Εκπαίδευση

Ηλεία: Επαναλειτουργούν από χθες φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης για Γ’ λυκείου και ξενόγλωσσα για πτυχία

Επαναλειτουργούν από χθες τα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης μόνο για τη Γ’ Λυκείου, καθώς και τα Ξενόγλωσσα για τα τμήματα που δίνουν πτυχία.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε υπό το βάρος των κλειστών σχολείων και φροντιστηρίων σχεδόν για μία ολόκληρη χρονιά.

Η πολιτική αυτή είχε ανυπολόγιστες επιπτώσεις και στην προετοιμασία των παιδιών της Γ’ Λυκείου για τις πανελλήνιες, αλλά γενικότερα στη γνωστική και ψυχική κατάσταση των παιδιών.

Ο φόβος των εκπαιδευτικών επιβεβαιώθηκε ήδη από το γεγονός πως ενώ οι δομές της ιδιωτικής εκπαίδευσης άνοιξαν χθες, τα τεστ θα διατίθενται από την Πέμπτη έως και την Τετάρτη 19/5, με την πλατφόρμα δωρεάν διάθεσης να μένει κλειστή από το Σάββατο στις 5μμ έως τη Δευτέρα στις 8πμ.

Πρόσθετα στα ιδιωτικά σχολεία, τα φροντιστήρια και τα Κέντρα Μελέτης μένει αδιευκρίνιστο το αν οι εργαζόμενοι που δεν είναι εκπαιδευτικοί δικαιούνται το δωρεάν self test. Το άνοιγμα των φροντιστηρίων παράλληλα, μόνο για συγκεκριμένες τάξεις δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα επίσης στο ωράριο των εκπαιδευτικών ενώ οι εκπαιδευτικοί και γενικότερα το προσωπικό των φροντιστηρίων δεν εντάσσονται ούτε καν στον εμβολιασμό που δικαιούνται οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Παρ’ όλα αυτά, έστω και έτσι, οι μαθητές επέστρεψαν χθες στα φροντιστήρια τους με στόχο να καλύψουν το χαμένο έδαφος προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους, είτε αυτός είναι η είσοδος στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση είτε η απόκτηση πτυχίου ξένης γλώσσας.

Δημήτρης Χρυσανθόπουλος , Φροντιστήριο «Mathisis»

«Ως φροντιστήριο είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες μας της Γ΄ Λυκείου και να διαβεβαιώσουμε τους γονείς ότι θα τηρήσουμε με ευλάβεια τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα, για την προστασία τόσο των μαθητών όσο και των εργαζομένων στο φροντιστήριο. Είναι παράλογο να μην επιτρέπεται στους μαθητές η δια ζώσης εκπαίδευση στον απόλυτα ελεγχόμενο χώρο του φροντιστηρίου και σε αυστηρά ολιγομελή τμήματα, αλλά να επιτρέπεται η φυσική παρουσία τους στα σχολεία σε τάξεις των 20 ατόμων, αλλά και σε καφετέριες και σε άλλες δομές.

Καλούμε λοιπόν το Υπουργείο, έστω και την ύστατη ώρα, να επιτρέψει άμεσα και τη λειτουργία των υπολοίπων τάξεων δια ζώσης. Απαιτούμε επίσης να αντιμετωπίζονται οι καθηγητές των φροντιστηρίων και αυτοί όπως οι συνάδελφοι του δημοσίου. Γι αυτό ζητάμε και την δωρεάν παροχή των selftest τόσο για όλους τους εργαζόμενους στα φροντιστήρια εκπαιδευτικούς, όσο και υπόλοιπο προσωπικό».

Γιώργος Αναστασόπουλος, Φροντιστήριο «Θεμέλιο»

«Τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης μετά από πολλούς μήνες παύσης λειτουργίας και αποχής από τη δια ζώσης διδασκαλία, ακολουθώντας τις εντολές της Πολιτείας, ανοίγουν ξανά για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, οι οποίοι σε λίγο καιρό θα δοκιμαστούν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Όλο αυτό το διάστημα το Φροντιστήριο ΜΕ “ΘΕΜΕΛΙΟ” όπως και πέρυσι ήταν δίπλα στους μαθητές, υποστηρίζοντάς τους στον προσωπικό αγώνα τους για την είσοδό τους στα Πανεπιστήμια μέσω διαδικτυακών μαθημάτων.

