Ηλεία Οικονομία

Εστίαση ώρα μηδέν: Οι επαγγελματίες εκπέμπουν SOS -Νέο ΕΣΠΑ ανάσα

Ακούστε το άρθρο

Νέα μέτρα, νέες ελπίδες αλλά, τα χρέη παραμένουν- Τεράστιες οι επιπτώσεις και στους προμηθευτές της εστίασης

«Θέλουμε ένα ποσό επανεκκίνησης μη επιστρεπτέο για αγορά πρώτων υλών. Πρέπει όλοι οι συνάδελφοι να ανοίξουν γιατί μετά θα μιλάμε για αθέμιτο ανταγωνισμό και είναι αναγκαίο να είμαστε παρόντες στην συζήτηση της επανεκκίνησης γιατί εμείς γνωρίζουμε πώς τα μαγαζιά μπορούν να είναι βιώσιμα»….με αυτά τα λόγια ξεκίνησε να μου μιλά ο Πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων ‘‘ΔΙΟΝΥΣΟΣ ’’ κ. Νίκος Τζαμαλής.

Λόγια που εκπροσωπούν το 100% των επαγγελματιών της εστίασης, γεμάτα απογοήτευση και αγωνία για τα χρέη, αλλά και μια υποβόσκουσα ελπίδα. Ο καλός καιρός, η πρόοδος των εμβολιασμών και η ατομική υπευθυνότητα, οδηγεί όπως όλα δείχνουν το άνοιγμα του κλάδου στα τέλη Απριλίου. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το νέο ΕΣΠΑ για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων εστίασης και όλοι αγωνιούν για την επόμενη ημέρα.

Το θέμα της πανδημίας στην εστίαση είναι γνωστό και καταστροφικό, εκείνο που δεν είναι ορατό στον πολύ κόσμο είναι οι επιπτώσεις της κλειστής εστίασης στους προμηθευτές της ,όπως στα οινοποιεία, στους φούρνους, ακόμη και στους παραγωγούς κηπευτικών που διοχετεύουν μεγάλο μέρος της παραγωγής τους σε ταβέρνες και εστιατόρια, όπως οι ίδιοι αναφέρουν στο ρεπορτάζ της εφημερίδας Πατρίς.

Νίκος Τζαμαλής: Οι 4 επιχειρήσεις στις 10, δεν θα ανοίξουν                                                           

Στο πρώτο lockdown θεωρούσαμε ότι 3 στις 10 επιχειρήσεις μπορεί να μην καταφέρουν να ανοίξουν, τώρα είμαστε σίγουροι ότι οι 4 στις 10 δεν θα ανοίξουν, δήλωσε στην εφημ.Πατρίς ο Πρόεδρος του Σωματείου ‘’ΔΙΟΝΥΣΟΣ ’’ κ. Νίκος Τζαμαλής και προσθέτει «Είμαστε άνθρωποι που δουλεύουμε στα μαγαζιά μας, έχουμε οικογένειες, παιδιά που σπουδάζουν. Τα όποια χρήματα δόθηκαν εκτός του ότι ήταν δάνεια, έφταναν μόνο για να καλύψουμε τα πάγια. Από την αρχή της πανδημίας πληρώνουμε το 60%  του ενοικίου, δώρο Χριστουγέννων κ.α., δεν σημαίνει ότι μια επιχείρηση επειδή είναι κλειστή δεν τρέχουν έξοδα. Αναγκάζεσαι  όμως να αποφασίσεις ποια θα πληρώσεις και ποια όχι, γιατί πρέπει και να ζήσεις. Και η επιστρεπτέα χρέος είναι γιατί είναι χρήματα που θα επιστραφούν. Τα μηνύματα που παίρνουμε είναι παντού τα ίδια, γιατί έχουμε επαφή με πολλά σωματεία εστίασης μέσω του φορέα estiasigreece. Αυτό που ζητάμε είναι να ανοίξουμε όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και να μην ξανακλείσουμε. Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη και πρέπει όλοι οι αρμόδιοι να μας βοηθήσουν  όπως κάναμε εμείς δέκα χρόνια με την οικονομική κρίση βάζοντας πλάτη σε πολλά. Σα σωματείο κάνουμε συζητήσεις με Δήμους, Περιφέρεια, Βουλευτές και με κυβερνητικά στελέχη. Τους προωθούμε τα αιτήματά μας και ελπίζουμε για το καλύτερο. Όλοι στο συμβούλιο πιστεύουμε ότι ενωμένοι θα καταφέρουμε να κερδίσουμε ένα καλύτερο μέλλον, γιατί σε τούτο τον τόπο χάνουμε πράγματα που συνδέονται με τις επιχειρήσεις μας όπως ο δρόμος, το νοσοκομείο, οι σχολές και δεν μας αξίζει».

