Ηλεία

Ερύμανθος: Επέκταση Υψηλών Προδιαγραφών

Ακούστε το άρθρο

Το νερό… νεράκι έλεγαν τα τελευταία χρόνια oι κάτοικοι της του Υψηλού της Αρχαίας Ολυμπίας.

Αυτό θα σταματήσει να συμβαίνει αφού βρίσκονται στην ευχάριστη θέση η κοινότητα τους να υδρεύεται, πλέον, με το άριστης ποιότητας νερό του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Ύδρευσης Ηλείας («Ερύμανθος»).

Ο Σύνδεσμος επεκτεινόμενος ενέταξε το Υψηλόν στο δίκτυο του, δίνοντας τέλος στο πρόβλημα των κατοίκων που αναγκάζονταν τόσο ν` αγοράζουν –πολλές φορές- πόσιμο νερό, όσο και να βλέπουν τις οικιακές συσκευές του να χαλάνε λόγω της υψηλής ποσότητας αλάτων που περιείχε το νερό από το προηγούμενο δίκτυο…

Από χθες οι κάτοικοι του παραδοσιακού οικισμού, ως επί το πλείστον άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, έχουν την ευχέρεια να απολαμβάνουν νερό πολύ καλής ποιότητας από τον «Ερύμανθο» γεγονός που χαιρετίστηκε με ιδιαίτερη βαρύτητα. Πλέον το Υψηλό υδρεύεται από την Δεξαμενή του συνδέσμου που υπάρχει στο Βασιλάκι, εκεί όπου χθες βρέθηκαν ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο πρόεδρος του Διαβαθμιδικού Νίκος Κοτσώνης, ο αντιπρόεδρος Νίκος Μαρούντας και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βασιλακίου Ανδρέας Σταμός, εγκαινιάζοντας την υδροδότηση του…

Ο πρόεδρος του Διαβαθμιδικού Νίκος Κοτσώνης τόνισε πως «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να κάνουμε ένα πάγιο αίτημα, εδώ και 10 χρόνια, των κατοίκων της περιοχής πραγματικότητα. Ίσως κάποιοι πουν ότι δεν είναι μεγάλο έργο, γύρω στις 50.000 ευρώ είναι η αξία του, όμως με την ολοκλήρωση του φανερώνουμε τον αναπτυξιακό χαρακτήρα που θέλουμε να δώσουμε στον Διαβαθμιδικό σύνδεσμο.

Το νερό είναι φυσικό και κοινωνικό αγαθό και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι νερό ύδρευσης και δεν είναι άρδευσης. Άλλες περιοχές δεν έχουν νερό να πιουν και  εμείς έχουμε αφθονία και πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτό.

Ο κόσμος πληρώνει τέλη κι έχει απαίτηση να πίνει καθαρό νερό όπως του Ερυμάνθου κάτι που φαίνεται μέσα από τις αναλύσεις που γίνονται τρεις φορές το μήνα και ξέρουμε την πολύ καλή ποιότητά του».

«Αναπτυσσόμαστε εξοικονομώντας»…

Μιλώντας γενικότερα για την λειτουργία του Διαβαθμιδικού ο κ. Κοτσώνης επισήμανε πως «ο σύνδεσμος λειτουργεί ανταποδοτικά, εισπράττει χρήματα και μετά πληρώνει τις υποχρεώσεις του, δεν περισσεύουν χρήματα. Στόχος μας είναι να ενταχθούμε σε προγράμματα ανάπτυξης όπως είναι το Αντώνης Τρίτσης.

Παράλληλα υπάρχουν και προβλήματα ως προς την πληρωμή των οφειλών, όπως συμβαίνει με το δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Για να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε τώρα μειώσαμε τα έξοδα μας με πιο βασικό ότι μειώσαμε τις βλάβες στον κεντρικό αγωγό. Πέρυσι πληρώσαμε 190.000 ευρώ σε βλάβες και φέτος μόνο 10.000 ευρώ. Έτσι εξοικονομήθηκαν χρήματα, πληρώσαμε υποχρεώσεις που υπήρχαν από την προηγούμενη διοίκηση και καταφέραμε να δώσουμε νερό και στο Υψηλό.

Προχωράμε ήδη σε μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης του εργοστασίου όπου είναι απαραίτητη η μείωση των εξόδων ρεύματος είτε με φωτοβολταικά είτε με υδροηλεκτρικό, θα μας το δείξει η μελέτη αυτό. Έτσι θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων.

Ένα άλλο πολύ μεγάλο έργο που θέλουμε να κάνουμε είναι η χρήση τηλεμετρίας στον αγωγό για να προλαβαίνουμε τις βλάβες. Έτσι θα εξοικονομήσουμε νερό και θα γίνεται η παροχή προς τους δημότες Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας πιο ελεγχόμενα αφού θα βλέπουμε τις βλάβες ανά πάσα ώρα και στιγμή και θα μπορούμε να τις αποκαθιστούμε με χαμηλότερο κόστος.

Τέλος μας ενδιαφέρει να κάνουμε επέκταση του αγωγού στον πρώην δήμο Ωλένης επειδή εκεί δεν έχουν καλό νερό. Μέσα στο 2021 θα ξεκινήσει η μελέτη και πιστεύω ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα».

