Ηλεία

Ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτίρια- Κίνδυνος διαρκείας και στους 7 δήμους της Ηλείας

Ακούστε το άρθρο

Επιτακτική ανάγκη η κατεδάφιση τους στην πλειοψηφία των περιπτώσεων

Πλησιάζουν τα 400 τα κτίρια που βρίσκονται στην Ηλεία και έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα και ετοιμόρροπα (μαζί με τα κηρυγμένα διατηρητέα), δημιουργώντας ένα σοβαρό παράγοντα κινδύνου σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται υψηλής σεισμικής επικινδυνότητας. Οι μνήμες δυο νέων παιδιών, ηλικίας 15 και 17 ετών, που βρήκαν τραγικό θάνατο όταν καταπλακώθηκαν από τοίχο ετοιμόρροπου σπιτιού, μετά από σεισμό στη Σάμο στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, είναι νωπές και –αναπόφευκτα- δημιουργούν δυσάρεστους συνειρμούς…

Οι σεισμικές δονήσεις καθώς και οι έντονες καιρικές συνθήκες –κυρίως οι βροχοπτώσεις- που καταγράφονται συχνά-πυκνά τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύουν με τον πιο επιτακτικό τρόπο το πρόβλημα των συγκεκριμένων κτιρίων που μετρούν αρκετές δεκαετίες «ζωής», με την κατεδάφιση τους να αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Τα συγκεκριμένα κτίρια αποτελούν –σε πολλές περιπτώσεις- κίνδυνο για την ζωή μιας πόλης ή μιας κοινότητας από άποψη στατική, δομική, υγιεινής, πυρός, αισθητικής, θέτοντας σε διαρκή κίνδυνο κάτοικους και επισκέπτες.

Τα εγκαταλελειμμένα και ειδικά τα επικίνδυνα ή και επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια, εάν δεν γίνουν δραστικές και συντονισμένες ενέργειες, είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν ραγδαία, λόγω αφενός μεν, της λειτουργικής, στατικής, ενεργειακής ανεπάρκειας τους και της συσσώρευσης φθορών σε αυτά, αφετέρου δε, της πολύ-ιδιοκτησίας, των φορολογικών βαρών και της έλλειψης οικονομικών κινήτρων για την συντήρηση και επαναχρησιμοποίηση τους ειδικά ενόψει του υψηλού κόστους και της πολυπλοκότητας των διαδικασιών έγκρισης αποκατάστασης τους στην περίπτωση των διατηρητέων…

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα πριν λίγες ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος, όσοι από τους δήμους ανταποκρίθηκαν (συνολικά 112 δήμοι), δήλωσαν ότι στην επικράτειά τους οι τεχνικές υπηρεσίες έχουν καταγράψει συνολικά 9.342 ετοιμόρροπα κτίρια.

Μάλιστα με δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι «Σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζουμε νομοθετική παρέμβαση, η οποία χωρίς να θίγει τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας θα διευκολύνει τους δήμους ως προς την επιτάχυνση των κατεδαφίσεων, όπου χρειάζεται»…

100% επιδότηση για αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων

Αξίζει να σημειωθεί πως προ ημερών ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το πρόγραμμα “Διατηρώ”, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, που στοχεύει στην αποκατάσταση, ολική και μερική, χιλιάδων διατηρητέων κτιρίων, που βρίσκονται σε φάση εγκατάλειψης…

Η δράση προορίζεται για το Ταμείο Ανάκαμψης και αυτό το διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς το χτίσιμο του προγράμματος. Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα επιδότησης ακόμα και 100% των δαπανών αποκατάστασης των διατηρητέων, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από τους τελικούς όρους του Ταμείου Ανάκαμψης…

Η εφημ. ΠΑΤΡΙΣ ήρθε σε επικοινωνία για το θέμα των επικίνδυνων και ετοιμόρροπων κτιρίων και με τους επτά δήμους της Ηλείας, συνομιλώντας με τους αρμόδιους αντιδήμαρχους και τις Τεχνικές Υπηρεσίες τους, δημοσιεύοντας σήμερα τα στοιχεία που καταγράφουν το μέγεθος του προβλήματος….