 

Βασίλης Σιγούρος: Σίγουρα θα υπάρξει στήριξη, αλλά είμαστε επιφυλακτικοί

Την αισιοδοξία του εξέφρασε για το άνοιγμα στην εστίαση ο Αντιπρόεδρος του συλλόγου ΔΙΟΝΥΣΟΣ κ. Βασίλης Σιγούρος, τονίζοντας «Οι εμβολιασμοί, η ατομική προστασία αλλά και οι καιρικές συνθήκες θα βοηθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση. Τα προβλήματα έχουν διογκωθεί και αν και αισιοδοξούμε, είμαστε επιφυλακτικοί με τα μέτρα.  Ως κλάδος, ζητάμε προτεραιότητα στον εμβολιασμό, γιατί εμπλεκόμαστε άμεσα με τον τουρισμό, κατέληξε».

Αμάντα Λιαρομμάτη: Ο κλάδος της οινοποιίας θα χρειαστεί αρκετό χρόνο να επανέλθει

Μας έχει επηρεάσει πολύ η πανδημία του Covid-19 που επέβαλε το κλείσιμο της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας μας είπε η κ. Αμάντα Λιαρομμάτη από το Κτήμα Ολύμπια Γη και προσθέτει «Αυτή η κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες έχει φέρει επιπτώσεις στις πωλήσεις του κρασιού οι οποίες έχουν μειωθεί κατά 80%. Το άνοιγμα της εστίασης θα ανακάμψει εν μέρει την αγορά ωστόσο θεωρώ ότι «βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά» και ο κλάδος της οινοποιίας θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να επανέλθει.».

Τροφοδιανομή: Όταν η εστίαση είναι κλειστή η πτώση είναι 100%

Από την εταιρεία Τροφοδιανομή που προμηθεύει με αναψυκτικά, μπίρες , νερά και άλλα πολλά, τη εστίαση στον Πύργο και την ευρύτερη περιοχή μας είπαν οι κ. Θεοδωρόπουλος και Λιάκος «Υπάρχει μεγάλη πτώση. Όταν η εστίαση είναι κλειστή η πτώση είναι 100%. Ο κόσμος δε βγαίνει έξω, δε διασκεδάζει, δεν ανταλλάσει κοινωνικές επισκέψεις και γιορτές. Υπάρχουν μηνύματα ότι το καλοκαίρι η κατάσταση θα βελτιωθεί και με τους εμβολιασμούς θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε στους ρυθμούς μας».

Δημ.Παπανδρέου :Μπορέσαμε και διατηρήσαμε όλες τις θέσεις εργασίας

Η εστίαση συμπαρασύρει και τους προμηθευτές της που ανήκουν και οι φούρνοι μας είπε η κ. Δήμητρα Παπανδρέου και προσθέτει «Βέβαια μετά το πρώτο lockdown παρατηρείται μια εξισορρόπηση της πτώσης που είχε δημιουργηθεί από τον πανικό στον κόσμο. Εμείς αυξάνοντας τις υπηρεσίες μας και παρέχοντας καθημερινά από το εργαστήριο μας φρέσκα και ποιοτικά προϊόντα μέσα από τα καταστήματά μας μαζί με την υπηρεσία delivery προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στις πρωτόγνωρες για όλους καταστάσεις. Το σημαντικότερο για εμάς σαν επιχείρηση, είναι ότι μπορέσαμε να διατηρήσουμε όλες τις θέσεις εργασίας.»

