Ηλεία

Εργαζόμενοι Νοσοκομείου Αμαλιάδας: «Φτάνει ο εμπαιγμός και η κοροϊδία…»

Προ των ευθυνών τους έθεσε τις αρχές στην περίπτωση που είναι ανασταλεί η λειτουργία του νοσοκομείου είτε αυτό κλείσει με οποιαδήποτε αιτιολογία, έθεσε χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας κ. Σωκράτης Σωτηρόπουλος.

Μάλιστα, είπε ότι αν κάτι τέτοιο συμβεί θα πρέπει όλοι να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους, με πρώτον τον ίδιο και γνωστοποίησε ότι τις επόμενες μέρες θα συγκληθεί από τον σύλλογο σύσκεψη αρχών και φορέων.

Ο κ. Σωτηρόπουλος, πλαισιωμένος από μέλη της διοίκησης του συλλόγου, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο χώρο της νέας πτέρυγας, στέλνοντας το μήνυμα των εργαζομένων ότι δεν πρόκειται να δεχτούν «τελεσίγραφα» με την επίφαση της καλύτερης λειτουργίας του Νοσοκομείου Πύργου σε αυτή τη συγκυρία της πανδημίας, λέγοντας ότι σήμερα αποτελεί επιτακτική ανάγκη, ακριβώς λόγω του κορονοϊού να «τρέξουν» οι διαδικασίες για προσλήψεις γιατρών και λοιπού προσωπικού.

«Σας καλέσαμε με αφορμή τα δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο και την έντονη φημολογία τις τελευταίες ώρες ότι το Νοσοκομείο Αμαλιάδας, που και όλο αυτό το διάστημα προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην περιοχή της βόρειας Ηλείας, δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει να είναι σε λειτουργία, γιατί οι γιατροί θα πρέπει να καλύψουν τα εφημεριακά κενά στο Νοσοκομείο Πύργου.

Ζητήσαμε σήμερα (σ.σ. χθες) ενημέρωση από την διοικήτρια κα Ειρήνη Αγγελάκου, η οποία επίσημα μας εξήγησε ότι δεν έχει σταλεί προς το παρόν κάποιο επίσημο έγγραφο που να αναφέρεται σε αναστολή λειτουργίας κλινικών και μετακινήσεις γιατρών. Ότι υπάρχει μια πρόθεση να καλυφθούν οι θέσεις και τα κενά στο Νοσοκομείο Πύργου από την διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας και ταυτόχρονα υπάρχει και ένα έγγραφο του Επιστημονικού Συμβουλίου, από τους γιατρούς δηλαδή, στο οποίο παρουσιάζουν δυσλειτουργίες και τα κενά που παρουσιάζει το Νοσοκομείο Αμαλιάδας, το δύσκολο εφημεριακό πλάνο που δυστυχώς παραμένει…», είπε αρχικά ο κ. Σωτηρόπουλος.

«Τέρμα τα παλαμάκια και τα λόγια του αέρα…»

Ο κ. Σωτηρόπουλος ζήτησε να πάψουν επιτέλους οι επιβραβεύσεις προς το προσωπικό στα λόγια και αυτά να γίνουν πράξεις με προσλήψεις:

«Όταν επιστρέψαμε από την καραντίνα τον περασμένο Απρίλιο, και σιγά – σιγά το νοσοκομείο μπήκε σε λειτουργικούς ρυθμούς, ώστε να μην έχουμε την εξάπλωση του κορονοϊού, είχαν δοθεί υποσχέσεις λέγοντας να δουλέψουμε με τις αντοχές που διαθέτουμε και στο μέλλον θα μας έφερναν γιατρούς και προσωπικό γενικότερα.

Δυστυχώς, έχουν περάσει περίπου 5 μήνες και οι βοήθειες δεν υπάρχουν. Είναι τραγικό, σε έναν νομό, με τεράστιο πληθυσμό που αναλογεί, το νοσοκομείο Αμαλιάδας και Πύργου να μην έχουν νέους διορισμούς γιατρών.

Να βαλτώνουν οι προκηρύξεις που έχουν εξαγγελθεί από επίσημα «χείλη» στα γραφειοκρατικά «γρανάζια» της ΥΠΕ, οι γιατροί που είχαν επιλεγεί για να έρθουν στα νοσοκομεία μας φεύγουν για άλλες ΥΠΕ, όπου οι διαδικασίες «τρέχουν» πολύ γρήγορα και εμείς ακόμα να περιμένουμε τι;

Επικαλούμαστε γραφειοκρατικές διαδικασίες εν μέσω κορονοϊού; Που ο κόσμος «τρέχει» στα νοσοκομεία; Που αυτή τη στιγμή θα έχουμε το δεύτερο «κύμα» επιδείνωσης; Και εμείς ακόμα ψάχνουμε τις επιτροπές να συνεδριάσουν ποιος θα έρθει στο νοσοκομείο;