Δήμος Πύργου: 70-80 κατά προσέγγιση τα επικίνδυνα – ετοιμόρροπα κτίρια σε όλο το δήμο…

Αυτό το διάστημα ο δήμος Πύργου βρίσκεται στο στάδιο της συγκρότησης συνεργείων από μηχανικούς-μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου, που στη συνέχεια θα ολοκληρώσουν την διαδικασία καταγραφής των ετοιμόρροπων κτιρίων…

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος τονίζει πως «Εν αναμονή της νομοθετικής ρύθμισης που πρόκειται να φέρει προς ψήφιση το Υπουργείο Περιβάλλοντος, εμείς προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι. Γι` αυτό άλλωστε στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη διοργανώσαμε σύσκεψη με τη συμμετοχή του ΤΕΕ Ηλείας και του προέδρου Χρήστου Γεωργακόπουλου, του μέλους του Δ.Σ. Βασίλη Παναγόπουλου, της Διευθύντριας των Τεχνικών Υπηρεσιών Σοφίας Γούργουρα, του προϊστάμενου της Πολεοδομίας του δήμου μας, Γιώργου Αντωνόπουλου, καθώς και της μηχανικού της Πολεοδομίας Νίκης Ρουφηκτού. Μετά από σχετική πρόταση του κ. Γιώργου Ανδριόλα , βρισκόμαστε σε προχωρημένο στάδιο καταγραφής όλων των ετοιμόρροπων κτηρίων στο μεγαλύτερο δήμο της Ηλείας.

Έχουμε αποστείλει σε όλους τους πρόεδρους των τοπικών κοινοτήτων έγγραφο όπου ζητάμε να μας αναφέρουν πόσα επικίνδυνα-ετοιμόρροπα κτίρια υπάρχουν στην περιοχή τους και η μεγάλη πλειοψηφία έχει ήδη ανταποκριθεί. Με μια πρώτη προσέγγιση τα επικίνδυνα- ετοιμόρροπα κτίρια στον δήμο Πύργου είναι περί τα 70-80…

Έχουμε επίσης στενή συνεργασία με το ΤΕΕ έχοντας στείλει έγγραφο προς τον πρόεδρο του ΤΕΕ δυτικής Ελλάδας Βασίλη Αϊβαλή ζητώντας  τη συνδρομή μηχανικών-εθελοντών για να κάνουν αυτοψίες και καταγραφή των συγκεκριμένων κτιρίων.

Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα που μας απασχολεί πολύ γιατί βρισκόμαστε και σε σεισμογενή περιοχή. Βεβαίως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχουμε στα χέρια μας και τον νέο νόμο που όπως έχει εξαγγείλει ο αρμόδιος υπουργός κ. Χατζηδάκης θα δίνει τη δυνατότητα και θα διευκολύνει τους Δήμους να προχωρούν σε άμεση κατεδάφιση των συγκεκριμένων κτιρίων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Πύργου έχει ήδη στην κατοχή του με την βοήθεια της Πολεοδομίας και των τεχνικών υπηρεσιών, μια λίστα περί των 23 επικίνδυνων κτιρίων που προκύπτουν από την επεξεργασία αιτημάτων ιδιοκτητών τα τρία τελευταία χρόνια που σήμερα παρουσιάζει η εφημ. ΠΑΤΡΙΣ.

Η λίστα με τα 23 επικίνδυνα κτίρια στο δήμο Πύργου (αποτελεί αποτέλεσμα επεξεργασίας αιτημάτων ιδιοκτητών τα τρία τελευταία χρόνια):

 

ΔήμοςΗλιδας: 62 σύνολο, τα μισά στην Αμαλιάδα…

Συνολικά, 62 είναι τα επικίνδυνα κτίσματα στον δήμο Ήλιδας, σύμφωνα με τις εκθέσεις αυτοψίας που εκδόθηκαν από το 2015 έως και σήμερα από την Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος  του δήμου.

Συγκεκριμένα, τα καταγεγραμμένα επικίνδυνα κτίσματα έχουν ως εξής: Αμαλιάδα 31, Χάβαρι  7, Αυγή  5, Άγναντα 3, Σιμόπουλο 3, Καλύβια  3, Εφύρα  2, Αγ. Ηλίας 1, Σαβάλια 1, Αγ. Δημήτριος 1,  Απιδούλα  1, Αναληψη Γερακίου 1, Κάμπος  1, Δαφνιώτισσα 1 και Περιστέρι  1.

 

Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: Τα 58 φθάνουν τα κτίρια που απειλούν την ασφάλεια των κατοίκων

Τα 58 φθάνουν τα ετοιμόρροπα κτίρια στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας που αποτελούν κίνδυνο για την πρόκληση ατυχήματος ή δυστυχήματος και θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν οι εργασίες κατεδάφισής τους. Επίσης στο κατάλογο των επικινδύνων κτισμάτων περιλαμβάνεται και μία μάντρα όπου είναι στατικά σε κατάσταση αποσύνθεσης με αποτέλεσμα να αποτελεί πηγή κινδύνου για τους διερχομένους στο Χελιδόνι.