Οι μαθητές και οι οικογένειές τους ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις της περιόδου αυτής χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχαν προβλήματα που οφείλονταν κυρίως στην πολύμηνη απουσία μας από το φυσικό μας χώρο, τις αίθουσες. Με την καθοδήγηση όμως και την υποστήριξη από όλους τους εμπλεκομένους (συναδέλφους καθηγητές, οικογένειες) θεωρούμε ότι οι μαθητές κάλυψαν τις ανάγκες τους και έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα και φέτος. Καλωσορίζουμε, λοιπόν, για το υπόλοιπο διάστημα τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ’ Λυκείου με χαμόγελο και αισιοδοξία και τους ευχόμαστε καλή συνέχεια!»

Γιάννης Βόλλαρης, Φροντιστήριο «Καίσαρης»

«Με τις Πανελλαδικές εξετάσεις να βρίσκονται προ των πυλών, οι μαθητές της Τρίτης Λυκείου από χθες προσέρχονται στα φροντιστήρια για την τελική προετοιμασία. Είναι σημαντικό αυτές τις στιγμές να βρεθούμε δίπλα τους για να βοηθήσουμε στην ψυχολογική στήριξη ώστε να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να ανταποκριθούν στις ανάγκες των εξετάσεων.

Όλο αυτό το διάστημα μέσω των διαδικτυακών μαθημάτων κατάφεραν να ολοκληρώσουν την ύλη τους και προς διευκόλυνση τους το Υπουργείο Παιδεία μείωσε την ύλη. Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός, την δυσκολία της άμεσης επαφής και επικοινωνίας που υπήρχε μεταξύ καθηγητών και μαθητών.

Ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι τις εξετάσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικός προκειμένου να καλυφθούν απορίες και κενά και τα παιδιά να είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία σε γονείς και μαθητές σχετικά με τις συνθήκες υγιεινής ωστόσο τα φροντιστήρια έχουν προβλέψει γι’ αυτό έχοντας πάρει τα κατάλληλα μέτρα».

Γιάννης Κουτρουμάνος, Φροντιστήριο «Άνοδος»

«Μετά από έξι μήνες τα φροντιστήρια άνοιξαν μόνο για τους μαθητές της Τρίτης Λυκείου που θα δώσου Πανελλαδικές. Μέχρι τώρα τα μαθήματα γίνονταν διαδικτυακά και πιστεύω πως ανταποκριθήκαμε σε μεγάλο βαθμό. Πλέον έχουμε την δυνατότητα να βρεθούμε δια ζώσης με τους μαθητές μας, πράγμα που θεωρούμε ότι θα βοηθήσει πολύ την προετοιμασία τους και προσπαθούμε να πάρουμε όλα τα μέτρα προκειμένου να τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής και προστασίας του προσωπικού και των μαθητών με βάση της εντολές και τις διατάξεις του υγειονομικού πλαισίου.

Η τεχνολογία βοήθησε αλλά το ιδανικό είναι ένας συνδυασμός. Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ πως το διάστημα που κάναμε μάθημα διαδικτυακά η ποιότητα ήταν υψηλή και οι μαθητές μας δεν αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα.

Σίγουρα στον κόσμο υπάρχει φόβος όμως έχει προηγηθεί το άνοιγμα των σχολείων και ο κόσμος έχει εξοικειωθεί. Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα, συμπληρώνουμε τις πλατφόρμες όπως προβλέπεται και οτιδήποτε πρόβλημα προκύψει θα το αντιμετωπίσουμε με την συνδρομή των Υπηρεσιών που υπάρχουν».

Σπύρος Βρίνας, φροντιστήριο «Άλμα»

«Ελπίζω ο χρόνος να φτάσει για να πάμε με κανονικότητα στις εξετάσεις»
«Όλο αυτό που ζήσαμε ήταν πέρα από κάθε φαντασία. Ήταν πολύ δύσκολη η προσαρμογή στην τηλεκπαίδευση τόσο για τους μαθητές προκειμένου να συγκεντρωθούν όσο και για τους καθηγητές προκειμένου να βρουν τα μέσα για να κρατήσουν το ενδιαφέρον των μαθητών και να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες για να γίνει σωστά το μάθημα. Δυστυχώς η φετινή χρονιά ήταν ακόμα πιο δύσκολη από την περσινή.