Αυτά τα πράγματα είναι ανεπίτρεπτα. Δεν μπορούμε πλέον όλα να επαφίονται στο φιλότιμο και στην προσπάθεια του προσωπικού του νοσοκομείου. Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία φτάνει. Οι κυβερνώντες ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Πρέπει επιτέλους να υπάρξει πραγματικό ενδιαφέρον για το νοσοκομείο Αμαλιάδας και γενικά της Ηλείας. Η Υγεία έχει τεράστιο πρόβλημα…».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων αναφέρθηκε στην ταλαιπωρία του κόσμου και στις μειωμένες πλέον αντοχές του προσωπικού. Σχετικά, με τον διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής κ. Αλεξόπουλο που συνεχώς καλείται να προσφέρει υπηρεσίες στο Νοσοκομείο Πύργου, είπε ότι ο ίδιος δεν θέλει να συμβαίνει κάτι τέτοιο και στηρίζει μόνος του το Νοσοκομείο Αμαλιάδας με εξουθενωτικό ωράριο χωρίς ρεπό.

«Ο κόσμος διαμαρτύρεται, δεν μπορεί να μπει στο νοσοκομείο. Κάτι θα γίνει. Πρέπει όμως να τηρηθούν και κάποια μέτρα προστασίας. Πρέπει να προστατεύσουμε κι εμείς τους ασθενείς και τους εαυτούς μας. Και που είναι η Πολιτεία σε αυτό;

Έχουν αφήσει έναν παθολόγο και έναν αναισθησιολόγο  για βγάλουν τα «κάστανα από τη φωτιά»; Που είναι οι βοηθοί; Γιατροί και προσωπικό δεν μπορούν να σηκώσουν άλλο αυτό το «μαρτύριο». Ως εδώ. Παλαμάκια και λόγια του αέρα, πλέον δεν περνάνε…».

«Ασχοληθείτε σοβαρά…»

Ο κ. Σωτηρόπουλος στη συνέχεια κάλεσε κυρίως τους κυβερνητικούς βουλευτές της Ηλείας να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα της στελέχωσης της νοσηλευτικής μονάδας Αμαλιάδας, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους:

Καλούμε αρχικά τους κυβερνητικούς βουλευτές και αυτούς που έχουν πρόσβαση στα ανώτερα κλιμάκια εξουσίας, να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα. Είναι κρίμα σε νοσοκομείο που «πέφτουν» λεφτά από δωρεές, που άνθρωποι δίνουν από το υστέρημά τους, να μην υπάρχει ανταπόκριση από την Πολιτεία, ώστε όλο αυτό να έχει αντίκρυσμα.  Οι συνθήκες επιβάλλουν να συνεχίσουν να λειτουργεί ότι υπάρχει στον νομό.

Εμείς θα καλέσουμε τους φορείς της πόλης, τα επιστημονικά συμβούλια, τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το νοσοκομείο και θα τους πούμε ότι βρίσκονται προ των ευθυνών τους.

Σε διαφορετική περίπτωση θα ζητήσουμε ευθέως τις παραιτήσεις όλων των υπευθύνων και δεν εξαιρώ και τον εαυτό μου. Αν το νοσοκομείο Αμαλιάδας κλείσει δεν έχουμε καμία θέση να έχουμε αυτά τα αξιώματα…».

«Να σταματήσει η αντιπαράθεση Πύργου – Αμαλιάδας…»

Σε ερώτηση εφ. «Πατρίς», σχετικά με θέση  που εκφράζεται  ότι το Νοσοκομείο Πύργου θα πρέπει να λειτουργήσει ως κέντρο αναφοράς στην Ηλεία λόγω κορονοϊού και άρα χρειάζεται στελέχωση, απάντησε:

«Τα υγειονομικά πρωτόκολλα λένε κάθε διαθέσιμη κλίνη να χρησιμοποιηθεί. Και σε αυτό αναφέρθηκαν υπουργοί και λοιμοξιωλόγοι. Οτιδήποτε έχουμε, να το έχουμε σε εγρήγορση. Δεν μπορούμε άρα να μπαίνουμε σε αυτή τη λογική. Υπάρχουν και δημοσιεύματα που λένε ότι κέντρο αναφοράς για την Ηλεία μπορεί να γίνει η Καλαμάτα. Δηλαδή, θα πάμε στην Καλαμάτα ή στην Πάτρα; Αυτή η λογική και η αντιπαράθεση των κοινοτήτων Πύργου – Αμαλιάδας, επιτέλους πρέπει να σταματήσει.  Έχουμε και την δύναμη και την διάθεση να πάμε ένα «βήμα» μπροστά. Φέρτε γιατρούς, φέρτε προσωπικό να δουλέψει. Ξεκάθαρα…».

Όλη η επικαιρότητα