WEB tv Επιχειρήσεις Ηλεία

Επαγγελματίες Πύργου: «Να μας βοηθήσει οικονομικά η κυβέρνηση για να αντέξουμε»

Από σήμερα ξεκινάει το δεύτερο lockdown για ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων της Ελλάδας, οι οποίες θα πρέπει να μείνουν κλειστές για διάστημα τριών εβδομάδων και συγκεκριμένα έως το τέλος Νοεμβρίου.

Το δεύτερο lockdown, μετά από αυτό που είχε επιβληθεί τον περασμένο Μάρτιο, έρχεται λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού σε πολλές περιοχές της χώρας και μετά από απόφαση τόσο της κυβέρνησης, όσο και των ειδικών λοιμωξιολόγων, προκειμένου να μην ξεφύγει και άλλο η κατάσταση και να μην βρεθεί σε πλήρες αδιέξοδο το υγειονομικό σύστημα της χώρας.

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν σωστό το μέτρο του lockdown, αλλά επίσης αρκετοί είναι και αυτοί, οι οποίοι θεωρούν ότι δεν θα έπρεπε να είναι ένα καθολικό μέτρο, δηλαδή να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις των νομών, όπως η Ηλεία, που δεν έχουν πολλά κρούσματα.

Αυτό όμως που πρόκειται να συμβεί από σήμερα, είναι ότι για τρεις εβδομάδες κλείνουν όλα τα καταστήματα λιανικής, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν οξύ οικονομικό πρόβλημα και μπροστά στο φάσμα να έχουμε έναν μεγάλο αριθμό λουκέτων, αλλά και πολλούς εργαζόμενους να μένουν χωρίς δουλειά, οι επαγγελματίες του Πύργου ζητούν από το κράτος περισσότερα και καλύτερα οικονομικά μέτρα, έτσι ώστε να παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματά τους και να μην έχουμε ένα …ντόμινο το οποίο θα επηρεάσει την οικονομική κατάσταση όχι μόνο της τοπικής αγοράς αλλά ολόκληρης της Ελλάδας.

Οι επαγγελματίες λοιπόν ζητούν το lockdown να είναι μόνο για τρεις εβδομάδες και να μην παραταθεί, αφού πλησιάζει και η περίοδο των Χριστουγέννων, όπου πολλοί από αυτούς περιμένουν μέσα από τα έσοδα που θα έχουν αυτή την περίοδο, να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους.

Χρύσα Ασημακοπούλου κατάστημα παιχνιδιών Φάρος

«Κακά τα ψέματα, η κατάσταση είναι δύσκολη, σε μας τους επαγγελματίες δημιουργεί μία τεράστια αβεβαιότητα, γιατί δεν μπορεί να γνωρίζουμε αν θα είναι για τρεις εβδομάδες. Είναι και ένα μήνα πριν από την περίοδο όπου τα περισσότερα καταστήματα περιμέναμε να δουλέψουμε, που σημαίνει ότι έχουμε δημιουργήσει κάποιες αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις, έχουμε προμηθεύσει τα μαγαζιά μας με εμπορεύματα και υπάρχει αβεβαιότητα πώς θα εξελιχθεί όλη αυτή η κατάσταση και αν φυσικά θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις που ήδη έχουν συσσωρευτεί από την πρώτη φορά. Φυσικά όλοι παραμένουμε άνθρωποι και βάζουμε σε πρώτο πλάνο την υγεία μας, τόσο την δική μας όσο και των δικών μας ανθρώπων, παρ’ όλα αυτά θα μας δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην καθημερινότητά μας, αυτό το δεύτερο lockdown. Έχουμε πάντα την ελπίδα να κρατήσει για αυτό το μικρό διάστημα που λένε και να ανοίξει μετά η αγορά, για να μπορέσουμε να κινηθούμε, έστω με αυστηρά μέτρα και έστω με πολλούς κανονισμούς μέσα στην περίοδο των εορτών. Αυτή είναι η ελπίδα πιστεύω όλων των επαγγελματιών. Και αυτός είναι ένας λόγος για να είμαστε τυπικοί και να κρατήσουμε τα μέτρα, για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα».


Μάριος Ντεβενέζος κατάστημα ένδυσης Ντεβενέζος

«Μας έχει επηρεάσει ήδη το πρώτο lockdown, η ζημιά ήταν πάρα πολύ μεγάλη στους δύο μήνες που είχε γίνει, κάτι που δεν μπορούν να το αναπληρώσουν οι τοπικές επιχειρήσεις, τόσο της δικής μας περιοχής, όσο και όλων των περιοχών της Ελλάδας. Τώρα έρχεται και το δεύτερο lockdown, τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, ευελπιστούμε να είναι μέχρι τις 30 του Νοέμβρη και να μην πάρει παράταση για περισσότερο. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Οικονομικά όλος ο κόσμος έχει σοβαρό πρόβλημα. Μακάρι να μην φτάναμε ως εδώ. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι απλά για τις επιχειρήσεις, αλλά και για όλο τον κόσμο».