Πέρσι τον Μάρτη είχε βγει η ύλη της Γ’ Λυκείου κατά κύριο λόγο με αποτέλεσμα η τηλεκπαίδευση να γίνει για τα επαναληπτικά θέματα. Φέτος, κληθήκαμε κατά την διάρκεια της χρονιάς να κάνουμε το πέρασμα της ύλης πράγμα πολύ δύσκολο και για τα παιδιά και για τους καθηγητές. Ελπίζω τα πράγματα να γίνουν καλύτερα και να επανέλθουν τα χαμόγελα και ο χρόνος που απομένει να φτάσει προκειμένου να φτάσουμε στις εξετάσεις με όσο το δυνατόν περισσότερη κανονικότητα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι το άνοιγμα αφορά μόνο την Τρίτη Λυκείου με αποτέλεσμα να υπάρχει μπέρδεμα στα μαθήματα που γίνονται ταυτόχρονα δια ζώσης με αυτά που γίνονται διαδικτυακά στα παιδιά των άλλων τάξεων. Τα παιδιά ήθελαν εδώ και πολύ καιρό να έρθουν στα φροντιστήρια, ήταν αίτημα καθολικό γιατί η εμβάθυνση της ύλης και όποια κενά καλύπτονται εδώ. Το σχολείο έχει τον δικό του ρόλο όπως και το φροντιστήριο έχει και τον δικό του ρόλο και τα φροντιστήρια πληρούν όλες τις προδιαγραφές για να μπορέσουν να λειτουργήσουν».

Νίκος Περδίκης, Φροντιστήριο «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ»

Mε την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα των Φροντιστηρίων, υποδεχόμαστε εκ νέου με ιδιαίτερη χαρά τους μαθητές της Γ’ Λυκείου για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τις τελικές επαναλήψεις, καθώς και τα τελευταία διαγωνίσματα.

Επιπρόσθετα, πέρα από την κατάλληλη γνωστική υποστήριξη, θα έχουμε και την δυνατότητα ψυχολογικής υποστήριξης των μαθητών μας στη δύσκολη δοκιμασία των εξετάσεων.

Χρήστος Φωτόπουλος, Φροντιστήριο «Επιστημονικό»

Έστω και στα παραπέντε, τα φροντιστήρια μπαίνουν από σήμερα στην εξεταστική διαδικασία.

Θα προσπαθήσουμε, έστω και τον τελευταίο αυτό μήνα, και ψυχολογικά, αλλά και μαθησιακά να βοηθήσουμε τους μαθητές στην τελική τους προσπάθεια.

Βεβαίως, έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Ελπίζω όλα να πάνε καλά και όσο προχωράει και ο εμβολιασμός, που θα έπρεπε να έχει προχωρήσει νωρίτερα, να μην έχουμε άλλες συνέπειες από την πανδημία που βιώνουμε.

Βασιλική Τράπαλη, φροντιστήριο «Επίκεντρο»

«Ξεκινάμε σήμερα την δια ζώσης διδασκαλία για τους μαθητές της τρίτης λυκείου, μετά από 7 μήνες που ήμασταν κλειστοί.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να στηρίξουμε τα παιδιά πρωτίστως ψυχολογικά αλλά και μαθησιακά, για να φθάσουν στο τέλος αυτού του «δρόμου» που λέγονται «πανελλήνιες».

Είμαστε πολύ προσεκτικοί με ότι υπαγορεύουν τα πρωτόκολλα, όσον αφορά τα self tests και την ύπαρξη αντισηπτικών, απολύμανση του χώρου κλπ. Κάποιοι μαθητές μας, δεν θέλουν να έλθουν στο φροντιστήριο, οπότε με αυτούς θα συνεχίσουμε μέσω τηλεκπαίδευσης.