Τάσος Κάπος:Ο κόσμος και οι επαγγελματίες έχουν κουραστεί

Η εστίαση είναι κλειστή, συνεπώς ότι σχετίζεται με αυτή δεν έχει κίνηση, μας είπε ο κ. Τάσος Κάπος και προσθέτει «Η ζημιά είναι πολύ μεγαλύτερη από όση υπολογίζουμε. Σκεφτείτε όλα αυτά τα εμπορεύματα που είχαν  τα καταστήματα έχουν λήξει και τώρα που θα ανοίξουν πρέπει να φτιάξουν νέα ‘’κάβα’’, κάτι που απαιτεί και τη δική μας στήριξη. Γενικά ο κόσμος είναι πολύ κουρασμένος όπως και οι επαγγελματίες. Όλο αυτό πρέπει να πάρει ένα τέλος και τηρώντας τα μέτρα να επιστρέψουμε στην κανονικότητα..».

Διονυσία Μπριντζίκη: Η εξαγωγική δραστηριότητα μετριάζει τη ζημιά, αλλά υπάρχει πτώση

Ασφαλώς και υπάρχει πτώση δήλωσε στην εφημ. Πατρίς η κ. Διονυσία Μπριντζίκη και προσθέτει «Εταιρείες όπως το Κτήμα Μπριντζίκη και η Ηλειακή Ζυθοποιια όπου πάντα επέλεγαν αγορές εκτός μαζικής κατανάλωσης, τις έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το κλείσιμο της εστίασης. Είμαστε από τους τυχερούς μπορώ να πω που έχουμε εξαγωγική δραστηριότητα και έτσι μετριάζεται κάπως η ζημιά. Ασφαλώς και συμπάσχουμε με τις οικογένειες της εστίασης αυτή την περίοδο, της πρωτόφαντης αυτής κρίσης στην ιστορία του τόπου μας και όπως μπορούμε θα βοηθήσουμε. ».

Χαράλ. Κυριακόπουλος: Γενικά υπάρχει πτώση στη ζήτηση του ψωμιού.

Αναφερόμενος στο θέμα της εστίασης που παραμένει κλειστεί εδώ και 6 μήνες και με τους προηγούμενους 6 να υπολειτουργεί ο κ. Χαραλαμπος Κυριακόπουλος μας είπε «Όλο αυτό το χρόνο με τον κορωνοιό, τα μέτρα και την κλειστή εστίαση και την αναστολή των κοινωνικών εκδηλώσεων, η κίνηση στο φούρνο είναι πεσμένη. Θα έλεγα ότι ο κόσμος μοιάζει σα να απαξιώνει το ψωμί. Παλιά ήταν το πρώτο αγαθό στο τραπέζι ενώ τώρα όχι. Σίγουρα οι συνάδελφοι που προμήθευαν τα καταστήματα εστίασης και τα σχολεία έχουν ακόμη μεγαλύτερη πτώση.. »

Ιουλία Δρούβα: Δυσάρεστες επιπτώσεις στην παραγωγή και προώθηση των προϊόντων

Το μείζον υγειονομικό πρόβλημα του Covid 19 πέραν των άλλων μέγιστων προβλημάτων που δημιούργησε και δημιουργεί, μας είπε η κ. Ιουλία Δρούβα από το Κτήμα Δρούβα είχε και πολύ μεγάλες δυσάρεστες επιπτώσεις στην παραγωγή και προώθηση των προϊόντων του κτήματος μας και προσθέτει «Η πολύμηνη καραντίνα της εστίασης στην χώρα μας μηδένισε τα εξ αυτής εισοδήματα μας . Αυτό όμως που μας στεναχώρησε περισσότερο είναι ότι μηδενίστηκαν οι αγορές της Ευρώπης στις οποίες είχαμε εισαχθεί το 2019 με εξαιρετικά αρχικά αποτελέσματα. Ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες !».

Νίκος Σαψάλης :Στην πράξη θα φανεί η επιτυχία των μέτρων

Υπάρχει μεγάλη πτώση. Η εστίαση απασχολεί πολλά επαγγέλματα και όπως καταλαβαίνετε 6 μήνες τώρα είναι όλα στον πάγο και είμαστε στα όριά μας τόνισε ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Αμαλιάδας ο οποίος έχει άμεση σχέση με την εστίαση καθώς εφοδιάζει τα καταστήματα της περιοχής  με κοτόπουλα και πρόσθεσε «Όταν ανοίξει η εστίαση η αγορά θα κινείται και θα επανέλθει η αλυσίδα του χρήματος. Είναι πολύ ενθαρρυντικό η ανακοίνωση των μέτρων πλην όμως στην πράξη θα δούμε αν έχουν επιτυχία. Η αγορά εδώ και 13 μήνες υποφέρει και θέλει βοήθεια».

