Πολιτική

Διερευνητικές επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα- Τουρκία: Η άποψη των βουλευτών της Ηλείας

Επαναρχίζουν αύριο, Δευτέρα 25 Ιανουαρίου οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Ο 61ος γύρος θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη καθώς η τελευταία συνάντηση είχε γίνει στην Αθήνα το 2016. Από τότε, με ευθύνη της Άγκυρας, οι δύο πλευρές δεν έχουν συζητήσει σε αυτό το επίπεδο, ενώ οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πέρασαν αρκετές στιγμές έντασης.

Η άρνηση της Ελλάδας να παραδώσει τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που κατηγορούνταν για συμμετοχή στο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτών στον Έβρο και η κράτησή τους για αρκετό διάστημα στην Τουρκία, η ώθηση των μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο τον Φεβρουάριο του 2020 και η δίμηνη παρουσία του Oruc Reis σε αμφισβητούμενη θαλάσσια περιοχή στο Αιγαίο αποτέλεσαν τους βασικούς λόγους τριβών των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια.

Η ατζέντα των διερευνητικών επαφών
Αθήνα και Άγκυρα κάθονται στο τραπέζι των διερευνητικών έχοντας, τουλάχιστον, δημοσίως, διαφορετική ατζέντα.

“Όλα στο τραπέζι” είναι το σύνθημα της Άγκυρας για τις διερευνητικές.
Παρά το γεγονός ότι δεν έχει επισήμως δημοσιοποιηθεί ποτέ το περιεχόμενο των προηγούμενων 60 γύρων, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει ότι στις διερευνητικές η συζήτηση περιστρέφεται μόνο γύρω από την προσπάθεια συγκλίσεων για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα όπως έχει τονίσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αν δεν επέλθει συμφωνία τότε θα πρέπει να πάνε τα δύο κράτη στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Η Άγκυρα ανησυχεί, για πιθανή επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο, έπειτα από την απόφαση της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο. Γι’ αυτό και θέλει να θέσει το θέμα ως βασικό στην ατζέντα. Δεύτερον, ανασύρει το ζήτημα των νησιών, που με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς, θέτοντας μάλιστα και θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας τους. Τρίτον, θέτει θέμα εναέριου χώρου της Ελλάδας, επικαλούμενη ότι δεν υπάρχει προηγούμενο, χώρας να έχει διαφορετικό μέγεθος εναερίου χώρου και ναυτικών μιλίων.

Η άποψη των βουλευτών της Ηλείας

Η εφημερίδα “Πατρίς” ζήτησε και από τους 5 βουλευτές της Ηλείας την άποψή τους για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα και το τι πρέπει να προσέξει η Ελλάδα σε αυτές τις διερευνητικές συζητήσεις και σας παραθέτουμε τις απαντήσεις που λάβαμε.

Ανδρέας Νικολακόπουλος (βουλευτής Ηλείας Νέας Δημοκρατίας): «Προσερχόμαστε στο διάλογο με την Τουρκία με αυτοπεποίθηση»

Όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός στην προχθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, η χώρα μας προσέρχεται στις διερευνητικές αφενός με τη σιγουριά του Διεθνούς δικαίου και αφετέρου με την ασφάλεια της Άμυνας μας. Η κυβέρνησή μας προχώρα ρεαλιστικά, με στρατηγική και με σχέδιο σε ένα κύκλο επαφών που διακόπηκαν το Μάρτιο του 2016 με ευθύνη της Τουρκίας με σκοπό την επίλυση της μιας και μοναδικής διαφοράς με τη γείτονα χώρα Τουρκία, την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Πρόκειται για διάλογο και όχι για διαπραγμάτευση. Βλέπουμε ότι μετά από μία σειρά προκλήσεων στις οποίες η χώρα μας απάντησε με ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Με ενεργητική διπλωματία οδηγηθήκαμε στη σύναψη ισχυρών συμμαχιών με χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην επίλυση χρόνιων ζητημάτων με γειτονικές χώρες όπως η Ιταλία, η Αίγυπτος και η Αλβανία, στην επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία, αλλά και στην ξεκάθαρη απειλή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση που επιβαρύνουν περαιτέρω την τουρκική οικονομία. Και μετά από όλα αυτά η Τουρκία προσέρχεται σε διάλογο ενώ παράλληλα το Oruc Reis αποχώρησε από την Ελληνική υφαλοκρηπίδα καθώς είχαμε θέσει όρο ότι για να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις θα πρέπει να τερματιστούν οι προκλήσεις. Προσερχόμαστε στο διάλογο με καλή προαίρεση και αισιοδοξία αλλά και με αυτοπεποίθηση πού πηγάζει από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου (βουλευτής Ηλείας Νέας Δημοκρατίας): «Μεταβαίνουμε σε συζητήσεις έχοντας πλήρης γνώση για τα δικαιώματα της χώρας μας»

«Μέσα στο πλαίσιο του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Δικαίου της Θάλασσας η Ελλάδα πρόκειται να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την γείτονα χώρα Τουρκία, ώστε να διευθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες της. Μεταβαίνουμε σε αυτές τις συζητήσεις έχοντας πλήρη γνώση και βεβαιότητα για τα απαράγραπτα δικαιώματα της χώρας μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Ελπίζουμε ότι και η Τουρκία θα αποδεχτεί επιτέλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν παγκόσμια και προχωρήσουμε σε ειρηνική διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας»

Διονύσης Καλαματιανός (βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ): «Ομοψυχία και ενότητα στα εθνικά θέματα»

«Στα εθνικά θέματα χρειάζεται ομοψυχία και ενότητα στην προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.

Η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφώνγίνεται σε αρνητικό κλίμα.Η Τουρκία τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχει προβεί σε συνεχείς παράνομες και επιθετικές ενέργειες κατά της Ελλάδας.Είχαμε το σύμφωνο Τουρκίας -Σάρατζ στη Λιβύη, την παράνομη παραμονή για μήνες του Όρουτς Ρέις και του Τουρκικού πολεμικού Στόλου στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα.Έφτασαν μάλιστα στα 7,5 μίλια από το Καστελόριζο προσπαθώντας να γκριζάρουν ακόμα και την θάλασσα κάτω από τα 12 μίλια.

Η Τουρκία αποθρασύνθηκεαπό την αποτυχία αποτελεσματικής αντιμετώπισης των προκλητικών και επιθετικών ενεργειών της.  Δεν είχε σχέδιο η κυβέρνηση και στρατηγική. Έδειξε αντιφατική συμπεριφορά, έστειλε αντικρουόμενα μηνύματα.

Έστω και υπό αυτές τις συνθήκες, εμείς στηρίζουμε την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών, οι οποίες οφείλουν να έχουν ως μοναδικό θέμα την οριοθέτηση τη υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Αν προκύψει συμφωνία είτε διμερώς είτε με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, θα πρέπει να στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο. Όλοι οι Έλληνες δεν θα δεχθούμε οποιαδήποτε συζήτηση για δήθεν γκρίζες ζώνες ή για την εξωφρενική πρόταση αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας. Δεν θα δεχθούμε οιεσδήποτε πιέσεις άλλων χωρών για υποχωρήσεις σε ζητήματα που αφορούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την κυριαρχία μας.

Αυτές πρέπει να είναι οι κόκκινες γραμμές μας. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση δεν έχει θέσει ακόμα με ξεκάθαρο τρόπο τους συγκεκριμένους στόχους που έχει στις διερευνητικές.

