Αθλητισμός

Εποχή… τένις και στην Ηλεία!

Αλέξανδρος Αγαλιανός: «Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία…»

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Ελληνικό τένις ζει τις καλύτερες ημέρες του ever στην χώρα μας.

Το τένις στην Ελλάδα είχε μια δυναμική και πριν από το ξεπέταγμα των δύο κορυφαίων εκπροσώπων μας, ωστόσο η πέρα από κάθε προσδοκία εξέλιξη του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη, έχει δημιουργήσει ένα μοναδικό μομέντουμ για το άθλημα στη χώρα μας, βάζοντάς το σε κάθε ελληνικό σπίτι.

Μην γελιόμαστε, η πανδημία επίσης βοήθησε το τένις καθώς είναι ένα από τα ελάχιστα αθλήματα που μπορείς να ακολουθήσεις και γι’αυτό παρατηρείται η τεράστια αύξηση στους τενιστικούς χώρους τους τελευταίους μήνες. Πολύς νέος κόσμος έχει μπει στο άθλημα, βρίσκοντας μια διέξοδο στις δυσάρεστες καταστάσεις που βιώνουμε με αποτέλεσμα οι προπονητές και τα οργανωμένα τένις κλαμπ να μην έχουν ώρες για να ικανοποιήσουν την τεράστια ζήτηση.

Διανύουμε, λοιπόν, μια πολύ σημαντική εποχή και είναι τεράστια η ευθύνη που έχουν οι επαγγελματίες του χώρου αλλά και η Πολιτεία, ώστε να θωρακίσουν το άθλημα, να το προστατέψουν και φυσικά να κάνουν ακόμα μεγαλύτερο.

Ο ιδιωτικός τομέας αρχίζει και δουλεύει σε αυτό το κομμάτι. Έχουν γίνει πολλές επενδύσεις και ακούγονται ακόμα περισσότερες. Όλοι ψάχνουν εκτάσεις για τη δημιουργία γηπέδων, οργανωμένων και μη ενώ και οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις βελτιώνονται και επεκτείνονται.

Η περιφέρεια έχει εξίσου σημαντικό ρόλο και έχουν γίνει ήδη προσπάθειες σε Δράμα (Venus Tennis Club), Ηράκλειο Κρήτης (Heraklion Tennis Center) αλλά και πρόσφατα σε Λάρισα, Βόλο, Γιάννενα κ.α. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν αξιόλογες λύσεις ενώ δεν είναι τυχαίο που ο Ράφαελ Ναδάλ και το Sani Resort αποφάσισαν να επενδύσουν στη Χαλκιδική με τη δημιουργία του Rafa Nadal Tennis Center, έστω κι αν αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο του αθλοτουρισμού (επίσης πολύ σημαντικός τομέας που έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης). Όπως και το Lyttos Beach Hotel στην Κρήτη, με φοβερές εγκαταστάσεις και πλούσια αγωνιστική δράση. Πολύ σημαντική εξέλιξη και η εν μέρη ιδιωτικοποίηση του Κέντρου Αντισφαίρισης στο ΟΑΚΑ με την Στάδιο 2020 να αναλαμβάνει τη λειτουργία και την βελτίωση των ρημαγμένων και παρατημένων εγκαταστάσεων τένις στο Μαρούσι. Τους τελευταίους μήνες, το Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης είναι από τα πιο hot τενιστικά σποτς στην Ελλάδα, με εκατοντάδες αθλούμενους να περνούν καθημερινά τις πύλες του ΟΑΚΑ.

«Ψυχαγωγία και πολλαπλά οφέλη για την υγεία!»

Στην Ηλεία, αν υπάρχει ένας άνθρωπος κατάλληλος να μιλήσει για αυτό το ευγενές και ψυχαγωγικό άθλημα, αυτός δεν είναι άλλος από τον καθηγητή φυσικής αγωγής και προπονητή τένις Αλέξανδρο Αγαλιανό ο οποίος χρόνια τώρα προσπαθεί να το εξελίξει και να το διαδώσει απ’ άκρη σε άκρη σε όλη την Ηλεία και σήμερα μιλά στην «Πατρίς σπορ» για το επίπεδο του αθλήματος στην περιοχή μας αλλά και στο τι πρέπει να γίνει προκειμένου η αντισφαίριση να γνωρίσει και στον Νομό την άνθηση που έχει αρχίσει και γνωρίζει και στην υπόλοιπη χώρα.

