Ηλεία

ΕΦΚΑ: Γυναίκα από την Ηλεία περιμένει απάντηση δύο χρόνια…

Όμηρος της γραφειοκρατίας, της υποστελέχωσης του Οργανισµού και της πανδηµίας, για να βγει στη σύνταξη…

Μέτρα για την απεµπλοκή του συστήµατος απόδοσης των περίπου 300.000 συντάξεων που βρίσκονται ακόµα σε εκκρεµότητα, ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης. Η πρωτοβουλία έχει στόχο να ξεµπλοκάρει το συνταξιοδοτικό σύστηµα που ταλαιπωρεί χιλιάδες ασφαλισµένους, που περιµένουν απελπισµένοι στην ουρά µέχρι να πάρουν τη σύνταξή τους.

Η περιπέτεια όµως, στην οποία έχει εµπλακεί εδώ και δύο χρόνια µια γυναίκα από την Ηλεία, δύσκολα θα αντιµετωπιστεί µε αυτού του είδους της κυβερνητικές παρεµβάσεις, γιατί πρόκειται για µια περίπτωση, η οποία φτάνει στα όρια της πλήρους αποδιοργάνωσης και γραφειοκρατικής αναισθησίας.

Συγκεκριµένα η κυρία Γ.Τ. από την Ηλεία απευθύνθηκε χθες στην «Π» για να περιγράψει την αγωνία της και να ευαισθητοποιήσει ίσως, κάποιους αρµοδίους του συστήµατος κοινωνικής ασφάλισης, µήπως και ασχοληθούν επιτέλους µε την περίπτωσή της.

Η γυναίκα αυτή, ηλικίας σήµερα 62 ετών, µετά από προσφυγή της σε εργατολόγο, διαπίστωσε ότι χρειάζεται ένσηµα διάρκειας πέντε ετών ακόµα, για να µπορέσει να βγει σε σύνταξη. Εχει συγκεντρώσει όπως είπε στην «Π» ένσηµα από ΟΓΑ, ΤΕΒΕ και ΙΚΑ, αλλά υπολείπεται ακόµα σε συνταξιοδοτικό χρόνο, για να µπορέσει να λάβει µια υποτυπώδη σύνταξη.

Ο ΕΦΚΑ στα κεντρικά της Αθήνας όπου απευθύνθηκε, την παρέπεµψε στην περιφερειακή υπηρεσία του οργανισµού στην Πάτρα, για να ενεργοποιήσει ξανά την ασφαλιστική της µερίδα στον ΟΓΑ και να ξεκινήσει να πληρώνει πάλι ασφαλιστικές εισφορές, µέχρι να συµπληρώσει την πενταετία. Στις 13 Μαΐου του 2019 έκανε την σχετική αίτηση στον ΕΦΚΑ Πατρών, και αρµόδιος υπάλληλος ανταποκρίθηκε αµέσως, καλώντας την να περιµένει µέχρι να παραλάβει ταχυδροµικά τα σχετικά έγγραφα, που θα έπρεπε να συµπληρώσει για να κάνει την λεγόµενη «προσθετική». Από εκείνη την ηµέρα όµως, έχει χάσει κάθε επαφή µε τον ΕΦΚΑ και δύο χρόνια µετά, περιµένει ακόµα τα έγγραφα.

Στο µεταξύ, πέρυσι ξεκίνησε η καραντίνα και οι περισσότεροι υπάλληλοι του οργανισµού, τέθηκαν σε αναγκαστικές άδειες, ενώ κάθε προσπάθεια της άτυχης γυναίκας να επικοινωνήσει µε τον οργανισµό, πέφτει στο κενό, αφού όπως κατήγγειλε στην «Π» κανείς δεν σηκώνει το τηλέφωνο.

Να σηµειωθεί ότι, η ίδια αδυνατεί να µεταβεί από την Ηλεία στην Πάτρα, αφού όπως είναι γνωστό, απαγορεύονται οι διαπεριφερειακές µετακινήσεις λόγω της πανδηµίας.

Πηγή: Εφ.Πελοπόννησος

Όλη η επικαιρότητα