Επιχειρήσεις Ηλεία Οικονομία

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 – Ηλεία: Οι μισοί μένουν εκτός…

Σε λειτουργία τέθηκε, προχθές, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας “myBusinessSupport” (www.aade.gr/mybusinesssupport), της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει οριστική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, καλούνται να υποβάλουν αίτηση χορήγησης της χρηματοδοτικής ενίσχυσης.

Η προθεσμία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 λήγει την Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2021.

Συνολικά, η διαθέσιμη χρηματοδότηση από τον, εν εξελίξει, 5ο κύκλο ανέρχεται στα 1,5 δισ. ευρώ.

Μιλώντας για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών – Φοροτεχνικών Ηλείας Διονύσιος Χαμεζόπουλος τόνισε πως «Έχουν υποβληθεί περίπου 730.000 αιτήσεις σε όλη τη χώρα και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία της έγκρισης. Υπενθυμίζω ότι πρόκειται για κρατικά δάνεια, ευνοϊκά για τις επιχειρήσεις εκ των οποίων το 50% του ποσού δεν πρόκειται να επιστραφεί στο κράτος αλλά θα παραμείνει προς όφελος των επιχειρήσεων. Θεωρούμε ότι είναι ένα ευνοϊκό μέτρο για τις επιχειρήσεις ενώ θα διανεμηθεί ποσό 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πάντως από τις πρώτες εκτιμήσεις βλέπουμε πως έχουν κοπεί πάρα πολλές επιχειρήσεις διότι δεν πληρούσαν τα κριτήρια και ιδιαίτερα το ισχυρότερο που ήταν η μείωση του τζίρου, τουλάχιστον 20% κατά τους μήνες Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο του 2020, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου έτους.

Έχουν ακουστεί και τα πρώτα παράπονα από αυτούς που δεν μπαίνουν στο κανονιστικό πλαίσιο. Να αναφερθεί πως η έγκριση γίνεται μέσα από έναν αλγόριθμο ο οποίος είναι αρκετά πολύπλοκος».

Από την πλευρά του το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου, Αλέξης Νταουλάρης τόνισε πως «Διαπιστώνουμε ότι αρκετές επιχειρήσεις μένουν εκτός και από αυτές που εισέρχονται το ποσό είναι μικρότερο από ότι ανέμεναν σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους του συγκεκριμένου προγράμματος. Βασική αιτία απόρριψης είναι η μείωση του τζίρου στο 20%, καθώς και το γεγονός ότι οι ενισχύσεις είναι χαμηλότερες σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους του προγράμματος με το πλαφόν να έχει κατέβει στα 100.000 ευρώ με σκοπό να διευρυνθεί το δικαίωμα για προκαταβολή σε περισσότερους δικαιούχους. Επίσης βασικό κριτήριο για να μην επιστραφεί το 50% της ενίσχυσης είναι να μην μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων της επιχείρησης έως τις 30 Ιουνίου του 2021.

Γενικότερα όλοι οι κύκλοι της επιστρεπτέας προκαταβολής αποτελούν μια ενίσχυση στις επιχειρήσεις που βλέπουν αυτό το διάστημα το τζίρο τους να μειώνεται δραματικά, όπως η εστίαση και ο τουρισμός που βρίσκονται στο μηδέν εδώ και αρκετούς μήνες. Αυτό που χρειάζεται είναι να δημιουργηθεί ένας καλός δείκτης αμυντικού χρονικού διαστήματος. Δηλαδή να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να πληρώσουν τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις σε μια περίοδο που δεν εισπράττουν. Η επιστρεπτέα προκαταβολή ενισχύει τη ρευστότητά των επιχειρήσεων γρήγορα και χαμηλότοκα σε σχέση με τα κανονικά δάνεια ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν βασικές υποχρεώσεις αυτή την δύσκολη περίοδο. Μάλιστα υπάρχει και περίοδος χάριτος αφού η αποπληρωμή ξεκινά το 2022, δίνοντας το περιθώριο να ανέβει ο δείκτης που προανέφερα και να σταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μία επιχείρηση».

Εκτός 361.888 από τις 732.968 επιχειρήσεις…

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από την προκαταρτική ανάλυση των δηλώσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, προκύπτει ότι από τις 732.968 επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει οριστική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δικαιούχοι είναι οι 361.888.

Αναφορικά με τους λόγους απόρριψης, προκύπτει ότι:

  • 484 επιχειρήσεις παρουσιάζουν αύξηση τζίρου την εν λόγω περίοδο,
  • 259 παρουσιάζουν πτώση τζίρου μικρότερη του 20%,
  • 063 δεν έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 600 ευρώ το αντίστοιχο τετράμηνο του 2019 και
  • 274 απορρίπτονται για άλλους λόγους (μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, εισοδήματος κτλ.).

Επίσης 61.956 επιχειρήσεις δεν πληρούν ούτε το κριτήριο της πτώσης τζίρου ούτε το κριτήριο του ελάχιστου τζίρου αναφοράς.

 

Όλη η επικαιρότητα