Ηλεία Οικονομία

Επιχειρηματίες εστίασης στον Πύργο: Όχι στο άνοιγμα δίχως τις απαραίτητες προϋποθέσεις

Το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης είναι τα ζητούμενα στοιχεία από πλευράς των επιχειρηματιών του κλάδου της εστίασης προκειμένου να υπάρξει η παραμικρή πιθανότητα να επαναλειτουργήσουν, με τους ίδιους να δείχνουν αρνητικοί με τα τωρινά δεδομένα που η κυβέρνηση προσφέρει μιας και μεγαλύτερη θα είναι η οικονομική ζημιά παρά τα έσοδά τους.

Ουσιώδη οικονομικά μέτρα στήριξης αυτό που έχει ανάγκη η εστίαση, που αποτελεί τον κλάδο που έχει επηρεαστεί ίσως στο μεγαλύτερο βαθμό από τον κορωνοϊό.

Για το θέμα αυτό μίλησε ο ιδιοκτήτης «Εν Λευκώ» Πύργου και Επιταλίου και μέλος της προσωρινής επιτροπής του Συλλόγου Εστίασης “Διόνυσος” Θανάσης Mπούκλης, χαρακτηρίζοντας ως άκαιρο το άνοιγμα των επιχειρήσεών τους τη δεδομένη στιγμή μιας και δεν μπορεί να προσφερθεί στο 100% το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης προς τους πολίτες που θα δώσουν το παρών στα καταστήματα. Ανέφερε πως το φαγητό αποτελεί μία χρονοβόρα διαδικασία την οποία οι πελάτες επιθυμούν πάντα να απολαμβάνουν και κατά τη διάρκεια αυτής θέλουν να νιώθουν και την ανάλογη θαλπωρή που σε εξωτερικούς χώρους δεν προσφέρεται, ενώ όσον αφορά τον εσωτερικό χώρο των καταστημάτων λογίζεται ως ασύμφορο μιας και θα επιτρέπονται ελάχιστα άτομα βάση τετραγωνικών και θα δαπανώνται αρκετοί οικονομικοί πόροι προκειμένου ο χώρος να παραμένει καθαρός για ένα χρονικό διάστημα περιορισμένο.

Επιπλέον, σημείωσε πως θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ασφαλείας προκειμένου να παρθεί η απόφαση για άνοιγμα των επιχειρήσεων, ενώ επεσήμανε πως λόγω ελάχιστων κρουσμάτων στην Ηλεία το άνοιγμα θα πρέπει να γίνει υπό καλύτερες προϋποθέσεις σε σχέση με άλλες περιοχές. Ωστόσο, βασικό αίτημα τους παραμένει η περαιτέρω ενίσχυση από την κυβέρνηση με βοήθημα αναστολών, η βοήθεια ασφαλιστικών εισφορών και το ενοίκιο, ενώ κλείνοντας τόνισε πως η επιστρεπτέα προκαταβολή θα αποτελέσει και αυτή ανάσα για όσους δικαιωματικά την πάρουν λόγω τζίρου.

«Διαχωρισμό μέτρων από νομό σε νομό»

Από την πλευρά του, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου “Βεγγέρα” και επίσης μέλος της προσωρινής επιτροπής του συλλόγου Βασίλης Σιγούρος, υπενθύμισε πως η κατάσταση που βιώνουν εδώ και 10 μήνες είναι δύσκολη, με ένα μικρό διάστημα το καλοκαίρι που δούλεψαν ορισμένες επιχειρήσεις. Σχολίασε δε πως ουσιαστική βοήθεια από το κράτος δεν έχει ληφθεί, τη στιγμή που αυτό είναι υπεύθυνο για το κλείσιμο τους και πρέπει το ίδιο να βρει τη χρυσή τομή, ενώ πρόσθεσε πως οι επιχειρηματίες έχουν ανάγκη να λάβουν μία διευκόλυνση μη επιστρεπτέα. Για το άνοιγμα των εξωτερικών χώρων στις αρχές Φεβρουαρίου ανέφερε πώς είναι κάτι ανούσιο με τις μικρές θερμοκρασίες που επικρατούν, με τον ίδιο τον καταναλωτή να επιλέγει σίγουρα να μη βγει.

Ενδιαφέρον παρουσίασε η άποψη του κ. Σιγούρου για διαχωρισμό των μέτρων από νομό σε νομό, μιας και τα ελάχιστα κρούσματα στην Ηλεία επιτρέπουν μία διαφορετική αντιμετώπιση και μπορούν να επιτρέψουν το άνοιγμα των επιχειρήσεων σαφώς με αυστηρά μέτρα και μεγάλη προσοχή, αλλά και περισσότερο κόσμο από τον προβλεπόμενο δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να δουλέψουν και οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων. Τέλος, τόνισε πώς ζητούν στήριξη όχι μόνο σε κυβερνητικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο, με τις συναντήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής να είναι σε θετικό κλίμα.

«Τελευταίοι θα ανοίξουμε»

Ο ιδιοκτήτης του «Νηπιαγωγείου Ρακομελάδικου» και επίσης μέλος της προσωρινής επιτροπής του συλλόγου Νίκος Τζαμαλής θεωρεί σίγουρο πως θα ανοίξουν τελευταίοι και η πιθανότητα επαναλειτουργίας νωρίτερα και μόνο σε εξωτερικούς χώρους με μέτρα δεν βρίσκει το σύνολο των καταστηματαρχών σύμφωνους, ενώ είναι και ασύμφορο για τους επαγγελματίες μιας και τα έξοδα θα είναι περισσότερα από τα έσοδα. Συμπλήρωσε δε πως η βοήθεια της κυβέρνησης είναι μονάχα δάνεια και ελπίζει πως το κομμάτι της επιστρεπτέας προκαταβολής να ελεγχθεί με μεγαλύτερη σοβαρότητα και να μετατραπεί σε επιδότηση, ενώ παράλληλα τόνισε πώς τα αιτήματα του κλάδου έχουν δοθεί στους βουλευτές της περιοχής προκειμένου να προωθηθούν στη Βουλή και να βοηθήσουν με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν.

Αρχές Φεβρουαρίες οι εκλογές για ΔΣ

Τα μέλη του σωματείου του Συλλόγου Εστίασης «Διόνυσος» με ανακοίνωσή τους κάλεσαν τους ανθρώπους του κλάδου να δώσουν το παρόν τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου στα γραφεία του εμπορικού συλλόγου, ώρα 15:00-18:00,  για την πραγματοποίηση εκλογών και την ανάδειξη νέου μόνιμου Δ.Σ. για το σωματείο. Παράλληλα, στην ανακοίνωσή τους αναφέρθηκαν στην ανάγκη η εστίαση να παραμείνει ζωντανή, καθώς και στις επαφές τους με τους βουλευτές του νομού, τους περιφερειάρχες, το δήμαρχο και τους αντιδημάρχους, με όλους τους φορείς αμιγώς σωματεία του κλάδου, με εταιρίες πνευματικών δικαιωμάτων για την μείωση των εισφορών κατά 20%, καθώς και με το Επιμελητήριο Ηλείας και τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης.

Όλη η επικαιρότητα