Ανεξάρτητα από τις διερευνητικές είναι αναγκαίο να επιμείνουμε στην επιβολή σοβαρών κυρώσεων στην Τουρκία για την συνεχόμενη παραβατική συμπεριφορά της και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου που έχει κατ΄επανάληψη και επί μακρόν τελεσθεί, τόσο κατά της Ελλάδας, όσο και κατά της Κύπρου.Πρέπει να επιμείνουμε και για έναν αυτοματοποιημένο μηχανισμό κυρώσεων που θα είναι συνεχώς έτοιμος να επιβληθεί αν οποιαδήποτε στιγμή η Τουρκία συνεχίσει να φέρεται επιθετικά προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Είναι σαφές ότι οφείλουμε να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματά μας βάσει του Δικαίου της Θάλασσας στο Αιγαίο και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο που είναι γεωπολιτικά κρίσιμη περιοχή.Οφείλουμε να τα υπερασπιστούμε με αποφασιστικότητα». 

Μιχάλης Κατρίνης (βουλευτής Ηλείας Κινήματος Αλλαγής): «Η χώρα επιβάλλεται να διαμορφώσει ένα μέτωπο εθνικής ενότητας και συνεννόησης»

«Οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία δεν έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα μιας εθνικής στρατηγικής και συνεννόησης.

Η κυβέρνηση προχωρά μόνη της σε αυτές, αρκούμενη μόνο σε λεκτικές διατυπώσεις για τα όρια αυτών των συζητήσεων.

Υπάρχουν όμως συγκεκριμένα δεδομένα: Η Τουρκία δε δέχεται να περιοριστεί η συζήτηση στη μόνη , νομικά αποδεκτή, διαφορά που υπάρχει την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Αντίθετα, θέτει ζητήματα που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, στα νησιά αλλά και στη Θράκη, ακόμα και τη συνθήκη της Λωζάνης. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει σε τέτοιου είδους συζήτηση.

Η χώρα επιβάλλεται να διαμορφώσει ένα μέτωπο εθνικής ενότητας και συνεννόησης. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός οφείλουν να αντιληφθούν ότι η διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν αποτελεί υπόθεση μόνο ενός στενού κυβερνητικού κύκλου.

Πρέπει να καταστεί σαφές ότι:

1) Η μόνη ελληνοτουρκική διαφορά που μπορεί να παρεπεμφθεί στη Χάγη είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, με βάση τη ύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, την οποία η μοναδική χώρα που δεν την αναγνωρίζει είναι η Τουρκία.

2) Το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια σε Αιγαίο και Μεσόγειο δεν τίθεται εν αμφιβόλω, ούτε αναστέλλεται.

Η κυβέρνηση έχει αποτύχει, μέχρι σήμερα, στο να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι η Γαλλία ήταν έτοιμη και πρόθυμη να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεν έχουμε πάρει ακόμα απάντηση για το αν υπήρξε πρόταση από τη Γαλλία προς τη χώρα μας για συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής και συνεργασίας, παρά το γεγονός ότι έχει τεθεί το ζήτημα, δημόσια και στη Βουλή, από μένα προσωπικά.

Ανησυχία επίσης προκαλεί και η μετακίνηση των ‘’κόκκινων γραμμών’’ στα 6 ναυτικά μίλια, όπως προκύπτει από τις άστοχες δηλώσεις του κ.Γεραπετρίτη , παρά το ότι τον Ιούλιο-πρώτη ‘’επίσκεψη’’ OrucReis-το σύνολο των δυνάμεων του πολεμικού ναυτικού υπερασπίστηκε την εθνική κυριαρχία πέραν των 12 ν.μ.

Το Κίνημα Αλλαγής τηρώντας υπεύθυνη στάση, εγκαίρως ζήτησε τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για να χαραχτεί εθνική στρατηγική. Υπερψήφισε την επέκταση των 12 ν.μ. στο Ιόνιο και τη σύμβαση προμήθειας των αεροσκαφών RAFALE. Ο κ.Μητσοτάκης αρνήθηκε, όπως είχε αρνηθεί και ο κ.Τσίπρας στη συμφωνία των Πρεσπών».

Όλη η επικαιρότητα