Ο Δήμος έχει ήδη προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες καταγραφής των συγκεκριμένων κτισμάτων ενώ έχει καταθέσει και πρόταση για την  αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που θα δίνει στους ΟΤΑ την ευχέρεια για παρεμβάσεις και απομάκρυνση των επικίνδυνων κτιρίων με συνοπτικές διαδικασίες, προκειμένου να εκλείψουν τα κτίσματα που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των δημοτών.

Συγκεκριμένα στην Αρχαία Ολυμπία είναι 3, στην Αρχαία Πίσσα 2, στα Άσπρα σπίτια 2, στο Βασιλάκι 1, στο Λούβρο 2 , στην Μουριά 1, στο Ξηρόκαμπο 4, στο Πελόπιο 3, στον Πλάτανο 4, στου Σμίλα 1, στο Στρέφι 1, στο Χελιδόνι μία μάντρα, στο Δούκα 5, στο Κούμανι 1, στου Λάλα 10, στην Τοπική Κοινότητα Μηλέων 1, στη Νεμούτα 4 όπως και στην Φολόη 4, στην Αγία Κυριακή 1, στην Αγία Τριάδα 2, στο Αντρώνι 2, στην Λαμπεία 1 και στην Ορεινή 3.

«Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το τεράστιο πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και πολλά χρόνια τους οικισμούς με κτίρια και κατασκευές που είναι ετοιμόρροπες και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των Δημοτών του, άμεσα προέβη στην καταγραφή τους.

Συγκεκριμένα η Τεχνική Υπηρεσία αφού έλαβε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικό έγγραφο, συνέταξε κατάλογο με τέτοιου είδους κτίρια, τόσο από το αρχείο που διαθέτει όσο και έπειτα από άμεση επικοινωνία με τους προέδρους των Κοινοτήτων, και τα προώθησε στην ηλεκτρονική διεύθυνση που μας όριζαν.

Συνολικά κατεγράφησαν 58 κτίσματα και 1 μάντρα σε όλο το γεωγραφικό εύρος του Δήμου. Παρά την καταγραφή, είναι προφανές ότι δεν αρκεί μόνο αυτή αλλά θα πρέπει να αλλάξει και το νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει τις παρεμβάσεις από τους φορείς σε αυτά.

Για να μην έχουμε αντίστοιχα θλιβερά φαινόμενα, όπως προσφάτως της Σάμου, θα πρέπει με νέο νόμο να δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να μπορούν να προβαίνουν στην κατεδάφιση, μετά από χαρακτηρισμό τους από την υπηρεσία δόμησης χωρίς κατ’ ανάγκη να απαιτείται η συναίνεση του ιδιοκτήτη, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Τέλος θα πρέπει να γίνει αντιληπτό και από τους ιδιοκτήτες τέτοιων κτιρίων ότι η ασφάλεια των συνανθρώπων μας και ο ευπρεπισμός είναι πάνω από οτιδήποτε άλλο και δεν θα πρέπει να γίνεται μόνο με επιβολή αλλά μέσα στα πλαίσια της υπευθυνότητας και την κοινωνικής ευθύνης», τόνισε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας Παναγιώτης Φλέσσας.

 

Τα ετοιμόρροπα κτίρια που έχουν καταγραφεί από το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας είναι συνολικά 58.:

 

Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης: 86 συνολικά στις 4 Δημοτικές Ενότητες…

Στον Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης έχουν καταγραφεί 86 ετοιμόρροπα κτίρια.

Εννέα κτίρια συνολικά στην ΔΕ Ανδραβίδας: ειδικότερα τέσσερα στην πόλη της Ανδραβίδας κοντά στον ΟΣΕ, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, στην οδό Νικολάου Γκουτζουρή και στην οδό Ταξιαρχών. Στο Στρούσι  υπάρχουν τρία κτίρια, στην κοινότητα Σταφιδοκάμπου δύο κτίρια: το πρώην κοινοτικό γραφείο και το πρώην δημοτικό σχολείο.

Στη δημοτική ενότητα Λεχαινών συνολικά 19 κτίρια. Στην πόλη των Λεχαινών 13 κτίρια όπου μεταξύ αυτών το πέτρινο κτίσμα του πρώην ΟΣΕ. Στην Κοινότητα Μέλισσας τρία κτίρια μεταξύ αυτών το κτίριο του υδατόπυργου κοντά στην πλατεία του χωριού. Στην Κοινότητα Μυρσίνης ένα κτίριο, στο Μπόρσι ένα κτίριο και μια μάντρα μέσα στο χωριό.

