Ελλάδα

Ζάκυνθος: Στο πόδι λόγω κρουσμάτων σε μαθητές

Αίτημα προς την Κυβέρνηση ετοιμάζει ο Δήμος Ζακύνθου
•Έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου
•“Εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευση μέχρι να βγούμε από το “κόκκινο”

Με “καζάνι που βράζει” θα μπορούσε να παρομοιάσει κανείς τους γονείς και κηδεμόνες των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ζακύνθου, οι οποίοι διακατέχονται από ιδιαίτερη ανησυχία, για την ύπαρξη αυξανόμενων θετικών κρουσμάτων σε μικρούς μαθητές της Ζακύνθου.
Ειδικότερα, ζητούν την αναστολή λειτουργίας των σχολείων, της δια ζώσης εκπαίδευσης και την έναρξη τηλε-εκπαίδευσης προκειμένου να σταματήσει η διασπορά του ιού σε μαθητές και στις οικογένειές τους. Και τούτο έως ότου η Ζάκυνθος πάψει να αποτελεί “κόκκινη” περιοχή.

Θεωρούν πως παρόλο που η τηλε-εκπαίδευση αποτελεί υποκατάστατο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, που δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τη λειτουργία της τάξης, στην παρούσα φάση δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
Σε κείμενο που υπογράφουν 28 Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, μέλη και μη της Ένωσης Γονέων Μαθητών Ζακύνθου, μετά από τις άκαρπες προσπάθειες τόσο της Ένωσης Γονέων του νησιού μας όσο και της Ένωσης των Νοσοκομειακών Γιατρών, να πείσουν τους ιθύνοντες, ότι όσο βρισκόμαστε σε κόκκινη, εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων του κορωναϊού, περιοχή τα σχολεία θα πρέπει να μείνουν κλειστά, απευθύνουν και οι ίδιοι έκκληση για προσωρινη αναστολή λειτουργίας των σχολείων.

Ο Δήμος Ζακύνθου από την μεριά του σήμερα προκαλεί σύσκεψη με φορείς και Προϊστάμενους Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με στόχο να γίνει πρόταση προς την Κυβέρνηση για να κλείσουν τα σχολεία, ενω αυριο συγκαλείται έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, από σήμερα όποιος καθηγητής θέλει στο διάστημα 1μμ-3μμ μπορεί να κάνει rapid test. Επίσης διερευνάται η δυνατότητα να γίνονται οργανωμένα και σε τακτικά χρονικά διαστήματα στα σχολεία στους εκπαιδευτικούς.

Τα σχολεία
Δεν λειτούργησε το 6ο Δημοτικό Σχολείο, ενώ είναι κλειστά τμήματα στο 4ο Δημοτικό, στο 1ο Γυμνάσιο και στο 3ο Γυμνάσιο. Τα υπόλοιπα σχολεία ναι μεν λειτουργούν κανονικά με προβλήματα. Συγκεκριμένα στο 3ο Γυμνάσιο πήγαν μόνο 10 μαθητές και στο 1ο Γυμνάσιο από τα 290 παιδιά πήγαν γύρω στα 60. Στο 2ο Γυμνάσιο που συστεγάζεται με το 3ο δεν πήγε σχολείο το 38% των μαθητών. Στα Περιφερειακά Σχολεία στο Γυμνάσιο Κατασταρίου από τα 193 παιδιά δεν πήγαν τα 40, στη Λιθακιά από τα 200 δεν πήγαν τα 25 αλλά είναι φυσιολογικό. Το Γυμνάσιο Βανάτουκαι Μαχαιράδου λειτούργησαν κανονικά, όπως και οι δυο μονάδες Ειδικής Αγωγής. Επίσης είναι σε αναστολή λειτουργίας ο Δημοτικός Παιδικός Σταθμός στο Κρυονέρι.

Κινητοποίηση απο την ΕΛΜΕΖ
Κινητοποίηση για την απαίτηση της υλοποίησης συγκεντριμένων αιτημάτων μετά τα πρόσφατα κρούσματα κορωνοϊού σε σχολεία της Ζακύνθου πραγματοποιεί σήμερα και η ΕΛΜΕΖ στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Μάλιστα κηρύσσει 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας για την διευκόλυνση εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων.
Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται πως “τα πρόσφατα κρούσματα κορωνοϊού σε σχολεία της δευτεροβάθμιας της Ζακύνθου αποδεικνύουν ότι τα σχολεία άνοιξαν ακριβώς όπως είχαν κλείσει: χωρίς η κυβέρνηση να λάβει απολύτως κανένα μέτρο για την προστασία των μαθητών των γονέων και των εκπαιδευτικών. Καμία από τις τεκμηριωμένες προτάσεις που κατέθεσαν τα σωματεία των εκπαιδευτικών πανελλαδικά και τοπικά η ΕΛΜΕΖ δεν λήφθηκε υπόψη από το Υπουργείο και την Κυβέρνηση γενικότερα. Το αποτέλεσμα είναι να κλείνουν τμήματα λόγω κρουσμάτων και εκπαιδευτικοί να τίθενται επί της ουσίας εκτός υπηρεσίας για δύο εβδομάδες για προληπτικούς λόγους, με προφανή αρνητικά αποτελέσματα για τους ίδιους, τις οικογένειές τους και τους μαθητές τους”.

