Ηλεία

Επαρχία Ολυμπίας: Σοβαρότατος κίνδυνος από την αύξηση των αγριόχοιρων

Πυκνώνουν καθημερινά οι φωνές… των κατοίκων, κυρίως της Επαρχίας Ολυμπίας, εξ αιτίας των πολλών ζημιών που προκαλούν σε διάφορες καλλιέργειες τα αγριογούρουνα, που τελευταία δεν δραστηριοποιούνται… μόνο στα ορεινά, αλλά έχουν φτάσει μέχρι το Ανεμοχώρι, ενώ έχουν μπει για τα καλά και στην πρώην λίμνη της Αγουλινίτσας. Μάλιστα κάποιοι αγρότες κάνουν λόγο τελευταία ότιέχουν χτυπήσει και τις ελιές, σκάβοντας γύρω από τις ρίζες, τρώγοντας ακόμα και το ριζικό σύστημα.

Η εφημ. «Πατρίς», απευθύνθηκε στον Δασάρχη Ολυμπίας κ. Βασίλη Γιακουμή, ο οποίος παραδέχτηκε το τεράστιο όντως πρόβλημα που υπάρχει στη συγκεκριμένη περιοχή, τονίζοντας: «Όντως υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα, και το διαπιστώνουμε και εμείς σε καθημερινή βάση. Όπως έχω τονίσει και άλλες φορές, θα πρέπει να βρεθεί διαφορετική φόρμουλα εκ μέρους του υπουργείου, προκειμένου να δίνονται κίνητρα στους κυνηγούς για να συμμετέχουν στην όλη προσπάθεια, τη στιγμή που παρατηρείται μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων, σχεδόν σε όλη στην Ηλεία. Επιπλέον ειδικά για την καταπολέμησή τους, θα πρέπει επίσης να επιτραπεί από την πολιτεία πριν είναι πολύ αργά, ακόμα και σε μη κυνηγητική περίοδο, η δίωξη των αγριόχοιρων. Καθώς έως τώρα και στην Ηλεία, οι στοχευμένες ενέργειες που αποφάσισε πριν από λίγα χρόνια το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τη μείωση του αριθμού των αγριόχοιρων, δεν έφερε αποτέλεσμα.

Το υπουργείο είχε αποφασίσει την άμεση έκδοση αποφάσεων σύστασης συνεργείων δίωξης των αγριόχοιρων από τους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με λοιπές απαραίτητες λεπτομέρειες ανά περιοχή, οπότε και θα ήταν δυνατή η έναρξη λειτουργίας των συνεργείων.

Στην πορεία ωστόσο δεν υπήρξαν τα επιθυμητά αποτελέσματα, με κύριο ανασταλτικό παράγοντα την απροθυμία των κυνηγών. Για αυτό σας επαναλαμβάνω ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους κυνηγούς».

Όλη η επικαιρότητα