Ελλάδα

Επίθεση Μονή Πετράκη: Είχε απειλήσει ξανά ο 37χρονος – Αθηναγόρας: Να εξετάζονται οι ψυχολογικές αντοχές των κληρικών

Προβληματισμένη και «μουδιασμένη» παρακολουθεί ολόκληρη κοινωνία την πρωτοφανή επίθεση με καυστικό υγρό εναντίον Μητροπολιτών στη Μονή Πετράκη από έναν 37χρονο ιερέα αφού αποφασίστηκε από το Συνοδικό Δικαστήριο η καθαίρεση του για υπόθεση ναρκωτικών. Το περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (23/06) και τραυματίστηκαν συνολικά 10 άτομα. 

Ο 37χρονος πρώην ιερέας οδηγήθηκε την Πέμπτη (24/6) στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών χωρίς τα ράσα του, όπου του ασκήθηκε ποινική δίωξη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη κατά συρροή. Βγαίνοντας από την Εισαγγελία, ο ίδιος είπε, αναφερόμενος στην επίθεση με το καυστικό υγρό στη Μονή Πετράκη: «Δεν ήξερα ότι θα κάνω κακό. Ζητώ συγνώμη. Τα υπόλοιπα θα τα πει ο δικηγόρος μου».

Για τα όσα έγιναν κατά την συνεδρίαση μίλησε το πρωί της Παρασκευής (25/6) στον ΣΚΑΪ ο γραμματέας των Συνοδικών Δικαστηρίων, πατήρ Σεβαστιανός Σωμαράκης, ένας εκ των τραυματιών. «Αν αυτή η ποσότητα (του καυστικού υγρού) είχε πέσει στο πρόσωπό μου σήμερα δε θα είχα πρόσωπο», τόνισε ο πάτερ, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι ο 37χρονος είχε και πέρυσι απειλήσει τους αρχιερείς.

«Ήρθε όλο το πρώτο κύμα (του καυστικού υγρού) στην πλάτη μου, αλλά επειδή φορούσα πολλά ρούχα, τα ράσα και το καλιμαύχι, αυτά αυτόματα έγιναν κουρέλια πάνω μου. Αν είχα γυρίσει για δευτερόλεπτα να δω τι γίνεται και ερχόταν στο πρόσωπό μου δε θα είχα πρόσωπο σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πάτερ Σεβαστιανός.

Είχε απειλήσει ξανά τους αρχιερείς

«Μπαίνοντας στην αίθουσα είπα στον αστυνομικό ‘σε παρακαλώ πολύ έχε το νου σου, γιατί ο κατηγορούμενος είναι λίγο ζόρικος’. Μου λέει ‘πάτερ θέλεις να μπω στην αίθουσα;’ Του λέω ότι εκ του νόμου δεν επιτρέπεται. Φοβήθηκα ότι θα γίνει ό,τι είχε γίνει και πέρυσι, ότι θα εξυβρίσει τους δικαστές και θα τους προπηλακίσει. Είχε ξαναφερθεί έτσι πέρυσι με την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης» εξήγησε.

«Είχε υβρίσει και είχε απειλήσει, λεκτικά όμως, όχι με κάποια πράξη βίας. Δεν το φανταζόμουν ότι θα έφτανε σε αυτό το σημείο, όμως είχα τη μέριμνα να ρωτήσω τον αστυνομικό για ενισχύσεις» τόνισε.

Όπως διηγήθηκε, «με το που πετάχτηκαν οι πρώτες σταγόνες πάνω μου κάηκα και βγήκα προς την έξοδο για να φωνάξω τον αστυνομικό. Φώναξα μέσα στην αίθουσα ‘μας πετάει καυστικό υγρό, αλλά δεν ξέρω αν το κατάλαβαν οι αρχιερείς, γιατί δημιουργήθηκε πανικός. Εγώ έφυγα τρέχοντας προς την έξοδο για να φέρω τον αστυνομικό, ήταν η πρώτη μου σκέψη. Αφού έστειλα τον αστυνομικό μέσα στην αίθουσα πήγα στην τουαλέτα κι έριξα άφθονο νερό στο πρόσωπό μου αφού πέταξα όλα τα ράσα που είχαν καεί».

«Η υπόθεσίς του θα είχε τελειώσει αν δεν είχαμε τον COVID και την καραντίνα έγινε πέρυσι… είχαμε έξι μήνες να κάνουμε δικαστήριο» εξήγησε.

«Όλο και βελτιώνεται η υγεία μου, εγκαύματα είναι, θέλουν χρόνο για να επουλωθούν, ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά είναι δευτέρου βαθμού εγκαύματα. Είναι στον τράχηλο, στο λαιμό σε όλο το αριστερό μέρος του τραχήλου, και στο αριστερό χέρι από το λαιμό και πάνω σε ένα μεγάλο σημείο» ανέφερε για την κατάσταση της υγείας του ο πάτερ Σεβαστιανός.

Αθηναγόρας: Να εξετάζονται οι ψυχολογικές αντοχές των κληρικών

Στα όσα συνέβησαν στην Μονή Πετράκη και τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η Εκκλησία αναφέρθηκε ο ο Μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (26/5) στον ΑΝΤ1. «Ήδη έχουν ξεκινήσει προγράμματα επιμόρφωσης κληρικών, όπου συζητούνται θέματα που αφορούν και την ψυχολογία και την ενδοοικογενειακή βία. Το πρώτο πρόγραμμα υπάρχει από το 2013 στην Αρχιεπισκοπή και έχουν συνδεθεί με αυτό ακόμη 7 Μητροπόλεις. Σε αυτό έχουν εκπαιδευθεί 4000 ιερείς σε τέτοια θέματα της καθημερινότητας. Το Κέντρο είναι πιστοποιημένο από το υπ. Παιδείας ως κέντρο δια βίου μάθησης», είπε.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, συμπλήρωσε ότι «στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τώρα για την εκκλησιαστική εκπαίδευση, θα υπάρχει διετές πρόγραμμα θεωρητικής εκπαίδευσης όσων θέλουν να γίνουν ιερείς, όχι μόνο στα λειτουργικά και τελετουργικά ζητήματα, αλλά και σε τέτοια θέματα», ώστε όπως ανέφερε, να μπορούν να αντιλαμβάνονται ευκολότερα από τις επαφές με τους ενορίτες τους, εάν υπάρχει πρόβλημα ψυχολογικής φύσεως και να τους καθοδηγούν για να τους βοηθήσουν.

«Θα πρέπει να εξετάζονται και οι ψυχολογικές αντοχές των κληρικών», επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος Αθηναγόρας, προσθέτοντας ότι «πολλές φορές κάποιοι έρχονται στον κλήρο για να εξασφαλίσουν την επιβίωση τους, όπως πηγαίνουν σε άλλες υπηρεσίες και εδώ είναι και η ευθύνη της Εκκλησίας».

Πηγή: newsit.gr

Όλη η επικαιρότητα