Μπαντούνας: Ότι σχετίζεται με την εστίαση έχει μόνο απώλειες.

Η εστίαση αποτελεί βασικό κομμάτι της επιχείρησης, όπως καταλαβαίνετε τα πάντα έχουν επηρεαστεί, μας είπε ο κ. Ανδρέας Μπαντούνας «Η κίνηση στη λιανική κινείται, όμως ότι σχετίζεται με την εστίαση δε δουλεύει. Η οινοποίηση έχει υποστεί απώλειες, αρκεί να σκεφτούμε ότι και πέρυσι που δε δούλεψε η εστίαση το κρασί δεν καταναλώθηκε. Στο σπίτι κανένας δεν πίνει, το κρασί είναι συνδεδεμένο με τη διασκέδαση. Οι υποχρεώσεις τρέχουν, τα πάγια, οι μισθοί των υπαλλήλων. Υπήρξε κάποια βοήθεια από την πολιτεία και ελπίζουμε με τα επόμενα μέτρα να βοηθηθεί συνολικά ο κλάδος.».

Κτήμα Κωνσταντινόπουλου: Ανησυχία και απαισιοδοξία

Η εμφάνιση του κορονοϊού έχει δημιουργήσει κοινωνική και οικονομική κρίση και στο κρασί, μας είπε ο εκπρόσωπος του Κτήματος Κωνσταντινόπουλου κ. Κων. Λουρίδας και επισημαίνει «Η αβεβαιότητα για το πως θα κινηθεί ο τουρισμός και γενικά η εστίαση δικαιολογημένα δημιουργεί αισθήματα ανησυχίας και απαισιοδοξίας. Τα μέτρα στήριξης είναι προς την σωστή κατεύθυνση αλλά δεν φτάνουν για να καλύψουν τον χαμένο τζίρο. Η εξωστρέφεια και η προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα θα κρίνει το πόσο γρήγορα θα ανακάμψει η οικονομία και σίγουρα το κρασί μέσα από την διαχρονικότητα που το χαρακτηρίζει θα βρει τον τρόπο να προσαρμοστεί στην νέα πραγματικότητα.».

Trust σημαίνει εμπιστοσύνη

Νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ επανεκκίνησης επιχειρήσεων εστίασης σε όλη την Ελλάδα  για επιχειρήσεις μικρομεσαίες και μεγάλες που έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με μεγαλύτερα έσοδα την εστίαση.

Μοναδικό κριτήριο ένταξης στο πρόγραμμα είναι η μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερη ή ίση του 30% .

Το ποσό της επιδότησης για τις επιχειρήσεις που θα εγκριθούν είναι ίσο με το 7% του τζίρου που είχαν το 2019 έως και 100.000€ ανά ΑΦΜ.(Για όσες επιχειρήσεις άνοιξαν μέσα στο 2019 θα είναι ανάλογο με τις μέρες που ήταν ανοιχτές )

Η δράση αφορά και επιχειρήσεις που έχουν ανοίξει μέσα στο 2020 και το ποσό της επιδότησης  θα είναι ίδιο για όλες και αναμένεται να ανακοινωθεί

Η αξιολόγηση της αίτησης θα είναι άμεση και η καταβολή των χρημάτων θα γίνει αμέσως μετά το τέλος της αξιολόγησης. Για αυτό είναι σημαντικό οι ενδιαφερόμενοι να απευθυνθούν σε εμάς από τώρα για να είναι απ’ τους πρώτους που θα πάρουν την επιδότηση.

Δικαιολογητικά ένταξης

1.Προσφατη εκτύπωση ΚΑΔ από taxis net

2.Ε3  2019

3.Περιοδικες δηλώσεις ΦΠΑ για τα 4 τρίμηνα του 2020

Επικοινωνία:

Τηλ: 2621500373, 6953007646 , 6987653676 ,6985956425

email : info@trustcc.gr

www.trustcc.gr

Όλη η επικαιρότητα