Νίκος Τσίτσος καταστήμα ένδυσης Τσίτσος men store

«Το έχω ξαναπεί ότι ο εμπορικός κόσμος τραβάει κανάλι πάρα πολύ μεγάλο. Αυτό ήταν το τελευταίο και οριστικό για μας. Αυτοί κάνουν ότι θέλουν να κάνουν και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να ακούσουμε και να ακολουθήσουμε τις εντολές. Πιστεύω ότι κανένας από μας τους μικρούς εμπόρους δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Σίγουρα ο ιός υπάρχει, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι γίνεται αυτή τη στιγμή. Είναι πολύ μεγάλο το οικονομικό πλήγμα για όλες τις επιχειρήσεις που θα κλείσουν. Και ελπίζουμε να μην συνεχιστεί αυτό και τα Χριστούγεννα, γιατί ποιος μας λέει ότι θα είναι μόνο για ένα μήνα. Από την πολιτεία όλο περιμένουμε να μας βοηθήσει περισσότερο οικονομικά, αλλά όλο περιμένουμε. Είναι αστεία τα νούμερα, αστεία τα ποσά. Δεν μπορεί ένα μαγαζί να είναι βιώσιμο με 500 -800 ευρώ που θα δώσει το κράτος. Δυστυχώς τα πράγματα είναι δυσοίωνα».

Χρυσή Ρουμπάνη κατάστημα Ρουμπάνη

«Εγώ ήλπιζα ότι αυτό θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε, δεδομένου ότι η Ηλεία πάει καλύτερα και δεν είχαμε τόσο έντονη εξάπλωση των κρουσμάτων. Αυτό είναι κάτι άσχημο για την αγορά, για τον κόσμο. Όλους θα μας επηρεάσει πάρα πολύ οικονομικά, την κάθε οικογένεια, υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν για να ζήσουν και προσπαθούν να βγάλουν καθημερινά ένα μεροκάματο, και αυτό θα είναι μεγάλο πρόβλημα. Τα λεφτά τα οποία δίνει το κράτος είναι πολύ λίγα, αφού δεν μπορούν με αυτά να καλυφθούν τα έξοδα ενός καταστήματος και να ζήσεις και το σπίτι σου. Θέλω να ελπίζω ότι θα μείνουμε στις τρεις βδομάδες και δεν θα είναι παραπάνω. Δηλαδή ότι θα δουν τα αποτελέσματα και θα μας ανοίξουν μετά σταδιακά. Αυτό θα πρέπει να γίνει στις περιοχές που δεν έχουν έντονο πρόβλημα. Και πιστεύω ότι θα πρέπει να κινηθούμε και σαν κοινωνία, να κάνουμε δηλαδή μία πρόβλεψη για τις οικογένειες που θα έχουν πρόβλημα. Να μην περιμένουμε δηλαδή μόνο το κράτος».

Σπύρος Μπλάθρας κατάστημα αθλητικών Μπλάθρας sports

«Σαν μέτρο πιστεύω ότι το κλείσιμο των καταστημάτων είναι σωστό. Προέχει η υγεία όλων και μετά είναι οι δουλειές. Από κει και πέρα όμως η αγορά θα πληγεί και δεύτερη φορά και αυτό είναι ένα ζήτημα σοβαρό. Πιστεύω ότι πληρώνουμε τα μυαλά ορισμένων οι οποίοι δεν θέλουν να ακολουθήσουν τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθούμε. Ο ιος δεν παίζει. Η πανδημία είναι υπαρκτή και είναι σε όλη την Ευρώπη, η οποία έχει γονατίσει από αυτή. Δεν μπορεί εδώ στην Ελλάδα να έρχονται στο μαγαζί και να μου λένε, ξέρεις και δεν είναι έτσι και δεν είναι αυτό. Υπάρχει πρόβλημα και αυτό πρέπει να το δούμε όλοι. Τώρα από το κράτος και μετά την ανακοίνωση για το lockdown των τριών εβδομάδων, περιμένουμε να δούμε τα μέτρα. Δεν τα έχουμε δει ακόμη, θα δούμε τι θα γίνει. Πιστεύω ότι θα είναι λίγο πιο ενισχυμένα από ότι την προηγούμενη φορά».


