ΕΠΣ Ηλείας

ΕΠΣ Ηλείας: Η τροπολογία Αυγενάκη οδηγεί σε ηλεκτρονική ψηφοφορία

Η τροπολογία Αυγενάκη που ανοίγει το δρόμο για την μέσα από συγκεκριμένες προϋποθέσεις ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη καταστατικών οργάνων σε αθλητικές ενώσεις και ομοσπονδίες, δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, εφόσον η θητεία της διοίκησης δεν έχει λήξει, δεν έχουν προκηρυχθεί εκλογές και όταν προκηρυχθούν εκλογές πιθανόν να έχουν αρθεί τα μέτρα για τον κορωνοϊό και να επιτρέπονται οι μετακινήσεις και οι συναθροίσεις.

Ωστόσο σε περίπτωση που κάποια αθλητική ένωση ή ομοσπονδία όπως η ΕΠΣ Ηλείας έχει ήδη προκηρύξει εκλογές, που δεν μπορεί να τις διεξάγει με τον παραδοσιακό τρόπο, τότε μπορεί να τις παρατείνει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 ή με απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού μέχρι τις 10 Απριλίου 2021, προκειμένου αυτές να διεξαχθούν με ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Άρα αν οι αθλητικές ομοσπονδίες και ενώσεις που έχουν προκηρύξει εκλογές δεν μπορέσουν να τις διεξάγουν μέχρι τις προκαθορισμένες από τον νόμο ημερομηνίες με τον παραδοσιακό τρόπο, θα πρέπει αυτές να γίνουν μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, άλλως ανοίγει ο δρόμος για να προσβληθεί η νομιμότητα των διοικήσεων τους.

Όπως αναφέρεται στο αρ. 4 της τροπολογίας «οι παρ. 1 και 2 (σ.σ. που αφορούν την δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας) κατισχύουν κάθε διαφορετικής ρύθμισης που περιέχεται στα καταστατικά των αθλητικών σωματείων, ενώσεων ή ομοσπονδιών.

Αρχαιρεσίες που έχουν προκηρυχθεί κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, εφόσον πρόκειται να διεξαχθούν με τη χρήση σύγχρονων μέσων Τ.Π.Ε., σύμφωνα με τιε παρ. 1 και 2, δύναται να αναβληθούν με απόφαση του αρμόδιου καταστατικού οργάνου και να διεξαχθούν έωες την 31η.3.2021, κατά παρέκκλιση κάθε διαφορετικής καταστατικής ρύθμισης».

«Περιμένουμε  την  επίσημη απόφαση»

Η  «Πατρίς  – Σπορ»  επικοινώνησε  σχετικά  με κορυφαίο  στέλεχος  της ΕΠΣ Ηλείας,  το οποίο  μας τόνισε: «Βεβαίως και είμαστε γνώστες  της τροπολογίας  Αυγενάκη σχετικά  με τις επερχόμενες  εκλογές της  διοργανώτριας , όμως  θα περιμένουμε  να πάρουμε στα χέρια μας το επίσημο  έγγραφο  της Γ.Γ.Α. ! Εμείς  άλλωστε προχωράμε  πάντα με βάση  τους επίσημους νόμους  της πολιτείας!  Όπως  άλλωστε έγινε  με το Μητρώο των  ομάδων που έχουν εγγραφεί  στη Γ.Γ.Α.  Έχοντας  ως γνωστό  προκηρύξει  εκλογές στην ΕΠΣΗ από την 27  Ιανουαρίου του  2021!»

Μια ματιά στους 18 και τα δυο παράδοξα

Τα 18 σωματεία που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές της ΕΠΣΗ, όπως αυτά εμφανίζονται στο ηλεκτρονικό μητρώο της Γ.Γ.Α., και για τα οποία σας ενημερώσαμε και στο χθεσινό φύλλο είναι τα εξής:

Θύελλα Καρδαμά

Πέλοπας Πύργου

Πρίγκηπες Λεχαινών

ΠΑΟ Κακοβάτου

Κένταυρος Σωστίου

Αίας Γαστούνης

Ολυμπιακός Σαβαλίων

Παμβουπρασιακός ΑΟ

Ηλειακός Λεχαινών

Πρόοδος Σαλμώνης

Λέοντες Αμαλιάδας

Αλφειός Επιταλίου

ΑΟ Κάστρου

Πανηλειακός ΑΟ

Θύελλα Πύργου

Αίολος Πύργου

Πέλοπας Πελοπίου

Νέος Ατρόμητος Λαστεΐκων (Πανηλειακός Β΄)

Με μία πιο αναλυτική ματιά στις ομάδες, παρατηρούμε ότι δικαίωμα ψήφου στις επερχόμενες εκλογές της Ένωσης έχουν οι δυο ομάδες της Γ’ Εθνικής (ΠΑΟΒ, Αίας), μόλις έξι ομάδες της Α1 κατηγορίας (Πέλοπας Πύργου, Σαβάλια, Αλφειός, Πανηλειακός, Θύελλα και Πέλοπας Πελοπίου), πέντε της Α2 κατηγορίας (Θύελλα Καρδαμάς, ΠΑΟ Κακοβάτου, Κένταυρος Σωστίου, Ηλειακός Λεχαινών και Λέοντες Αμαλιάδας) και πέντε ομάδες της Β’ κατηγορίας (Πρίγκιπες, Πρόοδος Σαλμώνης, ΑΟ Κάστρου, Αίολος Πύργου και Νέας Ατρόμητος Λαστεΐκων).

Εδώ παρατηρούμε το πρώτο παράδοξο, δηλαδή ότι δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της ΕΠΣΗ έχουν ο ίδιος αριθμός ομάδων από την Α2 και Β’ κατηγορία και μόλις μια ομάδα περισσότερη από την Α1, την στιγμή που στην Β’ τοπική παίχτηκε μόλις μια αγωνιστική τη σεζόν 2020-2021 και αυτή «κουτσουρεμένη» αφού στον πρώτο όμιλο, 3 παιχνίδια είχαν αναβληθεί λόγω προβλημάτων στα δελτία των ποδοσφαιριστών.

Και κάποιες ομάδες από αυτές, θα ψηφίσουν στις εκλογές της ΕΠΣ Ηλείας την ίδια ώρα που ιστορικά και μεγάλα σωματεία, όπως ο Αστέρας Αμαλιάδας, ο Ολυμπιακός Ζαχάρως, η Νίκη Τραγανού, ο Ξενοφών, η Δόξα Νέας Μανολάδας, η Δάφνη Ανδραβίδας, θα μείνουν εκτός!

Και εδώ έρχεται το δεύτερο παράδοξο και μιλάμε ασφαλώς για το γεγονός πως η ομάδα του ενός εκ των υποψηφίων, του Γιώργου Μπάδα, ο Ολυμπιακός Ζαχάρως δηλαδή, δεν έχει δικαίωμα ψήφου!

Στο διάστημα που μένει πάντως μέχρι τις εκλογές της 31ης Μαρτίου, θα απευθυνθεί ερώτημα προς τη Γ.Γ.Α., για το αν μπορούν να αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές και άλλα σωματεία τα οποία θα εγγραφούν στο Μητρώο μέχρι να γίνουν οι εκλογές.. Με τα τωρινά ισχύοντα πάντως, δεν είναι εύκολο να επιτραπεί στις 31 Μαρτίου η διενέργεια εκλογών, εκτός και αν μέχρι τότε έχει αποφασιστεί χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Όλη η επικαιρότητα