Ηλεία

Ε.Ο Πατρών -Πύργου: 100% Αύξηση των νεκρών από δυστυχήματα τo 2020 και με lockdown

Ακούστε το άρθρο

Μόνιμο στέκι στην Εθνική Οδό Πύργου-Πατρών έχει στήσει ο χάρος… με την ανοχή όλων εκείνων που κόπτονται για το καλό των πολιτών, αιρετών και μη, αφού το 2020 οι νεκροί ήταν διπλάσιοι από το 2019.

Και η κατάσταση είναι ακόμα ποιο τραγική αν υπολογίσει κανείς πως από τον Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα είχαμε lock down, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί πάνω από το μισό ο αριθμός των οχημάτων που κινήθηκαν στον δρόμο αυτό σε σχέση με αυτόν του 2019.

Με βάση τα στοιχεία διαπιστώνεται ότι οι νεκροί από τα τροχαία είναι περισσότεροι από τους ανθρώπους που πέθαναν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η εικόνα των άδειων δρόμων, δεν αποτυπώθηκε ανάλογα στα στατιστικά στοιχεία του έτους σε ότι αφορά την οδική ασφάλεια.

Δυστυχώς το 2020 αποδείχθηκε πιο θανατηφόρο στους δρόμους της Ηλείας, με τα θύματα να παρουσιάζουν αύξηση στο 100%για την εθνική μας καρμανιόλα Πατρών – Πύργου στο σύνολό της (από την Πάτρα έως τον Πύργο) και σημαντική αύξηση στο σύνολο του αριθμού των θυμάτων επί ηλειακoύ εδάφους που ξεπερνά το 53%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνση Δυτ. Ελλάδας, στον οδικό άξονα Πατρών – Πύργου σημειώθηκαν 9 θανατηφόρα δυστυχήματα το 2020, έναντι 5 το έτος 2019. Επίσης δύο σοβαρά ατυχήματα το 2020, όσα και το 2019 και 6 ελαφρά ατυχήματα το 2020, έναντι 12 ελαφρά ατυχήματα το 2019.

Τα εννέα θανατηφόρα δυστυχήματα το 2020 κόστισαν τη ζωή σε 12 συνανθρώπους μας, έναντι 6 το 2019. Μια τραγική αύξηση στο 100% όπου θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις συνθήκες που επικράτησαν στις μετακινήσεις τη χρονιά που πέρασε και αυτό προσδίδει μεγαλύτερη βαρύτητα στην ποσοστιαία αυτή αύξηση.

Διασταυρώσεις: αφύλαχτες προσβάσεις

Ένας από τους ποιό βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόκληση των ατυχημάτων είναι οι διασταυρώσεις και ειδικότερα αυτές που η πρόσβασή τους στην Εθνική Οδό Πύργου Πατρών είναι ελεύθερες.  Μέχρι τη Γαστούνη από τον Πύργου υπάρχουν 33 τέτοια σημεία όπου ο κίνδυνος της  πρόκλησης ατυχημάτων είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Και στο άλλο τμήμα της Εθνική Οδού Πύργου Πατρών όπου το οδόστρωμα έχει ποτιστεί με αίμα αθώων ανθρώπων υπάρχουν τέτοια σημεία και πολύ περισσότερα μάλιστα, γεγονός που καθιστά το δρόμο ως ένα από τους ποιο αιματοβαμένους της Ευρώπης.

Η έλλειψη διαχωριστικής μπάρας στο κέντρο είναι το δεύτερο στοιχείο που τον κάνει επικίνδυνο και  το τρίτο είναι  οι κλίσεις και το φθαρμένο οδόστρωμα που έχει σε ορισμένα σημεία όπου δυσκολεύουν τους οδηγούς κατά την διάρκεια της διέλευσής τους.

Η τοποθέτηση των φαναριών στους κεντρικούς κόμβους των πόλεων που διασχίζει η Εθνική Οδός Πύργου Πάτρων για πολλούς ήταν μία λύση πριν από αρκετά χρόνια που θα συνέβαλε στην μείωση των τροχαίων. Πραγματικά ο αριθμός των τροχαίων μειώθηκε αλλά αυξήθηκαν τα θανατηφόρα  αφού το 80%  των ατυχημάτων που γίνονται σε αυτά τα σημεία είναι δυστυχήματα. Φυσικά κανείς δεν ξεχνά πως ο καθοριστικότερος παράγοντας είναι ο άνθρωπος που κάθεται στο τιμόνι, αλλά όμως η έλλειψη της οδικής ασφάλειας δεν τον βοηθάει στο να μειώσει την επιδραστικότητά στην πρόκληση των ατυχημάτων. Το έργο που ξεκίνησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος αποτελεί ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά η λύση είναι ο νέος αυτοκινητόδρομος ώστε να μην θρηνούμε θύματα σε καθημερινή σχεδόν βάση στο βωμό της ασφάλτου.

Όλη η επικαιρότητα