Έκτακτη σύγκλιση
του Δημοτικού Συμβουλίου

Δεδομένης της κατάστασης με την εξάπλωση της πανδημίας στο νησί μας η οποία βρίσκεται σε ιδιαίτερα επικίνδυνη φάση τόσο οι δημοτικές παρατάξεις με επικεφαλείς τους κ.κ. Γιάννη Αγαλιανό και Αντώνη Κασσιμάτη ζητούν την κατεπείγουσα σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να αποφασιστεί το κλείσιμο των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αίτημα το οποίο άλλωστε ήδη έχει διατυπώσει και η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Μαθητών Ζάκυνθου.
Πέραν των αιτημάτων και η κρισιμότητα των καταστάσεων οδήγησε στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία θα πραγματοποιηθεί αυριο στις 3 το μεσημέρι με τηλεδιάσκεψη για συζήτηση και λήψη αποφάσεων για την εξάπλωση του Κορωνοιού και λήψη αναγκαίων μέτρων λόγω αύξησης των κρουσμάτων στο νησί μας.

ΜΑΣ ΔΗΛΩΣΑΝ…

Ευάγγελος Αγγελούσης
Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

“Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία στους γονείς, η οποία αποτυπώνεται σε διάφορες περιπτώσεις μη στέλνοντας τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν το μάθημα. Είναι κάτι που το καταλαβαίνουμε και είναι κάτι το οποίο είναι στην ευχέρεια των γονιών.
Συνήθως τα πρώτα σχολεία είναι αυτά που παρουσιάζουν τα κρούσματα. Αν πάτε π.χ. στο 4ο Δημοτικό Σχολείο θα δείτε πολύ μειωμένο αριθμό μαθητών. Αλλά και σε άλλα σχολεία που κατά καιρούς ακούγεται ότι κάτι υπάρχει οι γονείς παίρνουν τα παιδιά στο σπίτι μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα.
Θέση μπορεί να πάρει ο Δήμος αλλά δεν μπορεί να κλείσει το σχολείο. Μόνο το Υπουργείο Υγείας έχει το δικαίωμα. Ο Δήμος μπορεί να κλείσει το σχολείο αν υπάρχουν φυσικές καταστροφές”.

Διονύσης Πόθος
Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

“Προσπαθούμε με ψυχραιμία να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με τη συνεργασία όλων των φορέων αλλά και με τους γονείς. Να φροντίζουν να φορούν τα παιδιά μάσκα. Να μην μπαίνουν τα παιδιά χωρίς μάσκα στα λεωφορεία. Αν είναι κάποιο άρρωστο παιδί να μένει σπίτι, να μην πηγαίνει στο σχολείο. Θεωρούμε ότι τα σχολεία και πρέπει και είναι γεγονός ότι παρείχαν μια ασφάλεια στα παιδιά. Υπάρχει ένας πανικός και μια σύγχυση στην κοινωνία. Είναι σεβαστό αλλά θέλουμε η κοινωνία να μας έχει εμπιστοσύνη. Ακούμε και συνεργαζόμαστε με τους πάντες αλλά δεν είμαστε αρμόδιοι να κλείσουμε τα σχολεία. Από την αρχή η Διεύθυνση σε συνεργασία με όλους τους φορείς κοιτάζουμε το καλύτερο. Από την αρχή οι Διευθυντές έκαναν τα πάντα για να λειτουργήσουν τα σχολεία. Να έχουμε αντισηπτικά και μάσκες και να συντηρηθούν τα καλοριφέρ. Κάνουμε ότι μπορούμε”.

