΕΔΕΥ με επιστολές της στις 4 Νοεμβρίου του 2020 και φέτος στις 26 Φεβρουαρίου προς την εταιρεία, ζήτησε ορισμένα απαραίτητα δικαιολογητικά αναφορικά με την πλήρη χρονική καταγραφή των τεχνικών εργασιών της «Πρώτης Φάσης» που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, καθώς και τις υπολειπόμενες.

Ετσι, με την απόφαση που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, παρέχεται η παράταση των προθεσμιών εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του μισθωτή για έξι μήνες, δηλαδή μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2021. Προβλέπεται δηλαδή μέχρι τότε η συνέχιση των εργασιών της «Πρώτης Φάσης» του βασικού σταδίου ερευνών.

ΤΟ «ΙΟΝΙΟ 2»

Εκτός από την Βορειοδυτική Πελοπόννησο, στις 2 Μαρτίου η ΕΔΕΥ έδωσε τη συναίνεσή της και στην Energean Oil & Gas, για τις έρευνες στο «οικόπεδο 2» του Ιονίου Πελάγους. Ειδικότερα, η ΕΔΕΥ, με την υπογραφή του διευθύνοντος συμβούλου Αριστοφάνη Στεφάτου, (μετά το αίτημα της Energean που υποβλήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2021, ζητώντας περαιτέρω παράταση 24 μηνών), δίνει παράταση της προθεσμίας εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του μισθωτή της σύμβασης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο «οικόπεδο 2» στο Ιόνιο Πέλαγος για δύο χρόνια, δηλαδή μέχρι τις 15 Μαρτίου 2023 προκειμένου να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση των τεχνικών εργασιών της «Πρώτης Φάσης».

Να σημειωθεί πως η Energean «μπήκε» στην παραχώρηση του «οικοπέδου 2» στο Ιόνιο, όταν πριν έναν χρόνο, απέκτησε τη συμμετοχή 50% της Total, η οποία αποχώρησε, λόγω αναδιάταξης των επενδυτικών της πλάνων.

ΛΕΙΠΟΥΝ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Να σημειώσουμε ότι, με του δηλώσεις στην εφ. «Πελοπόννησο», ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Αριστοφάνης Στεφάτος είχε εκφράσει τον προβληματισμό του, για τον πολύ μικρό βαθμό χαρτογράφησης του υπεδάφους της περιοχής, με σύγχρονα τρισδιάστατα γεωφυσικά δεδομένα. Οπως είχε αποκαλύψει, ουσιαστικά στη Δυτική Ελλάδα, έχουν χαρτογραφηθεί με ικανοποιητική λεπτομέρεια μόλις το 1.5% των συνολικά αδειοδοτημένων εκτάσεων.

Πάντως, ο κ. Στεφάτος είχε επισημάνει ότι η εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι μια ιδιαίτερα χρονοβόρα και απαιτητική διαδικασία, η οποία προϋποθέτει τη δαπάνη σημαντικών κεφαλαίων και εντατική, μεθοδική προσπάθεια προκειμένου να κατανοήσουμε και τελικά να αποκαλύψουμε τις θέσεις αυτές όπου έχουν παγιδευτεί και διατηρούνται το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Πηγή: Εφ. Πελοπόννησος

Όλη η επικαιρότητα