Στην Δημοτική Ενότητα Βουπρασία συνολικά καταγράφηκαν 30 κτίρια. Ειδικότερα στο Νησί τρία ακίνητα, στο Κουρτέσι δύο, στη Νεάπολη δύο, στις Ξενιές δύο, ενώ στην πόλη της Βάρδας δύο κτίρια και ένας μαντρότοιχος. Στην Μανωλάδα κτίρια κοντά στη μεγάλη πλατεία του οικισμού, στη Νέα Μανωλάδα πέντε κτίρια στην πλατεία του οικισμού.

Στη ΔΕ Κάστρου καταγράφηκαν 28 κτίρια εκ των οποίων τρία δίπλα στον ΙΝ Παναγίας. Στο Νεοχώρι δύο κτίρια στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου Κυλλήνης, στην Κυλλήνη, τέλος, 9 κτίρια.

 

Δήμος Πηνειού: 13 τα κτίρια που απειλούν…

Ο Δήμος Πηνειού από νωρίς κατέγραψε τα ετοιμόρροπα κτίρια και κατασκευές που βρίσκονται εντός των διοικητικών του ορίων. Σε συνεργασία με το ΤΕΕ θα προχωρήσουν σε αυτοψία και η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον…

Συγκεκριμένα στην Γαστούνη βρίσκονται  τρία ακίνητα ένα στην οδό Σισίνη και άλλα δύο στην περιοχή της Παναγίας Καθολικής. Στο Βαρθολομιό δύο στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου και  άλλα τρία σε αντίστοιχες περιοχές. Στο Τραγανό ένα ακίνητο στην οδό Αγίου Νικολάου. Στην Λυγιά ένα ακίνητο κοντά  στην κεντρική πλατεία. Στα Καβάσιλα ένα ακίνητο κοντά  στις σιδηροδρομικές γραμμές. Στο Λευκοχώρι ένα ακίνητο εντός του χωριού. Στην Αγία Μαύρα μια μονοκατοικία απέναντι από την εκκλησία.

 

Δήμος Ανδρίτσαινας Κρεστένων : «Κατεδαφίστηκαν τρία… προς αξιοποίηση το Λαλούντα»

Στον Δήμο Ανδρίτσαινας υπάρχουν αυτή την περίοδο δύο διατηρητέα κτίρια τα οποία είναι σε πρόγραμμα για αξιοποίηση και συγκεκριμένα ένα στην Κρέστενα και ένα στην Ανδρίτσαινα.

Στην Κρέστενα είναι το κτίριο «Λαλούντα» για το οποίο έχει ξεκινήσει η προσπάθεια από τον δήμο να μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο, ενώ στην Ανδρίτσαινα υπάρχει το Πρώην Ειρηνοδικείο, τριώροφο λιθόκτιστο κεραμοσκεπές κτήριο του οποίου την αξιοποίηση έχει αναλάβει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Για τα διατηρητέα κτίρια τα οποία είναι υπό αναβάθμιση και αξιοποίηση μίλησε η κα Κωνσταντίνα Στρουμπάκου αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρέστενων που τόνισε χαρακτηριστικά πως «Ο δήμος έχει αναλάβει να αξιοποιήσει το διατηρητέο κτίριο «Λαλούντα», πού βρίσκεται στην Κρέστενα και έχει μπει σε ένα σχετικό πρόγραμμα. Θέλουμε να το κάνουμε πολιτιστικό κέντρο και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε εξελίξεις σχετικά με την αξιοποίηση του.

Όσον αφορά τα επικίνδυνα ετοιμόρροπα κτίρια έχουμε ήδη προχωρήσει στην κατεδάφιση τριών επί της Ξενοφώντος τα οποία ήταν επικίνδυνα. Υπάρχουν σίγουρα και άλλα κτίρια τα οποία είναι επικίνδυνα, αλλά δεν υπάρχει το απαραίτητο κονδύλι για να προχωρήσουμε στην κατεδάφιση τους, ενώ θα πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών για να προχωρήσουμε σε αυτή την ενέργεια.».

 

Δήμος Ζαχάρως: Ελάχιστα και ακίνδυνα τα προς κατεδάφιση…

Τα κτήρια προς κατεδάφιση στο δήμο Ζαχάρως είναι συνολικά έξι. Τα εν λόγω κτίρια είναι καταγεγραμμένα από την Υπηρεσία Δόμησης του δήμου και γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να κατεδαφιστούν.

Ειδικότερα, και τα έξι κτίρια βρίσκονται στην παλιά πόλη της Ζαχάρως (το ένα πλησίον της τράπεζας Πειραιώς). Σύμφωνα με τα στοιχεία τα συγκεκριμένα κτίρια δεν είναι επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια, ωστόσο δεν είναι δυνατό να γνωρίζει κανείς ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες σε περίπτωση σεισμού.

Όλη η επικαιρότητα