Μέλτης Βασιλακόπουλος κατάστημα Crocodilino και Kids Bloom

«Το εύκολο για μένα θα είναι να πω ότι δεν είναι ένα σωστό μετρό. Όμως η ουσία είναι ότι το μετρό έχει παρθεί, θα αναγκαστούμε και πάλι να συγχρονιστούμε με αυτό το μέτρο, που είναι πολύ επώδυνο για όλους τους επαγγελματίες, που παίρνουν όλη την πίεση σε αυτή την καραντίνα. Θεωρώ πάντως ότι δεν είναι σωστό το μέτρο, γιατί ειδικά εμείς ως νομός πού δεν έχουμε πολλά κρούσματα, θα μπορούσε απλά να κλείσει τους δρόμους και να συνεχίσουμε κανονικά, οπότε πιστεύω ότι δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα. Μου φαίνεται αδιανόητο να κλείνουν όλοι οι νομοί, ενώ δεν υπάρχει πρόβλημα σε όλους. Οικονομικά περιμένουμε ότι και την προηγούμενη φορά. Δηλαδή να πάρουμε 800 ευρώ όταν ένας επαγγελματίας έχει τα ενοίκια του και μόνο με αυτά δεν μπορεί να τα καλύψει. Θα υπάρχει πρόβλημα και για βιοποριστικούς λόγους. Σε μας ακόμη και αυτό το μέτρο της μείωσης των ενοικίων κατά 40% δεν μας λέει τίποτα. Όσον αφορά την επιστρεπτέα θα έπρεπε να είναι μη επιστρεπτέα, γιατί αυτή η επιστρεπτέα είναι σαν να με δανείζει το κράτος για ένα τζίρο που δεν θα κάνω και θα πρέπει να τον πιστέψω σε δύο χρόνια. Οπότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για μας και πιστεύω ότι εκπροσωπώ όλο τον επαγγελματικό κόσμο».

Νίκος Καρυώτης: Να ληφθούν δίκαια κριτήρια

Στην ανάγκη να υπάρξει προσεκτικός σχεδιασμός από πλευράς κυβέρνησης που να βασίζεται στις «γνώσεις» που έλαβε από το προηγούμενο Lockdown, καθώς και στη λήψη ακόμα πιο γενναίων μέτρων προκειμένου να παραμείνουν βιώσιμες οι επιχειρήσεις, εστίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΕΣΗ) Νίκος Καρυώτης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΟΡΤ παράλληλα με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας Γιώργο Παππά.

Ειδικότερα, ο κ. Καρυώτης τόνισε πως τα μέτρα δεν είναι αρκετά και έγινε ορατό από το πρώτο lockdown, εκτιμώντας πως θα πρέπει να υπάρξουν ακόμα πιο γενναία μέτρα από πλευράς κυβέρνησης. Εστιάζοντας στην ενίσχυση που δίνεται από την κυβέρνηση, υποστηρίζει πως από τη μια καλώς οι εργαζόμενοι λαμβάνουν όσα έχουν οριστεί, αλλά από την άλλη σημειώνει πως θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη αντιμετώπιση των επιχειρηματιών που καλούνται να καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεών τους και να εξασφαλίζουν και χρήματα για την επιβίωση της οικογένειάς τους.

Προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε τις αναστολές πληρωμών, αναφέροντας πως χρειάζεται και μία μη επιστρεπτέα χορήγηση πέρα από την επιστρεπτέα που δίνει φιλί ζωής και παράταση. Στάθηκε ιδιαίτερα στις προβλέψεις που δεν είναι ευοίωνες για το επόμενο διάστημα, ενώ σημείωσε πως υπάρχει τεράστια αγωνία όσον αφορά τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν από τη στιγμή που μπορεί να μην υπάρξει διαθεσιμότητα ρευστότητας. Επιπλέον, τόνισε πως θα πρέπει να δοθεί χρηματοδότηση με τη μορφή μη επιστρεπτέας όπως έχουν κάνει οι περιφέρειες, με τα κριτήρια να αποτελούν άλλη συζήτηση.

Όσον αφορά επιχειρήσεις που κλείνουν, ο κ. Καρυώτης επεσήμανε πως δημιουργείται ανεργία που δε φαίνεται καθώς σταματά κάθε οικονομική δραστηριότητα, ενώ από εδώ και πέρα ζητά τα κριτήρια της περιφέρειας να είναι δίκαια και να αποδίδονται χρηματοδοτήσεις εκεί που υπάρχει ανάγκη.

Ως θετικό για την κυβέρνηση χαρακτήρισε το προηγούμενο lockdown, μιας και πλέον διαθέτει την εμπειρία και το χρόνο για να κοιτάξει όλες τις περιπτώσεις και να δοθούν οι οικονομικοί πόροι σε μικρές επιχειρήσεις ώστε να παραμείνουν σε λειτουργία και να διατηρηθεί όρθια η χώρα. Σημείωσε δε πως οι αναστολές και οι επιστρεπτέες προκαταβολές δε φτάνουν, εκφράζοντας τη γνώμη πως πρέπει να υπάρξουν και μη επιστρεπτέες ενισχύσεις με δίκαια κριτήρια σε επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη λόγω μεγάλης πτώσης τζίρου.

Τέλος, υποστήριξε πως το  επόμενο διάστημα θα θέσουν υπόψη περιπτώσεις όπως οι παραπάνω για να μπορέσουν επιχειρήσεις με ανάγκη χρηματοδότησης να τη λάβουν, ενώ κατέληξε εκφράζοντας τους μεγάλους φόβους του για τις επιπτώσεις της πανδημίας που μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτά μεγάλη ύφεση.

Όλη η επικαιρότητα