Αναλυτικά όσα μας δήλωσε:

«Το τένις αυτή τη στιγμή στην Ηλεία δυστυχώς βρίσκεται ακόμα σε χαμηλό επίπεδο και σε αυτό ασφαλώς ευθύνεται η έλλειψη εγκαταστάσεων. Δεν υπάρχουν δημοτικά γήπεδα και όσα υπάρχουν όπως π.χ. στην Αγία Βαρβάρα ή στον Κούβελο λόγω έλλειψης συντήρησης είναι σε άθλια κατάσταση. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ένα τμήμα τένις εκεί που ωστόσο υπολειτουργούσε ενώ πλέον υπάρχει το τμήμα τένις του Φιλαθλητικού στον Πύργο το οποίο ‘’τρέχουμε’’ εγώ με τον Κωνσταντίνο Μέμνωνα, το τμήμα που δημιουργήσαμε εδώ και 12 χρόνια στην Αρχαία Ολυμπία με τον Ολυμπιονίκη και τώρα θα δημιουργηθεί άλλο ένα στα Λεχαινά από την τοπική ΑΕΛ. Ο κόσμος αγαπά το τένις στην Ηλεία, υπάρχει συμμετοχή από άτομα όλων των ηλικιών ωστόσο αυτή τη στιγμή έχει περιοριστεί σε επίπεδο χόμπι αφού δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι εγκαταστάσεις για να αποκτήσει πιο αγωνιστικό χαρακτήρα.

Η αλήθεια είναι ότι οι επιτυχίες του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη αλλά και η καραντίνα μιας και το τένις είναι ατομικό άθλημα και δεν έχει σωματική επαφή γι’ αυτό και επιτρέπεται ακόμα είναι παράγοντες που έχουν ευνοήσει την διάδοση του και είναι μεγάλη ευκαιρία τώρα, προκειμένου το τένις να έχει την ανάπτυξη που αξίζει και πρέπει να έχει στην χώρα μας!

Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει, οι Δήμοι θα πρέπει να φτιάξουν και να ανακαινίσουν τα ήδη υπάρχοντα γήπεδα όπως είναι αυτά που προείπαμε στην Αγ. Βαρβάρα και στον Κούβελο στον Πύργο, τα δύο που υπάρχουν στην Αρχ. Ολυμπία, στα Λεχαινά και φυσικά να φτιάξει γήπεδα και η Αμαλιάδα που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ηλείας και αυτή στην στιγμή δεν έχει γήπεδο.

Επίσης μεγάλο ρόλο στην διάδοση του τένις θα παίξει και η ιδιωτική πρωτοβουλία. Γνωρίζω  ανθρώπους που φτιάχνουν δικά τους γήπεδα ή ενδιαφέρονται να φτιάξουν αφού έχουν έρθει σε επαφή μαζί επαγγελματίες και ιδιοκτήτες καλτσέτων που θέλουν να δημιουργήσουν γήπεδα στους χώρους τους.

Το τένις πέρα από ένα εύκολο σχετικά άθλημα αφού μπορείς να το κάνεις και μόνος σου, είναι ένα άθλημα που μπορείς να το κάνεις δια βίου. Βλέπουμε ανθρώπους όλων των ηλικιών να ασχολούνται με την αντισφαίριση αφού εκτός από ψυχαγωγία προσφέρει και πολλά οφέλη για την υγεία. Δεν είναι τυχαίο, ότι από ειδικούς έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο σημαντικά αθλήματα για την υγεία και την διατήρηση μιας καλής φυσικής κατάστασης. Δεν είναι απαιτητικό, μπορείς να το προσαρμόσεις στις δικές σου ανάγκες και ικανότητες, είναι ευγενές και σε αντίθεση με τα όσα πιστεύει ο πολύς κόσμος δεν είναι ακριβό ενώ εξίσου σημαντικό είναι ότι δεν έχει τραυματισμούς».

Χάρη στις ενέργειες του Αλέξανδρου Αγαλιανού, το τένις έχει αρχίσει να διαδίδεται και στην Ηλεία τα τελευταία χρόνια

Η αντισφαίριση έχει αρχίζει και στην περιοχή μας το τελευταίο διάστημα αφού είναι ένα άθλημα που απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών

O κ. Αγαλιανός εξηγεί πως εκτός από την ψυχαγωγία, το τένις έχει και πολλά οφέλη στην υγεία και καλεί Πολιτεία και Δήμους να βοηθήσουν στην ανάπτυξή του

Όλη η επικαιρότητα