Αγροτικά Ηλεία

Ευχάριστα νέα για καρπούζι και πατάτα…

Ακούστε το άρθρο

ΕΝΩ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ Ο «ΦΑΚΕΛΟΣ» ΓΙΑ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Τον «φάκελο» για την αποζημίωση των παραγωγών κηπευτικών της Ηλείας παρέδωσαν χθες σε στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ.κ. Χρήστος Βαλιανάτος και Σωτήρης Κακαλέτρης αντίστοιχα, μαζί με τον βουλευτή Ηλείας, κ. Ανδρέα Νικολακόπουλο.

Ωστόσο, το ευχάριστο νέο είναι ότι εγκρίθηκε από το υπουργείο ο σχετικός «φάκελος» για την αποζημίωση των πληγέντων καρπουζοπαραγωγών και πατατοπαραγωγών και ήδη έχει σταλεί στην αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Από την πρώτη στιγμή, τον περασμένο Μάιο, οπότε και παρουσιάστηκε το θέμα με το καρπούζι και την πατάτα, είχα τονίσει ότι η Ομάδα Παραγωγών δεν θα σταματήσει εάν δεν πληρωθούν όλοι οι ζημιωθέντες παραγωγοί. Σε αυτό εστιάσαμε όλο το καλοκαίρι, πήγαμε 5 – 6 φορές στο υπουργείο για το θέμα αυτών των δύο προϊόντων.

Όταν είμαστε συσπειρωμένοι μπορούμε να τα πετύχουμε όλα. Στις 9 Σεπτεμβρίου, παρότι ακουγόταν ότι δεν θα πληρωθούν τα καρπούζια, ο «φάκελος» «έφυγε» για την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα για τα καρπούζια χαμηλής κάλυψης. Εγκρίθηκε από το υπουργείο και πολύ σύντομα θα υπάρξουν πληρωμές για καρπούζια και πατάτα.

Θέλω να τονίσω στους παραγωγούς ότι πρέπει να δούμε εάν ο ΟΠΕΚΕΠΕ πληρώσει απευθείας ή θα ζητήσει να υποβάλλουν αιτήσεις. Αν θα πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις οι παραγωγοί, πρέπει να το προσέξουμε ώστε να μην χάσει ούτε ένας την αποζημίωση», δήλωσε μετά την συνάντηση ο κ. Βαλιανάτος.

Αναφερόμενος στην χθεσινή συνάντηση με τον διευθυντή του Γραφείου του υπουργού Αγρ. Ανάπτυξης κ. Θανάσουλα, για την παράδοση του «φακέλου» που κατάρτισε η Ομάδα Παραγωγών για σχετικά με τα κηπευτικά, ο κ. Βαλιανάτος τόνισε ότι: «Καταρτίσαμε «φάκελο» για τα κηπευτικά, τον οποίο και παραδώσαμε στο υπουργείο, όπου θα σταλεί στην Ε.Ε. για έγκριση.

Όποιος άλλος παραγωγός έχει άλλο προϊόν και έχει ζημιωθεί να έρθει Δευτέρα και Τρίτη στην Ομάδα Παραγωγών με τα τιμολόγια του, να τα στείλουμε στο υπουργείο και να τεθούν προς έγκριση για να αποζημιωθούν. Δεν αφήνουμε έξω κανένα προϊόν. Αλλά θα πρέπει και οι παραγωγοί να ενδιαφερθούν.

Κατά την σημερινή συνάντηση ακούστηκε ότι θα δοθεί παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2021 για την παράδοση της Κορινθιακής σταφίδας, που κανονικά λήγει 30 Νοεμβρίου, ώστε οι παραγωγοί να λάβουν την στρεμματική ενίσχυση…»

Όλη η επικαιρότητα