Νικήτας Σπίνος
Αντιδήμαρχος Υπεύθυνος για θέματα Παιδείας

“Τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί τα κρούσματα και ιδιαίτερα σε παιδιά ή σε γονείς παιδιών και δικαιολογημένα οι γονείς έχουν μια διάχυτη ανησυχία. Μέχρι τώρα το Υπουργείο Υγείας δεν μας έχει βγάλει στις περιοχές όπου πρέπει να γίνει αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Από την άλλη πλευρά ο Δήμος δεν μπορεί να πάρει αυτή την απόφαση αλλά μόνο να προτείνει. Ένα δεύτερο σημαντικό κομμάτι είναι ο έλεγχος που πρέπει να γίνεται στο νησί μας. Πρέπει κατά τη γνώμη μας ο Δήμος να ελέγχονται οι άνθρωποι που μπαίνουν στο νησί μας είτε είναι συντοπίτες μας, είτε επισκέπτες. Θα κοιτάξουμε πως θα ενισχύσουμε αυτή τη διαδικασία γιατί πιστεύουμε όσοι περισσότεροι έλεγχοι γίνονται, τόσο περισσότερο ασφαλείς είμαστε. Η πλειονότητα των γονέων δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο γιατί ανησυχούν. Αυτό είναι ανθρώπινο. Ο Δήμος δεν μπορεί να αποφασίσει το κλείσιμο των σχολείων. Αρμόδιο είναι το Υπουργείο Παιδείας και Υγείας. Πιστεύουμε η δική μας πρόταση να τους ευαισθητοποιήσει περισσότερο”.

Γιάννης Κοπανάς
Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Γυμνασίου

“Εμείς ως γονείς θέλουμε να διαφυλάξουμε την υγεία των παιδιών και των οικογενειών τους. Έτσι παρά το ότι το πρωτόκολλο λέει να κλείσει μόνο το τμήμα του παιδιού που παρουσιάστηκε θετικό κρούσμα, εμείς λέμε ότι είναι καλύτερα για όλους να κλείσει το σχολείο και όχι μόνο το σχολείο το δικό μας αλλά και τα άλλα σχολεία διότι έχουν παρουσιαστεί και άλλα κρούσματα σε μαθητές και να γίνει για όσο χρονικό διάστημα η Ζάκυνθος είναι μια κόκκινη περιοχή από κορωνοϊό. Υπάρχει μια αποχή πάνω του 70% στα σχολεία της Ζακύνθου και ζητάμε να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση για όσο διάστημα μείνει το νησί στο κόκκινο. Ξέρουμε ότι χρειάζεται μια οδηγία κεντρική από την Πολιτική Προστασία. Επειδή στη Ζάκυνθο το ζητάμε όλοι οι σύλλογοι των σχολείων της Ζακύνθου πιστεύω ότι θα εισακουστεί αυτό και για το συμφέρον των παιδιών μας θα γίνει αυτό το μέτρο. Ξέρουμε ότι η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως την δια ζώσης εκπαίδευση αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε σε πρώτη μοίρα την υγεία των παιδιών και των οικογενειών τους”.

Διονύσης Γεωργάνος
Πρόεδρος Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ζακύνθου

“Δυστυχώς δεν άκουσε κανείς την Ένωση Γονέων. Φτάσαμε σε ένα οριακό σημείο που αν δεν παρθεί απόφαση για κλείσιμο των σχολείων θα έχουμε μια μεγάλη διασπορά και θα έχουμε χάσει τον έλεγχο. Ήδη οι γονείς στάθηκαν στο ύψος τους, στην ατομική ευθύνη και δεν πήγαν τα παιδιά τους οι περισσότεροι στο σχολείο. Αυτό δείχνει την ανησυχία των γονέων αλλά και το ότι έχουμε δίκιο στο αίτημα τους. Δεν μπορεί σε ένα σχολείο 180 μαθητών να παρουσιάζονται 14 μαθητές. Δεν μπορεί σε σχολείο με 300 μαθητές να έχουν πάει 50. Τι παραπάνω πρέπει να δει η κυβέρνηση για να καταλάβει ότι η κοινωνία και οι γονείς φοβούνται αλλά είναι εξαγριωμένοι και αγανακτισμένοι. Τι άλλο πρέπει να δουν. Να βγούμε και να κλειδώσουμε τα σχολεία. Γιατί αγωνίζονται μόνο οι γονείς; Πρέπει να αλλάξει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Δεν μπορεί να δίνει εντολή το Υπουργείο αν θα κλείσει το σχολείο στη Ζάκυνθο και κάτω από ποιες προϋποθέσεις και να δώσει τις αρμοδιότητες στους αρμόδιους φορείς, όπως ο Αντιδήμαρχος, η Περιφέρεια και οι Προϊστάμενοι. Θα έπρεπε να το είχαν σκεφτεί”.

imerazante.gr

Όλη η επικαιρότητα