Το σεβόμαστε, γιατί είναι επικίνδυνο για έναν μαθητή της τρίτης λυκείου λίγο πριν τις εξετάσεις να νοσήσει. Πάντως, θέλω να πιστεύω ότι μαθητές και καθηγητές, θα είμαστε χαρούμενοι που επιστρέφουμε και πάλι στις τάξεις».

Χριστίνα Λαμπροπούλου, Κέντρο Ξένων Γλωσσών «Λαμπροπούλου» & πρόεδρος Συλλόγου Ιδιοκτήτων Κέντρων Ξένων Γλωσσών PALSO ν. Ηλείας

«Μετά από 6 μήνες τηλεκπαίδευσης και άψογη συνεργασίας με μαθητές – γονείς και τη διδακτική ομάδα του σχολειού μας καταφέραμε να οργανώσουμε με απόλυτη επιτυχία και σωστό προγραμματισμό τα εξ αποστάσεως μαθήματα.

Με ιδιαίτερη χαρά μετά την δημοσίευση της ΚΥΑ που αφορά την επαναλειτουργία των Κέντρων είδαμε φως στο βάθος του τούνελ και από χθες 10 Μαΐου ανοίξαμε και υποδεχτήκαμε στη φυσικό μας χώρο μόνο τους μεγαλύτερους μαθητές μας που προετοιμάζονται για τις εξετάσεις πιστοποίησης γλωσσομάθειας (Β1, Β2, C1, C2) και για το ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας των Πανελληνίων.

Οι υπόλοιποι μαθητές μας συνεχίζουν τηλεκπαίδευση, μαθήματα εξ αποστάσεως αναμένοντας τη νέα απόφαση που πιθανόν από 17 Μαΐου θα επιτρέψει τη καθολική επιστροφή των μαθητών μας στα θρανία τους.

Ως σχολείο προετοιμαστήκαμε κατάλληλα φροντίζοντας για την ασφάλεια μαθητών και καθηγητών. Σε χώρο ασφαλή, φορώντας πάντα μάσκα και κρατώντας αποστάσεις (ένας μαθητής ανά θρανίο), κάνοντας απολύμανση σε κάθε αλλαγή τμήματος και επιτρέποντας στο σχολειό μας την είσοδο μαθητών μετά την επίδειξη βεβαίωσης αρνητικού self test.

Παράλληλα και το διδακτικό προσωπικό δυο φόρες την εβδομάδα υποβάλλεται σε self test. Δεν χαλαρώνουμε, προσέχουμε και σεβόμαστε το πολυτιμότερο δώρο, την υγεία μας! Ως πρόεδρος της PALSO Ηλείας εύχομαι σε όλους τους συναδέλφους καλή επάνοδο, καλή δύναμη και φυσικά καλή επιτυχία των μαθητών μας στις εξετάσεις. Τα δύσκολα μας πεισμώνουν και με σθένος, σωστή οργάνωση, ψυχραιμία και θετική σκέψη, μας κάνουν να κερδίζουμε στοιχήματα. Και το στοίχημα αυτή τη φορά ήταν πως έστω και μακριά από το φυσικό μας χώρο, με αντίξοες και πρωτόγνωρες συνθήκες, ως κλάδος θα τα καταφέρουμε».

Αλέξανδρος Γκούτης, Κέντρου Ξένων Γλωσσών «Γκούτη – Protolingua»

«Η λέξη φροντιστήριο εισήχθη επισήμως στην ελληνική γλώσσα το 1682.

Έκτοτε σε διάφορες ποικίλες ιστορικές εκφάνσεις του χρονικού διανύσματος έχει συντελέσει καταλυτικό ρόλο στην περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση γνώσεων απαραιτήτων στις εκάστοτε ιστορικές περιόδους.

Τα φροντιστήρια επίσης, παραδοσιακά, εθελοντικά και ανιδιοτελώς συντελούσαν και συνεισέφεραν σε ευρύτερες δράσεις κοινωφελούς και εξωραϊστικού χαρακτήρα των τοπικών κοινωνιών … Εάν διατηρηθεί ο θεσμός θα εξακολουθεί να συνεχίσει να σέβεται την ιστορική του διαδρομή…»

Όλη η επικαιρότητα