«Ικανοποιείται ένα δίκαιο αίτημα»…

Στην Δεξαμενή του συνδέσμου στο Βασιλάκι βρέθηκε και ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος που δήλωσε πως «Αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων εδώ και πάρα πολλά χρόνια η ύδρευσή τους με αυτό το ποιοτικά υπέροχο νερό του Ερυμάνθου. Αυτό το δίκαιο αίτημα ικανοποιείται, είμαστε και εμείς ικανοποιημένοι γιατί μπορούμε τελικά ευπροσώπως να λέμε ότι εκπροσωπούμε αυτούς τους κατοίκους. Λόγω εντοπιότητας γνωρίζω τους κατοίκους που μου εξέφραζαν χρόνια τώρα -και με την ιδιότητά μου ως αντιπεριφερειάρχη αλλά και ως δημάρχου- τα εύλογα παράπονά τους. Ο κύριος Κοτσώνης κάνει εξαιρετική δουλειά και καταφέραμε να λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα. Υπάρχουν κι άλλες κοινότητες οι οποίες είναι εκτός δικτύου και μπορούν κι αυτές στη συνέχει να απολαμβάνουν ένα τέτοιο ποιοτικό και δημόσιο αγαθό. Θα κάνουμε όλες τις προσπάθειες που πρέπει μαζί με το δήμο Πύργου και το Διαβαθμιδικό για να ικανοποιήσουμε τα σχετικά αιτήματα».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Διαβαθμιδικού Νίκος Μαρούντας ανέφερε πως «Πλέον το Υψηλόν υδρεύεται με νερό επαρκές και ποιοτικά άριστο. Μαζί με τον πρόεδρο κ. Κοτσώνη καταφέραμε και υδροδοτήθηκε σε  μια προσπάθεια που ξεκίνησε από την προηγούμενη διοίκηση και ύστερα από ένα χρόνο ολοκληρώθηκε και οι κάτοικοι είναι απόλυτα ευχαριστημένοι. Υπάρχουν κι άλλα αιτήματα κοινοτήτων και στο κοντινό μέλλον θα υλοποιηθούν. Εκτιμώ ότι πάρα πολλές κοινότητες θα έχουν μελλοντικά επαρκές και άριστης ποιότητας νερό».

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βασιλακίου (σ.σ. στην οποία ανήκει ο οικισμός του Υψηλού), Ανδρέας Στάμος δήλωσε πως «Επιτέλους το Υψηλό πήρε νερό μετά από πολλά χρόνια. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Κοτσώνη και τον Διαβαθμιδικό αφού οι κάτοικοι είχαν απογοητευθεί. Μακάρι να γίνουν κι άλλα έργα για να έχει ανάπτυξη ο τόπος μας».

Κωνσταντίνος Τουμπέκης (κάτοικος Υψηλού)

«Ευχαριστούμε όλους όσοι συμμετείχαν στην ολοκλήρωση του έργου. Με την προηγούμενη υδροδότηση είχαμε πολλά προβλήματα με τα άλατα που προκαλούσαν συνεχώς ζημιές σε συσκευές. Πίναμε από αυτό το νερό αλλά αγοράζαμε κιόλας. Υπήρχαν όμως κι αυτοί που δεν μπορούσαν να αγοράσουν… τώρα το νερό από τον Ερύμανθο θα λύσει το πρόβλημα μιας και είναι κατάλληλο και πίνει όλη η Ηλεία σχεδόν. Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη για το χωριό μας».

Θεόδωρος Γαραντζιώτης (κάτοικος Υψηλού)

«Είχαμε αγώνα με το νερό… πολλά χρόνια προσπαθούσαμε να το αποκτήσουμε. Πλέον θα πίνουμε νερό της προκοπής αφού ήμασταν αναγκασμένοι να αγοράζουμε νερό, όσοι μπορούσαμε βεβαίως. Η Δεξαμενή που είχαμε για πολλά χρόνια ήταν παλιά και πλαστική. Όλα αυτά είναι παρελθόν και πλέον θα πίνουμε νερό στην υγεία όσων έκαναν το έργο».

Βασίλης Τσιπολίτης (κάτοικος Υψηλού)

«Με την προηγούμενη υδροδότηση είχαμε πάρα πολλά προβλήματα, συσκευές που χάλαγαν κι όχι μόνο. Προσωπικά δεν έπινα εγώ και πολλοί ακόμα στο χωριό που αγοράζαμε εμφιαλωμένο με κόστος. Αυτό είναι πλέον παρελθόν και θα μπορούμε άφοβα να πίνουμε νερό καλής ποιότητας».

Νίκος Γαραντζιώτης (κάτοικος Υψηλού)

«Επιτέλους στο Υψηλό λύθηκε ένα από τα προβλήματα που το ταλάνιζαν επί σειρά ετών. Πλέον οι κάτοικοι θα έχουν την ευχέρεια να απολαμβάνουν νερό παρά πολύ καλής ποιότητας όπως όλοι ξέρουμε ότι είναι αυτό του δικτύου του Διαβαθμιδικού. Αξίζουν συγχαρητήρια στον πρόεδρο κ. Κοτσώνη που κατάφερε να ολοκληρώσει το έργο καθώς και σε όσους στήριξαν την προσπάθεια αυτή».

Όλη η επικαιρότητα