Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ερώτηση Ευρωβουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για συνεργασία ελληνικής κυβέρνησης με Palantir Technologies

Ακούστε το άρθρο
  • Θέμα διαφάνειας στην συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με την αμερικανική εταιρεία Palantir Technologies για την δυνητική εν κρυπτώ διάθεση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των Ελλήνων πολιτών στην εν λόγω εταιρεία θέτουν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  – Προοδευτική Συμμαχία με ερώτησή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • Η συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με την εταιρεία Palantir Technologies σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα φέρεται να ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020, μέσω της αξιοποίησης σχετικού λογισμικού της εταιρείας, χωρίς ποτέ η ελληνική κυβέρνηση να έχει γνωστοποιήσει οποιαδήποτε πληροφορία.
  • Η αμερικανική εταιρεία δραστηριοποιείται στην παροχή εργαλείων επεξεργασίας και εξόρυξης δεδομένων σε εταιρείες και κυβερνήσεις, ενώ πολλές συνεργασίες της «έχουν προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

 

Θέμα διαφάνειας στην συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με την αμερικανική εταιρεία Palantir Technologies για παροχή βοήθειας στη λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και την δυνητική εν κρυπτώ διάθεση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των Ελλήνων πολιτών στην εν λόγω εταιρεία θέτουν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  – Προοδευτική Συμμαχία με ερώτησή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως τονίζουν «η συνεργασία σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα φέρεται να ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020, μέσω της αξιοποίησης σχετικού λογισμικού της εταιρείας, χωρίς ποτέ η ελληνική κυβέρνηση να έχει γνωστοποιήσει οποιαδήποτε πληροφορία».

Η αμερικανική εταιρεία δραστηριοποιείται στην παροχή εργαλείων επεξεργασίας και εξόρυξης δεδομένων σε εταιρείες και κυβερνήσεις, ενώ «πολλές συνεργασίες της», αναφέρεται στην ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, «έχουν προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, όπως η σύνδεση με την εταιρεία Cambridge Analytica, που απέκτησε πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες εκατομμυρίων χρηστών του Facebook». Θόρυβο προκάλεσε και η συνεργασία με την Προεδρία Τραμπ για τον εντοπισμό παράνομων μεταναστών που οδηγήθηκαν σε απέλαση καθώς και η πρόσφατη αδημοσίευτη σύμβαση με το NHS για την οποία προέκυψε η συλλογή τεράστιου όγκου ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν την Κομισιόν πώς αξιολογεί την έλλειψη οποιασδήποτε ενημέρωσης για την ανωτέρω συνεργασία που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για πιθανή πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών και εάν έχουν ληφθεί ανάλογα μέτρα σε άλλα κράτη-μέλη καθώς επίσης με ποιόν τρόπο εξασφαλίστηκε ο σεβασμός της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία προσωπικών δεδομένων αλλά και της αρχής της διαφάνειας.

Ρωτούν τέλος τί μέτρα σκοπεύει να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποτελεσματική προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών κατά τη χρήση λογισμικών και άλλων μεθόδων για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τα κράτη-μέλη.

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

Δημήτρης Παπαδημούλης

Κώστας Αρβανίτης

Αλέξης Γεωργούλης

Πέτρος Κόκκαλης

Στέλιος Κούλογλου

Έλένα Κουντουρά

Όλη η επικαιρότητα