Ηλεία

Επιβλητική η φετινή εθνική εορτή του ΟΧΙ στη Μέλισσα 

Η κοινότητα της Μέλισσας γιόρτασε τη φετινή εθνική επέτειο με βαρύτατη συναίσθηση του ηθικού χρέους απέναντι στους προγόνους μας αλλά και με ιδιαίτερη ευθύνη στους νέους μας μέσα στα σημερινά δεοντολογικά υγειονομικά μέτρα.

Ετσι στο όμορφο χωριό της Μέλισσας με ενέργειες της προέδρου του χωριού κυρίας Α. Λυκοκανελλου σε συνεργασία με το δήμο Ανδραβίδας-Κυλληνης και το εθνικό φιλότιμο των ντόπιων κατοίκων της οι δρόμοι έγιναν πεντακάθαροι τα πεζούλια ασβεστώθηκαν η καθαριότητα διάχυτη παντού και με τις ελληνικές γαλανόλευκες σημαίες που κυμάτιζαν και μετέδιδαν μια ιδιαίτερη αύρα ελληνικού χρώματος και έντονης περηφάνιας και ιστορικής λάμψης.

Οι μικρότεροι μαθητές απήγγειλαν ποιήματα και τραγούδια που εξυμνούσαν τα κατορθώματα των ηρώων ενώ η πρόεδρος πίστη στα ήθη έθιμα και παραδόσεις δίνοντας το δικό της αγώνα για τη διατήρηση τους, όπως και οι κάτοικοι της Μέλισσας παρακολούθησαν την ιδιαίτερη γιορτή που επιμελήθηκε η ίδια.

Στο σύντομο επετειακό λόγο της η κ. προεδρος έκανε αναφορά στο ιστορικό γεγονός και τόνισε ότι σήμερα μπορεί να μην υπάρχουν ο Χίτλερ ή ο Μουσολίνι υπάρχουν όμως άλλοι εισβολείς οι οποίοι ίσως να είναι και πιο επικίνδυνοι αφού προσπαθούν να αλώσουν  τις συνειδήσεις μας.

Στο παρελθόν τα όπλα του εχθρού ήταν συμβατικά. Τα σημερινά όπλα είναι υπουλα, αόρατα αλλά εξίσου καταστροφικά.

Σήμερα ο πόλεμος είναι οικονομικός, πνευματικός και ηθικός είναι πόλεμος κατά των αρχών, ιδεών και αξιών της φυλής μας.

Εμείς οι νεοέλληνες έχουμε ηθικο χρέος απέναντι στην ιστορια και στις γενιές που ακολουθούν να αντισταθούμε σ’αυτή την ηθική, πνευματική και πολιτισμική κατάπτωση και οφείλουμε να φωνάξουμε και πάλι «ΟΧΙ».

Όχι σε κάθε τι που υποτιμά τον πολιτισμο μας,την ιστορία μας,την πατρίδα μας,τα ήθη και τα έθιμα μας και επιβάλλεται να το κάνουμε αυτο οχι μόνο σήμερα αλλά κάθε φορά που Υπάρχει εθνική μας εορτή διότι όπως μας λέει ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς,《Των εθνών η μεγαλοσύνη δε μετριέται με το στρέμμα με της καρδιάς το πυρωμα μετριέται και με αίμα…Που έχουν χύσει οι πρόγονοί μας.

Μετά την ομιλία της η κυρία Αλεξάνδρα Λυκοκανέλλου και τα ποιήματα που είπαν με ενθουσιασμό, χαρά και υπερηφάνεια οι μαθητές του χωριού μικροί και μεγάλοι τραγούδησαν τον εθνικό μας ύμνο και αμέσως μετά ακολουθήσε φιλόξενο κέρασμα απο την πρόεδρο ενώ στην Πλατεία και σε όλο το χωριό ακουγόντουσαν τα τραγούδια του ’40 με τη μοναδική φωνή της Σοφίας Βέμπο όπου τη μουσική επιμέλεια είχε η κυρία Δέσποινα Σταυροπούλου.

Ηταν μια όμορφη εκδήλωση όπου το χωριό φόρεσε τα καλά του για να θυμηθεί ένδοξες και ιδιαίτερες ημέρες της εθνικής μας ιστορίας και παράλληλα έδωσε τη δυνατότητα μα συγκεντρωθούν οι άνθρωποι, να επικοινωνήσουν και να δώσουν μήνυμα χαράς, ενότητας και αλληλεγγύης.

Όλη η επικαιρότητα